Recept Satay ze smíšeného masa z Thajska + omáčky na namáčení

Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Satay ze smíšeného masa z Thajska + omáčky na namáčení

Postup

Navlíct všechny tři druhy masa na špejle předem namočené ve vodě (navlíkat nahoru a dolů a zase nahoru atd.). Poskládat je na mělký talíř a zalít je směsí česneku, koriandru, římského kmínu, karí prášku, oleje, cukru, omáčky a sambal oelek. Přikrýt a vložit do chladničky, alespoň na 1 hodinu. (může se připravit den dopředu). Ogrilovat špízy pod grilem, na barbecue, anebo na grilovací pánvi po obou stranách do měkka. Podávat je s omáčkami na namáčení. Satay omáčka: Rozmixovat opražené burské oříšky (ne úplně na kaši). Rozehřát olej na pánvi, přidat cibuli, česnek, citronelu, karí prášek, římský kmín a kořen koriandru. Osmažit, až je cibule měkká. Přidat oříšky a ostatní ingredience. Nechat vše prohřát. Přendat na servírovací misku. (může se připravit 6 hodin dopředu) Sladko - kyselá omáčka: V kastrolku smíchat ocet, cukr, vodu a míchat, až se cukr rozpustí. Přivéct do varu a nepřikryté vařit po 3 min. Nalít vzniklý sirup na směs mrkve s okurkou vložené do servírovací misky a nechat zchladnout. (může se připravit 6 hodin dopředu) P.S. Tamarind je hlavní částí ingridiencí v omáčce Worcestershire. Je to ovoce vysokého stromu, který roste v Asii a severní Africe. Tobolky plodu obsahují dužinu a semena, která v sušeném stavu se stanou nesmírně kyselá. Koncentrovaná dužina se používá na Středním východě, v Indii a v Asii. Říká se, že Tamarind je pro východní kychyně jako citron pro západní a v některých kuchařkách se i za citron zaměňuje, což je naprosto nasprávné. Někteří tvrdí, že chuť Tamarind je podobná kyselým švestkám. Tamarind se prodává v mnoha různých přípravách. Obchody s orientálními potravinami by Tamarind měly mít.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 25.02.04 vloženo
  • 16087x zobrazeno

Ingredience

  • Na 30 špejlí
  • 250g kuřecích prsou nakrájených na tenké plátky podélce
  • 250g hovězí svíčkové, nakrájené na úzké, dlouhé tenké plátky
  • 250g vepřové panenky nakrájené na úzké dlouhé tenké plátky
  • 2 stroužky česneku utřeného
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžíčky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky karí
  • 2 lžíce oleje (nejlépe arašidového, ale slunečnicový je OK)
  • 1 lžíce hnědého cukru (bílý je OK)
  • 1 lžíce orientální rybí omáčky (připravené z kvašených ančoviček/není-li k dostání, tak přidat trochu sardelové pasty)
  • 1/4 lžičky Sambal oelek (pasta z pomletých chili papriček a soli)
  • Satay omáčka na namáčení:
  • 120g buráků
  • 1 lžíce oleje (poznámka nahoře)
  • 1 cibule na jemno posekaná
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 2 středné čerstvé chili papričky na jemno posekaných (odstranit semínka pro sníženou pálivost)
  • 1 lžíce na jemno posekané čerstvé citronely (jenom bílá číst u kořene), může se zaměnit kůrou z limety
  • 1/2 lžičky karí v prášku (thajské karí)
  • 1/4 lžičky polmletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky posekaného kořene čerstvého koriandru setého
  • 250ml kokosového mléka z konzervy (ne krému)
  • 2 lžíce hnědého cukru, nebo bílého
  • 2 lžíce Tamarind sauce (poznámka dole)
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • Sladko - kyselá omáčka:
  • 4 lžíce bílého rýžového octa (jablečný je OK)
  • 8 lžic cukru
  • 1 1/2 lžíce vody
  • 1/2 mrkve na velice malé kostičky nakrájné
  • 1/4 malé mladé okurky s tenkou slupkou (jinak oloupané) semínek zbavené a na velice jemno pokrájené
  • 30 dlouhých bambusových špejlí
  • snítky čerstvého koriandru setého na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Satay ze smíšeného masa z Thajska + omáčky na namáčení

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Satay ze smíšeného masa z Thajska + omáčky na namáčení

petrunka
102 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Satay ze smíšeného masa z Thajska + omáčky na namáčení.

toto jsem vyrabela v patek (teda maso nakladala ve ctvrtek), meli jsme navstevu. satay omacka je opravdu vyborna, spolecne s ugrilovanym masickem naprosta dobrota, vypada to efektne, je to rychle a sklidite plno pochval :)

viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Satay ze smíšeného masa z Thajska + omáčky na namáčení - Babi

dekuji moc za tip a link! Jsi proste poklad a ja lina hledat :-) Hezky podvecer a zdravim!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Supr na párty - marus

Děkuji Ti za přečtení receptu. Musím souhlasit se vším, co jsi řekla ;o) Jestli se nemýlím, tak jsem omáčku z tamarindu viděla v internacionální sekci u Alberta, nebo že by někde jinde? Podívám se.

Pěkný den Ti přeje,

Labužník marus02
58 příspěvků 25.01.09 03:43
Supr na párty!!!

zkusila jsem pouze kuřecí maso se satay omáčkou. Výborný recept! chutná skutečně autenticky, ač jsem vynechala pro mě nedostupný tamarind. Snad jen, příště zkusím přeci jenom oříšky rozmixovat více na kaši, aby byla omáčka omáčkovější, jemnější. Mimochodem - skvělý recept na párty /připraví se dopředu a pak se už jen dá maso pod gril:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz