Recept Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie

Gruzinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Smíchat sůl, papriku a pepř a okořenit tím dílky kuřete. Cibuli nakrájet na plátky. Česnek utřít a přidat petrželku, rajčata nakrájená na 1/8 a citron nakrájený na 10 tenkých plátků. Na pánvi rozehřát máslo a osmažit na něm dílky kuřete. Potom vymastit pekáč tak velký, aby se do něj vešly dílky kuřete v jedné vrstvě. Polovinu cibule rozložit na dno pekáče, na ni rozložit osmažené kousky kuřete a přikrýt ho zbytkem cibule včetně česneku, rajčat i se šťávou, petrželky a citronových plátků. Zastrčit mezi vše bobkové listy a zalít vínem. Předehřát troubu na 180°C. Přikrýt pekáč a péct maso asi 1/2 až 3/4 hodiny (záleží na velikosti dílků), až je měkké a málem odpadává od kosti. Přidat lžíci Adžika°, posypat směsí bylinek a přikryté nechat asi 10 minut táhnout a chutě prolnout. Vychladit a uschovat v chladničce do druhého dne. Před podáváním pokrm sehřát. P.S. Původní pokrm se vařil z bažantů a podle toho je jméno receptu. Adžika° je chuťová přísada, která se skládá z pomletých sladkých a pálivých červených papriček, česneku, koriandru a někdy i vlašských ořechů.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 03.04.06 vloženo
  • 13412x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1.5 kg kohouta, nebo kuřete tradičně rozsekaného na 17 stejných dílků, ale můžete jenom na 8 dílků
  • 2 lžičky soli
  • čerstvě pomletý pepř podle chuti
  • 1 lžička mleté papriky
  • 3 lžíce másla
  • 3 velké cibule
  • 4 velké stroužky česneku
  • 6 lžic posekané petrželky
  • 4 uzrálá rajčata, oloupaná a bez semínek
  • 1 citron
  • 4 bobkové listy
  • 1/8 l bílého vína
  • bylinky na posypání:
  • bazalka, koriandr a kopr na jemno posekané
  • Adžika°

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie

dag
543 příspěvků 10.02.09 18:21
Re: Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie.

recepty psané pod značkou babi jsou nejlepší.
Používají správné ingredience

Bill
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie.

Kduž jsem byl na vojně (hodně dávno) tak s mámi sloužili Rusové a jeden z nich byl Gruzínec a ten mně naučil vařit Čachochbili. Je to trochu jiný než tenhle recept ale výborný. Vařím ho každý rok několikrát na chatě pro děti (je to upravený pro naše suroviny).

Kuřecí ČOCHAHBILI

2 kuřata
jedna sladká a jedna kyselá smetana
sojová omáčka čínský koření
máslo nebo oliv. olej česnek
cibule
zázvor červená kari pasta
kari
vývar z kuřat

Vykostíme kuřata, kosti a zbytky uvaříme, hodně doměkka.
Nakrájíme kuřecí maso na kousky a naložíme do sójovky a čínského koření.
Na oleji osmahneme kari pastu, česnek, zázvor a cibuli.
Přidáme maso a osmahneme. Přidat kari (hodně). Zalít vývarem a vaříme doměkka.
Přidat smetanu dochutit a zahustit jíškou (pokud je třeba).

Příloha Pita chleba

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - jezevče,

děkuji Ti za vyzkoušení receptu. To víš, že rajčata z konzervy, zvláště italská, byla připravena v době jejich zralosti a nejlepší chuti, oproti těm lednovým bůhví odkud jsou o mnoho lepší. S tím citronem máš pravdu, ale když je nakrájený na tenké plátky, tak tam není skoro žádná kůra (možná každý máme jiný pojem o tom, co to znamená tenké ;o) Recept s kefírem najdeš ZDE

Přeji Ti pěkný den!

jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie.

Dnes jsem vyzkoušel a chutnalo nám! Použil jsem rajčata z konzervy, (ta supermarketová vypadala dost „vychcíple“), adžiku od Avokáda a víno. Pokud to někdo vařil s kefírem, ať dá laskavě vědět. Doporučuji opatrnost s tím citronem, oloupat, nebo včas vylovit, aby to nezhořklo!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie - helsinki,

mnohé díky za vyzkoušení receptu. Proč nepřidat připravené koření, když nejsou k máni čerstvé bylinky, nebo domácí směs ;o)

Přeji Ti příjemný den!

helsinki
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie.

Tak jsem vyzkoušela a recept nadchl celou rodinu. Omlouvám se poctivým kuchařům, ale použila jsem koření ADŽIKA od Avokáda. Složení má: směs chmeli suněli, česnek sušený granulovaný, sumah, paprika mletá sladká, paprika mletá pálivá, koriandr, kopr sušený a pískavice mletá.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - Dando,

to už zde všechno bylo.

Zdraví,

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie.

Adžika je směs koření, která se používá k rýžovým, zeleninovým i masovým pokrmům. Nejčastěji se jí koření fazole neboli lobio. Vytvoří se roztlučením stejného množství kopru, bazalky, koriandru a majoránky a jedné desetiny šafránu z celkového množství. Smícháním vytvoříme chmeli - suneli a pak už postupujeme podle receptu jps :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - helsinki,

Nejlépe uděláš, když si k pokrmu dáš rýži, tak jako Gruzinci.

Ahoj!

helsinki
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie.

Ahoj! Co se k tomu jí jako příloha?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - Manana,

nemíním vyvracet, že Čachochbili existuje s kefírem. Nevím. Osobně jsem však recept prodala tak, jak jsem ho v Gruzii koupila (a ochutnala).

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - Shakira,

díky za ochotu, už se na ten Tvůj recept nemůžu dočkat!

Zdraví,

folpy
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - Manana

…Manano udilim ti male bezvyznamne plus…a ani nepatrej proc:-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - babi, recept na adžiku

je tady na Labuž, není od Shakiry, ale od pjs a má číslo 7368.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - babi

Víno mají v Gruzii výborné, o tom není pochyb, ale s čachochbili na víně jsem se tam opravdu nepotkal, byl jsem tam v r. 1964 a 1982. Ale dnes je svět postmoderní, proto jistě může být i čachochbili s vínem :-))

Shakira
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - Manana

Ano manano, máš pravdu. Kuře tabaka je to to co popisuješ a v tom případě čachochbili a ještě s kefírem neznám. I když jsem se učila na vysoké škole, kde se také učili gruzinci tak vím , že víno oni mají raději než kefír. Ale tak to je jedno. Stejně originál je originál.

Babi, dnes jsem psala domu SMS, tak až máma ten recept najde a pošle mi ho, bude to na Labu.

Zdravím

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - drůbeží pokrm z Gruzie.

KVB dík za logické objasnění. O Adžice jsem již vysvětlila.

Shakiro, zajímal by mě Tvůj recept na Adžiku, už se na něj těším.

Přeji Vám příjemný podvečer!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Manano,

recept má stejné jméno jako ten Tvůj a to je vše. Takto jsem si ho přivezla kdysi dávno z Gruzie. S tou ¨ajikou¨=¨adžika¨jsem ujela, děkuji za upozornění (opravím). Na svých cestách jsem si totiž psala vše v angličtině, ančto gruzínsky neumím i když jsem se ovšem domlouvala i rusky. Mohu všem zaručit, že tento recept je autentický z Gruzie. To, co Ty tvrdíš o tomto receptě, mohu i já tvrdit o tom Tvém. A navíc, v Gruzii se pěstuje víno a jejich červené ¨Staré Tbilisi ¨je velmi dobré.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Shakiro,

co já vím, tak kuře tabaka je něco jiného. Je to kuře rozdělené minimálně na půlky, nebo na čtvrtky, potřené česnekem se solí, opepřené, a smažené v oleji a shora zatěžkané buď rozpálenými žehličkami, nebo velkým hrncem plným vařící vody. Čachochbili je gruzínské národní jídlo, jehož nezbytnou součástí je kefír, ne víno.
Byl jsem tam dvakrát, mnohokrát jsem to tam jedl a s vínem si to Gruzínec asi neumí představit. To by pak nebylo čachochbili.

Shakira
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili iz kur - drůbeží pokrm z Gruzie.

To kuře je výborné. Už je to 20 let co jsem ho chutnala u pouličních prodejců v Gruzii. Říkalo se mu „Kuřata Tabaka“. A adžiku jsme dělali doma, ale podle jiného receptu než je na Labu. Nechám si ho od mámy poslat a potom ten recept napíšu sem.
Všechny zdravím.

KVB
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili iz kur - drůbeží pokrm z Gruzie.

Manano, to, že je v receptu bobkový list a víno, neznamené, že recept nemůže být z Gruzie. U nás také každý nedává do svíčkové smetanu :-))). Nebo si projdi recepty, kolik je variací na „Roštěnky Esterhazi“. A to i mezi samotnýma maďarama. V tomto případě bych tedy nebyl takovým puristou. S tou „ajikou“ máš pravdu :-))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čachochbili - takový recept tady už je,

má číslo 21316, nejsou v něm bobkové listy ani víno, protože to v Gruzii do čachochbili nedávají. Tohleto je ale samozřejmě recept jiný! Asi to bude recept ruský, protože čachochbili iz kur je rusky a ne gruzínsky.
A ajika asi bude adžika, protože jinak by se u nás v Čechách musel Stalin psát jako Jugasvili! :-)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Chilli con carne Chilli con carne
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz