Recept Grilovaná krkovice inspirovaná Kavkazem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Grilovaná krkovice inspirovaná Kavkazem

Úvod

Ty bídníku - jak jinak mám tě oslovit
než tímto jménem hanby pro tvou zbabělost -
tys přišel ke mně, přišels, tvore odporný? … povídala jednou Médeia Iásonovi, ale asi mu předtím párkrát uvařila, když s ním měla dvě děti …
Pečené brambory s baklažánem a rajčaty dělávám v různých podobách, ale dnes se mi připomněly při prohlížení časopisu Apetit veggie! Tak je dnešní příloha jejich salátu dost podobná …

Postup

Plátky krkovice bez kosti nařízneme na okrajích a pěstí do nich vpravíme po špetce koření, pokapeme je olejem a necháme odležet.
Lilek nakrájíme na 1 cm silné plátky, osolíme je a necháme vypotit.
Koláčovou formu vymažeme olejem, na dno naklademe vrstvu oloupaných a na plátky nakrájených brambor, které lehounce poprášíme směsí koření adžika (příp. Baharat).
Plátky lilku osušíme ubrouskem, položíme je na brambory a pomocí štětce je potřeme olejem.
Mezi brambory a lilek pohodíme plátky česneku.
Formu vložíme do trouby předehřáté na 200 - 220°C a pečeme, dokud lilek nezezlátne a brambory nejsou téměř měkké (asi 20 min).
Rajčata nakrájíme podle velikosti na plátky nebo na půlky, přidáme k nim omáčku Adžika, promícháme a tuto směs elegantně rozprostřeme na brambory s lilky. Pečeme ještě asi 10 - 15 minut.
Mezitím ugrilujeme krkovici (hotovou necháme chvíli odpočinout mezi dvěma talíři).
Upečený salát vyjmeme z trouby, ihned posypeme pokrájenou, nebo rozdrobenou Fetou a polijeme olivovým olejem.
Na talíři salát (dle chuti) přelijeme kysanou smetanou a ozdobíme mátou.
Všimněte si, že kromě posolení lilku kvůli vypocení, jsem jídlo nesolila … kdo chce, může si trochu osolit maso, ale nutné to není.

Nahlásit recept

  • 21.05.16 vloženo
  • 1344x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 plátky krkovice, asi 2 cm vysoké
  • 2 velké špetky koření Adžika nebo Baharat s plátky růží
  • olej
  • Příloha, či salát, jak račte:
  • 4 salátové brambory
  • 1 menší lilek, zvaný baklažán
  • 4 velké stroužky česneku
  • špetka koření Adžika nebo Baharat s plátky růží
  • 20 - 25 dkg zralých a dobrých rajčátek
  • 1 pol. lžíce omáčky Adžika, nejlépe gruzínské
  • sůl
  • olivový olej
  • plátek sýru Feta z ovčího a kozího mléka
  • Na dotažení:
  • kelímek zakysané smetany, nejm. 30%
  • máta

Doporučená příloha

  • víno dle obliby

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Grilovaná krkovice inspirovaná Kavkazem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Štika na smetaně Štika na smetaně
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz