Recept Klasické tournedos Brillat-Savarin

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dobře omýt smrže (obvykle jsou plné písku). Odříznout nohy (uschovat do polévky, nebo vývaru) a trochu nažíznout hlavičky. Dusit je v troše vody po 15min. Slít (uschovat tekutinu pro jiný účel). Osmažit šalotku na másle, přidat smrže, hořčici a smetanu. Ukončit vaření na mírném ohni. Přidat ochucení a dát stranou do tepla. Na malé pánvi na prudkém ohni osmažit tournedos na másle na každé straně asi 3min, nebo až jsou hnědé, ale uvnitř stále jenom růžové. Vyjmout je a udržovat je v teple. Nalít do pánve ve které se smažily tournedos portské víno a hodně zredukovaného (vyvařeného) hovězího vývaru. Přivéct do varu, seškrábat výpek na dně pánve, sejmout z ohně a po částech vmíchat dovnitř kousky másla na zahuštění omáčky. Přichutit, je-li zapotřeby. Položit tournedos na nahřáté talíře, odstranit motouzek, naaranžovat dokola smrže a vše polít přecezenou omáčkou. Ozdobit řeřichou. P.S.: Jean-Anthelme Brillat- Savarin (1755-1826) je považován za velikána francouzké gastronomie. Exeloval však i v mnoha jiných disciplinách. Jako svobodný pán se věnoval psaní o ekonomii, historii a dokonce napsal esej o souboji. Měl zájem o archelogii, astronomii chemii a pochopitelně gastronomii. Jeho kniha ¨Physiologie du gout ou Méditations de gastronomie trancendante...¨ vyšla po jeho smrti a byla ihned úspěšná. Píše s přesností, ale také s humorem a dodnes se dobře čte. Dalo by se o tomto pánovi hodně zajímavého napsat. ¨Řekňete mně co jíte a já Vám řeknu, kdo jste¨ --- Brillant- Savarin (volně přeloženo)

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 04.01.03 vloženo
  • 6110x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 300g-400g plátků (filet mignon), asi 4cm silné ze středu svíčkové, svázané dokola kuchyňským motouzkem
  • máslo na smažení tournedos
  • 250g smržů
  • 2-3 hnědé šalotky, na velice jemno posekané
  • máslo na smažení šalotky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2dl 33% sladké smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2dl portského vína
  • 2dl zredukovaného hovězího vývaru (nejlépe domácího, nebo málo soleného)
  • másla na zahuštění omáčky
  • kapucínská řeřicha na ozdobu

Doporučená příloha

  • Pařížské osmažené brambůrky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasické tournedos Brillat-Savarin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz