Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vypadá to zdlouhavě, ale tolik práce to nakonec není. Můžete, samozřejmě, máčet a pak vařit fazole každou zvlášť. Ale také můžete použít konzervované fazole ve slaném nálevu jako já. Můžete v závěru přidat i zelené fazolky, ale nemusíte. Můžete použít vepřové i skopové, nebo jenom jeden druh masa, přidat klobásu a slaninu a nepřidat je, bramboru grilovat nebo ji vařit rovnou ve fazolích … vždycky to bude husté a jedlé. Tedy - pokud jíte fazole!
Vepřová a skopová žebírka nasekáme na menší kusy a povaříme je společně s cibulí, česnekem, solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením asi 3/4 hodiny. Povařená žebra vyjmeme a naložíme je do oleje a směsi koření podle preferencí, lze použít i hotovou směs Gyros nebo Adžika a ponecháme v lednici do druhého dne. Do vývaru dáme táhnout vepřová kolínka a všechno, co máme rádi jako ovar s křenem. Ovar sníme k večeři, část vývaru (nebo všechen) použijeme k výrobě fazolové polévky. Část uvařeného masa můžeme dát místo klobásy do polévky. Druhý den: Vezmeme velkou palici česneku, rozebereme ji na stroužky, zabalíme do alobalu a asi 3/4 hod. pečeme v troubě. Pro každou osobu dáme vařit 1 bramboru ve slupce. Mezitím z vývaru odebereme tuk a na tomto tuku osmahneme jemně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmahneme, přidáme lžíci červené papriky, kořenící směs Ras el hanout, rajský protlak a stáhneme z ohně. Přidáme pokrájenou slaninu, klobásu (nebo jen kusy uvařeného libového vepřového masa), promícháme a zalijeme vývarem, do kterého přidáme propláchnuté (příp. předvařené) fazole více barev. Je-li třeba, dosolíme. Na závěr je možné přidat i zelené fazolky. Nechceme-li brambory grilovat, nevaříme je ve slupce, ale oloupeme je a uvaříme v polévce. V opačném případě brambory uvařené ve slupce rozpůlíme a omočíme v oleji s kořením, ze kterého jsme vyjmuli žebírka. Rozpálíme gril a žebírka a brambory ogrilujeme. Pečený česnek s trochou soli opatrně vmícháme do kysané smetany. Hotovou polévku nalijeme do misky, přidáme grilovaná žebírka a bramboru a ozdobíme a ochutíme kysanou smetanou s česnekem.
Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Polévka aneb hrnec fazolí s grilovanými žebírky
Tedy, doufám, že Tě v tak časné nedělní ráno nevyhnaly z postele ty fazole!



Jindřich Plachta volal: Krasavice inteligentní! A já: Inteligentní krasavice! To za tu seříznutou palici! Samozřejmě, že ano!
Ta smetana se ovšem zove půlgmp. Celé gmp je: + majonéza + 1 stroužek čerstvého česneku (jenom připomínám).
Néééé
zejména ten pečený česnek
v té smetaně…
Včera jsem dobře povečeřela. Neb na originál nebyli strávníci, tak jsem si to brutálně zjednodušila - malá pikslička červených fazolí v chilli omáčce, plátky polosuché pikantní klobásky od Casademontu, grilovaná brambora a kysaná smetana s pečeným česnekem ( nevidím důvod se s ním rozebírat a loupat - palici kousek seříznu, v alobalu upeču, vymačkám…). O podstatnou finesu receptu - tedy vývar obsahující želatinoidní látky z kolínek - jsem se ochudila, ale i tak to jako test hodnotím
Recept jsem opravila a před palici česneku napsala časový údaj, čímž jsem provedla konečné dokonalé zmatení.
Všechno se dá stihnout v jediném dni, pokud nebudeme žebírka nakládat a fazole máčet přes noc.
Pokud se bude polévka vařit ve vývaru, který nám zbyl po ovaru a pokud se použijí předvařené anebo konzervované fazole, tak je to jídlo velice rychlé.
Fakt jsem to napsala tak zmateně?
2452 příspěvků 7.2.14 16:48
Tak tenhle víkend to určitě nebude, budeme tu mít dcéru-vegetariánku, ale někdy příště snad ano. I když i já osobně bych se i bez toho masa obešla, ale fazole nebo jakékoli jiné luštěniny, ty si v tuhle roční dobu dám ráda kdykoliv a v jakémkoliv množství…
Ve třetině receptu jsem ztratila pojem o čase a nevímco je za den, v další třetině jsem zapomněla jak se jmenuju…
ale rozhodně bych si to dala
