Recepty - adžika

Původ adzikou: Gruzie

Recepty s adzikou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Adžika je směs koření pocházející z Gruzie a oblasti Kavkazu, kde se považuje dodnes za jejich národní koření. Poznáte ji podle typicky karmínově červené barvy a nadrcené struktury. Nejčastěji se skládá ze sladké a pálivé papriky, bazalky, majoránky, saturejky, mletého česneku, koriandru, bobkového listu, soli a saturejky. Od ostatních koření překvapí i přídavkem celerové natě, pískavice a máty peprné. Chuťově není příliš ostrá. Adžika se těší oblibě v Rusku a zemích bývalého sovětského svazu.

 Rady při nákupu

Adžiku koupíte dnes již běžně nebo si ji namícháte sami - kvalitní adžika obsahuje výše zmíněné ingredience v různém poměru. Vybírejte koření v přirozené podobě bez glutamátu sodného, pokud je to možné.

 Využití v kuchyni

Adžika se hodí k dochucení jemného drůbežího, obzvláště vám zachutná drůbeží pokrm z Gruzie. Hojně se využívá k dochucení mletých mas nebo ke grilování, hodí se k jehněčímu masu. Skvěle se ale hodí i do vegetariánských pokrmů - adžikou ochuťte patizon, lilek nebo luštěniny. Z koření se připravuje také pasta a hořčice.

 Skladování

Koření adžika se skladuje v suchu, maximálně do hodnot pokojové teploty. Pastu nebo hořčici adžika je potřeba skladovat v lednici.

 Sezóna

Adžika je k dostání celoročně.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz