Recept Klasické tournedos Brillat-Savarin

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dobře omýt smrže (obvykle jsou plné písku). Odříznout nohy (uschovat do polévky, nebo vývaru) a trochu nažíznout hlavičky. Dusit je v troše vody po 15min. Slít (uschovat tekutinu pro jiný účel). Osmažit šalotku na másle, přidat smrže, hořčici a smetanu. Ukončit vaření na mírném ohni. Přidat ochucení a dát stranou do tepla. Na malé pánvi na prudkém ohni osmažit tournedos na másle na každé straně asi 3min, nebo až jsou hnědé, ale uvnitř stále jenom růžové. Vyjmout je a udržovat je v teple. Nalít do pánve ve které se smažily tournedos portské víno a hodně zredukovaného (vyvařeného) hovězího vývaru. Přivéct do varu, seškrábat výpek na dně pánve, sejmout z ohně a po částech vmíchat dovnitř kousky másla na zahuštění omáčky. Přichutit, je-li zapotřeby. Položit tournedos na nahřáté talíře, odstranit motouzek, naaranžovat dokola smrže a vše polít přecezenou omáčkou. Ozdobit řeřichou. P.S.: Jean-Anthelme Brillat- Savarin (1755-1826) je považován za velikána francouzké gastronomie. Exeloval však i v mnoha jiných disciplinách. Jako svobodný pán se věnoval psaní o ekonomii, historii a dokonce napsal esej o souboji. Měl zájem o archelogii, astronomii chemii a pochopitelně gastronomii. Jeho kniha ¨Physiologie du gout ou Méditations de gastronomie trancendante...¨ vyšla po jeho smrti a byla ihned úspěšná. Píše s přesností, ale také s humorem a dodnes se dobře čte. Dalo by se o tomto pánovi hodně zajímavého napsat. ¨Řekňete mně co jíte a já Vám řeknu, kdo jste¨ --- Brillant- Savarin (volně přeloženo)

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 04.01.03 vloženo
  • 5935x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 300g-400g plátků (filet mignon), asi 4cm silné ze středu svíčkové, svázané dokola kuchyňským motouzkem
  • máslo na smažení tournedos
  • 250g smržů
  • 2-3 hnědé šalotky, na velice jemno posekané
  • máslo na smažení šalotky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2dl 33% sladké smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2dl portského vína
  • 2dl zredukovaného hovězího vývaru (nejlépe domácího, nebo málo soleného)
  • másla na zahuštění omáčky
  • kapucínská řeřicha na ozdobu

Doporučená příloha

  • Pařížské osmažené brambůrky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasické tournedos Brillat-Savarin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz