Recept Adžabsambal (nebezpečně dobrý!)

Ifanka Gruzinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Lilky umyji a nakrájím na plátky, osolím a nechám vypotit cca 2-4 hod. Osuším a orestuji na olivovém oleji, dám stranou na ubrousek. Nakrájím cibule, nastrouhám mrkev a papriky nakrájím na proužky. Cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev osmahnu do zlatova nejlépe v kameninovém hrnci, ve kterém pak vše zapékám, k tomu přidám papriky, na plátky nakrájený česnek, orestovaný lilek a zamíchám koření Adžiku, sůl, pepř a vinný ocet, podle chuti. Asi tak 4-5 rajčat nakrájím na silnější plátky a pokladu jako poklici na zeleninu. Vše zapékám asi 1/2 hod., dokud se rajčata nerozpečou a i ostatní zelenina nezměkne. Může se jíst teplé, podobně jako lečo (příležitostně přidávám i žampióny na plátky), ale nejlepší je to odležené druhý den. U nás se ale podává jako studený pikantní salát a pokud směs naskládáte do sklenic a zalijete trochou oliv.oleje, dá se v lednici uchovat i 2-3 týdny. To se ale podaří opravdu málokdy! Recept mám od kamarádky Moniky, která nevím jak to všechno dělá, ale i skvěle vaří! P.S.: koření adžika se dá koupit ve specializovaných i internetových obchodech, buď jako prášek, nebo raději jako pasta anebo orig. je ve skleničce a vypadá spíš jako rajčatové pesto, obsahuje papriku, česnek, koriandr, a chmeli-suneli, jejímž základem je majoránka, bazalka, saturejka, kopr, pepř, světlice, případně máta, a bobkový list. Je vynikající na mletá masa, skopové, jehněčí, hovězí, kuřecí. Při pečení, dušení, grilování všech druhů masa, ale okoření i zeleninu, čočku a fazole. Můžeme koření kombinovat s jinými druhy, dosáhneme příjemné kombinace chutí.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 06.11.08 vloženo
  • 15033x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 velké pevné lilky
  • 3 velké cibule
  • 1 celý česnek
  • 6 zelených paprik sladkých
  • 4 velké mrkve
  • 4 velká masitá rajčata
  • 2 PL koření Adžika
  • (žampióny kdo má rád)
  • vinný ocet, sůl, pepř, oliv.olej (podle chuti)

Doporučená příloha

  • chleba, veka, vař.brambor apod.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Adžabsambal (nebezpečně dobrý!)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Adžabsambal (nebezpečně dobrý!)

alena45
588 příspěvků 20.9.12 12:16

A dobre si urobila…

di
2453 příspěvků 19.9.12 09:08

Při hledání jiného receptu na mě náhodně „vykoukl“ tenhle. Protože je moc pěkný a protože je stále ještě sezóna zeleniny potřebné k jeho přípravě, vytahuju ho nahoru.

svato
1445 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Adžabsandal (nebezpečně dobrý!)

Zrealizujem cez víkend.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Adžabsandal (nebezpečně dobrý!)

Určitě to bude moc dobré, lilky mám od včerejška v chladničce. Dokoupím další ingredience a pokusím se. Dám vědět … díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz