Recept Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem

Úvod

Nejlepší úprava bažanta, jakou jsem kdy jedla. Pečením v alobalu se bažant nevysuší a zůstane krásně šťavnatý. Omáčka z rybízu a portského je pikantně sladkokyselá a výborně se hodí k bažantímu masu. Recept jsem vyzkoušela již mnohokrát a mám štěstí, že naším sousedem je majitel firmy v Javorníku, která se zabývá vývozem divočiny do zahraničí.
V Kanadě chodim na bažantí farmu, kde se o ně báječně staraji a odborně je krmí, takže byly naducaní a maso mají krásně zbarvené. Avšak v ČR jsou to bažanti střelení volně v přírodě. Časem přidám nějaké z dalších bažantích receptů co jsem za léta nasbírala a ne všechny jsou z trouby ;o)

Zajisté lze použít kuře. Možná se může na noc marinovat v divokém koření, nebo se to koření může smíchat se změklým máslem pod kůží, aby kuřátko dostalo trochu divokosti do svého těla ;o) Avšak ta omáčka z portského s červeným rybízem je poměrně výrazná, takže i kuře bude chutnat jinak…

Postup

Předehřát troubu na 230°C. Do pekáče vložit dostatečně velký kus dvojitého alobalu, aby uzavřel celého bažanta (nebo dva kusy alobalu pro dva bažanty). Vymastit alobal olejem. Osušit bažanta, odříznout tuk a přebytečnou kůži. Pomocí prstu uvolnit kůži na prsou bažanta a mezi masem a kůží ho potřít změklým máslem. Svázat hohy dohromady a poskládat na prsa bobkový list a tymián. Nahoru bažanta poskládat plátky slaniny, položit ho na alobal a vše osolit a opepřit. Zdvihnout dlouhé strany alobalu, založit je dohromady a potom zarolovat nahoru konce tak, aby šťáva zůstala uvnitř. Péct bažanta po 20min., snížit teplotu na 200°C a péct po dalších 40min. Opatrně otevřít alobal a péct dalších 15-20min., až je bažant hnědý a po píchnutí nožem do nohy, šťáva vytéká čirá. Vyjmout bažanta na desku a přikrýt ho čistým kusem alobalu. Nalít šťávu z alobalu do pekáče a odstranit nějaký tuk (nejlépe položením papírového ubrousku na povrch šťávy, a několikrát opakovat s čistým ubrouskem, nebo vhozením kostek ledu do šťávy, které na sebe nachytají ztuhlý tuk). Poprášit moukou a pomalu vařit , až omáčka zhoustne a je hladká. Zašlehat dovnitř vývar a rosol a přivéct do varu. Dusit, až omáčka trochu zhoustne (přilít více vývaru, je-li zapotřeby). Přidat portské víno a přichutit solí a pepřem. Přecedit a horkou omáčku podávat v omáčníku s bažantem. Bažanta nakrájet na 4 porce a podávat nejlepe s https://www.labuznik.cz/recept/svatecni-ruzickova-kapusta-ke-zverine/ a https://www.labuznik.cz/recept/bramborove-pasticky-k-pecenim-a-ke-zverine-pra/

Recept je z kategorií: Bažant, koroptev, perlička

Nahlásit recept

  • 07.11.02 vloženo
  • 23931x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 očištěný bažant, asi 800-900g (nebo dva malé, nejlépe slepičky)
  • 4 lžíce (55g) másla, změklého
  • 4-8 snítek čerstvého, nebo zmraženého tymiánu, (1/2 na jednoho bažanta)
  • 1-2 bobkové listy
  • 4-8 plátky ne moc tučné slaniny
  • 1 lžíce mouky
  • 175ml kuřecího vývaru, nebo podle potřeby
  • 1 lžíce rosolu z červeného rybízu, nebo marmelády
  • 3-4 lžíce portského vína
  • pepř a sůl dle chuti

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

thevioloncellist 05.02.12 14:48

Moc dobré, celkem jednoduché, jako příloha byly šťouchané brambory s cibulkou.

Diskuse k receptu Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 08.02.12 00:59

Milane, nesmirne me potesilo, ze takovy odbornik na zverinu ohodnocuje tento recept, ktery jsem kdysi davno ziskala z Francie a mnohokrate pripravila.

thevioloncellist, diky za vyzkouseni receptu! Priste vyzkousej ruzickovou kapustu s kastany, nesmirne se k tomuto bazantovi hodi…

thevioloncellist
1 příspěvek 05.02.12 14:48

Moc dobré, celkem jednoduché, jako příloha byly šťouchané brambory s cibulkou.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bažant z Francie - VZPOMÍNKA NA DĚTSTVÍ

díky!!! Můj děda byl myslivec, takže zvěřinu jsme mívali. Velice podobné jídlo jsme dělali většinou z koroptve (jenže kde v roce 2007 najít koroptve, že?) a omáčka bývala brusinková… Každopádně jsem moc rád, že jsem si mohl tento recept přečíst. Ještě jednou - díky!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem.

Včera jsen připravila bažanta, podle tohoto receptu. Je absolutně vynikající. Tím, že se většinu doby peče v alobalu, zůstane krásně šťavnatý. Rybízová marmeláda s Portským vínem dodá omáčce pikantní sladkokyselou příchuť, velice vhodnou k bažantímu masu. Doporučuji ;o)

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Nový obrázek
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz