Recept Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem

Úvod

Nejlepší úprava bažanta, jakou jsem kdy jedla. Pečením v alobalu se bažant nevysuší a zůstane krásně šťavnatý. Omáčka z rybízu a portského je pikantně sladkokyselá a výborně se hodí k bažantímu masu. Recept jsem vyzkoušela již mnohokrát a mám štěstí, že naším sousedem je majitel firmy v Javorníku, která se zabývá vývozem divočiny do zahraničí.
V Kanadě chodim na bažantí farmu, kde se o ně báječně staraji a odborně je krmí, takže byly naducaní a maso mají krásně zbarvené. Avšak v ČR jsou to bažanti střelení volně v přírodě. Časem přidám nějaké z dalších bažantích receptů co jsem za léta nasbírala a ne všechny jsou z trouby ;o)

Zajisté lze použít kuře. Možná se může na noc marinovat v divokém koření, nebo se to koření může smíchat se změklým máslem pod kůží, aby kuřátko dostalo trochu divokosti do svého těla ;o) Avšak ta omáčka z portského s červeným rybízem je poměrně výrazná, takže i kuře bude chutnat jinak…

Postup

Předehřát troubu na 230°C. Do pekáče vložit dostatečně velký kus dvojitého alobalu, aby uzavřel celého bažanta (nebo dva kusy alobalu pro dva bažanty). Vymastit alobal olejem. Osušit bažanta, odříznout tuk a přebytečnou kůži. Pomocí prstu uvolnit kůži na prsou bažanta a mezi masem a kůží ho potřít změklým máslem. Svázat hohy dohromady a poskládat na prsa bobkový list a tymián. Nahoru bažanta poskládat plátky slaniny, položit ho na alobal a vše osolit a opepřit. Zdvihnout dlouhé strany alobalu, založit je dohromady a potom zarolovat nahoru konce tak, aby šťáva zůstala uvnitř. Péct bažanta po 20min., snížit teplotu na 200°C a péct po dalších 40min. Opatrně otevřít alobal a péct dalších 15-20min., až je bažant hnědý a po píchnutí nožem do nohy, šťáva vytéká čirá. Vyjmout bažanta na desku a přikrýt ho čistým kusem alobalu. Nalít šťávu z alobalu do pekáče a odstranit nějaký tuk (nejlépe položením papírového ubrousku na povrch šťávy, a několikrát opakovat s čistým ubrouskem, nebo vhozením kostek ledu do šťávy, které na sebe nachytají ztuhlý tuk). Poprášit moukou a pomalu vařit , až omáčka zhoustne a je hladká. Zašlehat dovnitř vývar a rosol a přivéct do varu. Dusit, až omáčka trochu zhoustne (přilít více vývaru, je-li zapotřeby). Přidat portské víno a přichutit solí a pepřem. Přecedit a horkou omáčku podávat v omáčníku s bažantem. Bažanta nakrájet na 4 porce a podávat nejlepe s https://www.labuznik.cz/recept/svatecni-ruzickova-kapusta-ke-zverine/ a https://www.labuznik.cz/recept/bramborove-pasticky-k-pecenim-a-ke-zverine-pra/

Recept je z kategorií: Bažant, koroptev, perlička

Nahlásit recept

  • 07.11.02 vloženo
  • 24323x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 očištěný bažant, asi 800-900g (nebo dva malé, nejlépe slepičky)
  • 4 lžíce (55g) másla, změklého
  • 4-8 snítek čerstvého, nebo zmraženého tymiánu, (1/2 na jednoho bažanta)
  • 1-2 bobkové listy
  • 4-8 plátky ne moc tučné slaniny
  • 1 lžíce mouky
  • 175ml kuřecího vývaru, nebo podle potřeby
  • 1 lžíce rosolu z červeného rybízu, nebo marmelády
  • 3-4 lžíce portského vína
  • pepř a sůl dle chuti

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

thevioloncellist 5.2.12 14:48

Moc dobré, celkem jednoduché, jako příloha byly šťouchané brambory s cibulkou.

Diskuse k receptu Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem

babi
6360 příspěvků 8.2.12 00:59

Milane, nesmirne me potesilo, ze takovy odbornik na zverinu ohodnocuje tento recept, ktery jsem kdysi davno ziskala z Francie a mnohokrate pripravila.

thevioloncellist, diky za vyzkouseni receptu! Priste vyzkousej ruzickovou kapustu s kastany, nesmirne se k tomuto bazantovi hodi…

thevioloncellist
1 příspěvek 5.2.12 14:48

Moc dobré, celkem jednoduché, jako příloha byly šťouchané brambory s cibulkou.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bažant z Francie - VZPOMÍNKA NA DĚTSTVÍ

díky!!! Můj děda byl myslivec, takže zvěřinu jsme mívali. Velice podobné jídlo jsme dělali většinou z koroptve (jenže kde v roce 2007 najít koroptve, že?) a omáčka bývala brusinková… Každopádně jsem moc rád, že jsem si mohl tento recept přečíst. Ještě jednou - díky!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem.

Včera jsen připravila bažanta, podle tohoto receptu. Je absolutně vynikající. Tím, že se většinu doby peče v alobalu, zůstane krásně šťavnatý. Rybízová marmeláda s Portským vínem dodá omáčce pikantní sladkokyselou příchuť, velice vhodnou k bažantímu masu. Doporučuji ;o)

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Nový obrázek
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz