Recepty - portské

Recepty s portským  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Portské, nebo také Portské víno, pochází z úrodné oblasti řeky Douro z Portugalska. Většina z nás ho zná jako sladké červené víno, ale jeho varianty mohou být i bílé. Servírováno je velmi často jako dezertní víno specifického postavení. Může být suché i polosuché, každý si vybere dle své chuti nebo přípravy pokrmu. Zralejší portské slouží i jako digestivum.

 Rady při nákupu

Portské víno je sladší, ale nemusí to být vždy pravda. Kupujte kvalitní a ověřená vína znamenitých vůní a chutí podle názvu vinařství, méně často podle názvu obchodníků. Pravá chuť červeného portského vína je nasládlá až lehce kořenitá. Bílé víno je lepší vychlazené, u červeného dle vaší chuti, ale teplé zastře aroma a vystoupí z něj alkohol. Portské víno koupíte v hypermarketech, kde mají velký výběr nebo také přímo u vinařů.

 Využití v kuchyni

Portská vína jsou určená k přímé konzumaci po rozlití do sklenek tulipánového tvaru. Jejich chuť podtrhnou i lahůdky typu ořechů, oliv, sýrů, hořké čokolády a těstovin. Ve vaření se používá k podlévání dušené zeleniny, hovězího masa, gulášů a jiných omáček. Dodá specifickou navinulou chuť, která se snoubí i se zvěřinou. Luxusním jídlem je bažant s pikantní omáčkou z portského vína. Paštika z kuřecích jater na způsob foie gras vyniká jemností. Zbytkový cukr dodá sladkosti, ostatní ingredience zase kořenitou vůni.

 Skladování

Portské víno je určeno ke skladování v suchu a chladu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Cuketové placky Cuketové placky
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz