Recepty - adžika

Původ adzikou: Gruzie

Recepty s adzikou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Adžika je směs koření pocházející z Gruzie a oblasti Kavkazu, kde se považuje dodnes za jejich národní koření. Poznáte ji podle typicky karmínově červené barvy a nadrcené struktury. Nejčastěji se skládá ze sladké a pálivé papriky, bazalky, majoránky, saturejky, mletého česneku, koriandru, bobkového listu, soli a saturejky. Od ostatních koření překvapí i přídavkem celerové natě, pískavice a máty peprné. Chuťově není příliš ostrá. Adžika se těší oblibě v Rusku a zemích bývalého sovětského svazu.

 Rady při nákupu

Adžiku koupíte dnes již běžně nebo si ji namícháte sami - kvalitní adžika obsahuje výše zmíněné ingredience v různém poměru. Vybírejte koření v přirozené podobě bez glutamátu sodného, pokud je to možné.

 Využití v kuchyni

Adžika se hodí k dochucení jemného drůbežího, obzvláště vám zachutná drůbeží pokrm z Gruzie. Hojně se využívá k dochucení mletých mas nebo ke grilování, hodí se k jehněčímu masu. Skvěle se ale hodí i do vegetariánských pokrmů - adžikou ochuťte patizon, lilek nebo luštěniny. Z koření se připravuje také pasta a hořčice.

 Skladování

Koření adžika se skladuje v suchu, maximálně do hodnot pokojové teploty. Pastu nebo hořčici adžika je potřeba skladovat v lednici.

 Sezóna

Adžika je k dostání celoročně.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kuře na medu Kuře na medu
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz