Recept Polévka aneb hrnec fazolí s grilovanými žebírky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka aneb hrnec fazolí s grilovanými žebírky

Úvod

Vypadá to zdlouhavě, ale tolik práce to nakonec není. Můžete, samozřejmě, máčet a pak vařit fazole každou zvlášť. Ale také můžete použít konzervované fazole ve slaném nálevu jako já. Můžete v závěru přidat i zelené fazolky, ale nemusíte. Můžete použít vepřové i skopové, nebo jenom jeden druh masa, přidat klobásu a slaninu a nepřidat je, bramboru grilovat nebo ji vařit rovnou ve fazolích … vždycky to bude husté a jedlé. Tedy - pokud jíte fazole!

Postup

Vepřová a skopová žebírka nasekáme na menší kusy a povaříme je společně s cibulí, česnekem, solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením asi 3/4 hodiny.
Povařená žebra vyjmeme a naložíme je do oleje a směsi koření podle preferencí, lze použít i hotovou směs Gyros nebo Adžika a ponecháme v lednici do druhého dne.
Do vývaru dáme táhnout vepřová kolínka a všechno, co máme rádi jako ovar s křenem.
Ovar sníme k večeři, část vývaru (nebo všechen) použijeme k výrobě fazolové polévky. Část uvařeného masa můžeme dát místo klobásy do polévky.
Druhý den:
Vezmeme velkou palici česneku, rozebereme ji na stroužky, zabalíme do alobalu a asi 3/4 hod. pečeme v troubě.
Pro každou osobu dáme vařit 1 bramboru ve slupce.
Mezitím z vývaru odebereme tuk a na tomto tuku osmahneme jemně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmahneme, přidáme lžíci červené papriky, kořenící směs Ras el hanout, rajský protlak a stáhneme z ohně. Přidáme pokrájenou slaninu, klobásu (nebo jen kusy uvařeného libového vepřového masa), promícháme a zalijeme vývarem, do kterého přidáme propláchnuté (příp. předvařené) fazole více barev. Je-li třeba, dosolíme. Na závěr je možné přidat i zelené fazolky.
Nechceme-li brambory grilovat, nevaříme je ve slupce, ale oloupeme je a uvaříme v polévce.
V opačném případě brambory uvařené ve slupce rozpůlíme a omočíme v oleji s kořením, ze kterého jsme vyjmuli žebírka.
Rozpálíme gril a žebírka a brambory ogrilujeme.
Pečený česnek s trochou soli opatrně vmícháme do kysané smetany.
Hotovou polévku nalijeme do misky, přidáme grilovaná žebírka a bramboru a ozdobíme a ochutíme kysanou smetanou s česnekem.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.02.14 vloženo
  • 2929x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodinu + příprava vývaru

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • Na vývar:
  • 2 kg vepřových žebírek
  • 1 kg skopových nebo jehněčích žebírek
  • 2 vepřová kolínka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pepř, nové koření, 2 bobkové listy
  • sůl
  • Na polévku (hrnec):
  • 2 nožičky klobásy ostřejší
  • 25 dkg slaniny libové
  • 1 cibule
  • 1 pol. lžíce pikantní červené papriky
  • 1/2 lžičky koření Ras el hanout
  • 2 pol. lžíce hladké mouky
  • 3 plechovky bílých fazolí ve slaném nálevu
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
  • 1 pol. lžíce rajského protlaku
  • Dále:
  • 1 veliká palice česneku
  • na každou osobu 1 brambora (poté vařená ve slupce)
  • 1 - 2 kelímky zakysané smetany krémovité

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 07.02.14 16:27

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Polévka aneb hrnec fazolí s grilovanými žebírky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 09.02.14 14:43

Tedy, doufám, že Tě v tak časné nedělní ráno nevyhnaly z postele ty fazole! :lol: :lol: :lol:
Jindřich Plachta volal: Krasavice inteligentní! A já: Inteligentní krasavice! To za tu seříznutou palici! Samozřejmě, že ano! :potlesk:
Ta smetana se ovšem zove půlgmp. Celé gmp je: + majonéza + 1 stroužek čerstvého česneku (jenom připomínám). :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
Eja
3811 příspěvků 09.02.14 07:16

Néééé :hug:
Včera jsem dobře povečeřela. Neb na originál nebyli strávníci, tak jsem si to brutálně zjednodušila - malá pikslička červených fazolí v chilli omáčce, plátky polosuché pikantní klobásky od Casademontu, grilovaná brambora a kysaná smetana s pečeným česnekem ( nevidím důvod se s ním rozebírat a loupat - palici kousek seříznu, v alobalu upeču, vymačkám…). O podstatnou finesu receptu - tedy vývar obsahující želatinoidní látky z kolínek - jsem se ochudila, ale i tak to jako test hodnotím :kytka: zejména ten pečený česnek v té smetaně…

 
tlustá bába
1204 příspěvků 08.02.14 21:41

Recept jsem opravila a před palici česneku napsala časový údaj, čímž jsem provedla konečné dokonalé zmatení.
Všechno se dá stihnout v jediném dni, pokud nebudeme žebírka nakládat a fazole máčet přes noc.
Pokud se bude polévka vařit ve vývaru, který nám zbyl po ovaru a pokud se použijí předvařené anebo konzervované fazole, tak je to jídlo velice rychlé.
Fakt jsem to napsala tak zmateně?

 
di
2451 příspěvků 07.02.14 16:48

Tak tenhle víkend to určitě nebude, budeme tu mít dcéru-vegetariánku, ale někdy příště snad ano. I když i já osobně bych se i bez toho masa obešla, ale fazole nebo jakékoli jiné luštěniny, ty si v tuhle roční dobu dám ráda kdykoliv a v jakémkoliv množství…

 
Eja
3811 příspěvků 07.02.14 16:43
Jejda

Ve třetině receptu jsem ztratila pojem o čase a nevímco je za den, v další třetině jsem zapomněla jak se jmenuju… :mrgreen: ale rozhodně bych si to dala :potlesk: :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz