Recept Polévka aneb hrnec fazolí s grilovanými žebírky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka aneb hrnec fazolí s grilovanými žebírky

Úvod

Vypadá to zdlouhavě, ale tolik práce to nakonec není. Můžete, samozřejmě, máčet a pak vařit fazole každou zvlášť. Ale také můžete použít konzervované fazole ve slaném nálevu jako já. Můžete v závěru přidat i zelené fazolky, ale nemusíte. Můžete použít vepřové i skopové, nebo jenom jeden druh masa, přidat klobásu a slaninu a nepřidat je, bramboru grilovat nebo ji vařit rovnou ve fazolích … vždycky to bude husté a jedlé. Tedy - pokud jíte fazole!

Postup

Vepřová a skopová žebírka nasekáme na menší kusy a povaříme je společně s cibulí, česnekem, solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením asi 3/4 hodiny.
Povařená žebra vyjmeme a naložíme je do oleje a směsi koření podle preferencí, lze použít i hotovou směs Gyros nebo Adžika a ponecháme v lednici do druhého dne.
Do vývaru dáme táhnout vepřová kolínka a všechno, co máme rádi jako ovar s křenem.
Ovar sníme k večeři, část vývaru (nebo všechen) použijeme k výrobě fazolové polévky. Část uvařeného masa můžeme dát místo klobásy do polévky.
Druhý den:
Vezmeme velkou palici česneku, rozebereme ji na stroužky, zabalíme do alobalu a asi 3/4 hod. pečeme v troubě.
Pro každou osobu dáme vařit 1 bramboru ve slupce.
Mezitím z vývaru odebereme tuk a na tomto tuku osmahneme jemně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmahneme, přidáme lžíci červené papriky, kořenící směs Ras el hanout, rajský protlak a stáhneme z ohně. Přidáme pokrájenou slaninu, klobásu (nebo jen kusy uvařeného libového vepřového masa), promícháme a zalijeme vývarem, do kterého přidáme propláchnuté (příp. předvařené) fazole více barev. Je-li třeba, dosolíme. Na závěr je možné přidat i zelené fazolky.
Nechceme-li brambory grilovat, nevaříme je ve slupce, ale oloupeme je a uvaříme v polévce.
V opačném případě brambory uvařené ve slupce rozpůlíme a omočíme v oleji s kořením, ze kterého jsme vyjmuli žebírka.
Rozpálíme gril a žebírka a brambory ogrilujeme.
Pečený česnek s trochou soli opatrně vmícháme do kysané smetany.
Hotovou polévku nalijeme do misky, přidáme grilovaná žebírka a bramboru a ozdobíme a ochutíme kysanou smetanou s česnekem.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.02.14 vloženo
  • 2994x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodinu + příprava vývaru

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • Na vývar:
  • 2 kg vepřových žebírek
  • 1 kg skopových nebo jehněčích žebírek
  • 2 vepřová kolínka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pepř, nové koření, 2 bobkové listy
  • sůl
  • Na polévku (hrnec):
  • 2 nožičky klobásy ostřejší
  • 25 dkg slaniny libové
  • 1 cibule
  • 1 pol. lžíce pikantní červené papriky
  • 1/2 lžičky koření Ras el hanout
  • 2 pol. lžíce hladké mouky
  • 3 plechovky bílých fazolí ve slaném nálevu
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
  • 1 pol. lžíce rajského protlaku
  • Dále:
  • 1 veliká palice česneku
  • na každou osobu 1 brambora (poté vařená ve slupce)
  • 1 - 2 kelímky zakysané smetany krémovité

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 07.02.14 16:27

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Polévka aneb hrnec fazolí s grilovanými žebírky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1209 příspěvků 09.02.14 14:43

Tedy, doufám, že Tě v tak časné nedělní ráno nevyhnaly z postele ty fazole! :lol: :lol: :lol:
Jindřich Plachta volal: Krasavice inteligentní! A já: Inteligentní krasavice! To za tu seříznutou palici! Samozřejmě, že ano! :potlesk:
Ta smetana se ovšem zove půlgmp. Celé gmp je: + majonéza + 1 stroužek čerstvého česneku (jenom připomínám). :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
Eja
3820 příspěvků 09.02.14 07:16

Néééé :hug:
Včera jsem dobře povečeřela. Neb na originál nebyli strávníci, tak jsem si to brutálně zjednodušila - malá pikslička červených fazolí v chilli omáčce, plátky polosuché pikantní klobásky od Casademontu, grilovaná brambora a kysaná smetana s pečeným česnekem ( nevidím důvod se s ním rozebírat a loupat - palici kousek seříznu, v alobalu upeču, vymačkám…). O podstatnou finesu receptu - tedy vývar obsahující želatinoidní látky z kolínek - jsem se ochudila, ale i tak to jako test hodnotím :kytka: zejména ten pečený česnek v té smetaně…

 
tlustá bába
1209 příspěvků 08.02.14 21:41

Recept jsem opravila a před palici česneku napsala časový údaj, čímž jsem provedla konečné dokonalé zmatení.
Všechno se dá stihnout v jediném dni, pokud nebudeme žebírka nakládat a fazole máčet přes noc.
Pokud se bude polévka vařit ve vývaru, který nám zbyl po ovaru a pokud se použijí předvařené anebo konzervované fazole, tak je to jídlo velice rychlé.
Fakt jsem to napsala tak zmateně?

 
di
2451 příspěvků 07.02.14 16:48

Tak tenhle víkend to určitě nebude, budeme tu mít dcéru-vegetariánku, ale někdy příště snad ano. I když i já osobně bych se i bez toho masa obešla, ale fazole nebo jakékoli jiné luštěniny, ty si v tuhle roční dobu dám ráda kdykoliv a v jakémkoliv množství…

 
Eja
3820 příspěvků 07.02.14 16:43
Jejda

Ve třetině receptu jsem ztratila pojem o čase a nevímco je za den, v další třetině jsem zapomněla jak se jmenuju… :mrgreen: ale rozhodně bych si to dala :potlesk: :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz