Recept Špekové knedlíky s farofou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Špekové knedlíky s farofou

Úvod

V dubnu jsem vložila Šťouchané brambory s „farofou“ a naznačila, že budou ještě špekové knedlíky. Nedostala jsem se k napsání, až dnes. V první fázi byly knedlíky se zelím a smaženou cibulkou, ve druhé s omáčkou – s houbami na portském víně.
Farofa je v originále pražená mouka z manioku. Ve výše zmíněném receptu jsem ji, na radu wydry, nahradila českou hrubou krupicí. Mám velké oči, tak mi jí spousta zbyla.
Pokud se vám nebude chtít do pražení krupice, vyrobíte normální špekové knedlíky a určitě budou také dobré.

Postup

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostky a necháme je v troubě, rozprostřené na plechu, pomalu nasucho upéct do světle hněda a křupava.
cibule nakrájíme na kolečka a v misce lehce prosolíme a promícháme. Necháme stát.
Zatím na první pánvi vyškvaříme 10 dkg iberijského špeku (nebo uzenou slaninu – co raději), vyškvařené kousky vyjmeme na ubrousek (Můžeme je potom přidat do knedlíků, nebo jimi hotové knedlíky posypat).
Do tuku nasypeme hrubou krupici a pražíme do růžova, až krupice na pánvi při míchání šustí. Pražíme opatrně a pomalu.
Na druhé pánvi (nebo na téže, pokud si krupici nasypeme do misky a pánev opravdu dočista vytřeme ubrouskem) vyškvaříme 25 dkg iberijského špeku, ke kterému přidáme 1 drobně pokrájenou cibuli a po chvíli 1 velmi jemně pokrájený (nikoliv utřený) česnek. Na závěr ještě můžeme přidat na kostky nakrájené uzené maso, máme-li.
Upečené kostky pečiva sesypeme do mísy a ihned polijeme horkou slaninou s osmaženou cibulí, česnekem a příp. s uzeným. Opatrně promícháme a necháme vsáknout.
V mléce rozšleháme žloutky a špetku soli (ne víc, pečivo je již slané a slanina také) a pečivo jím rovnoměrně polijeme.
Nemícháme, necháme tekutinu vsáknout (alespoň ½ hodiny).
Mezitím si rozehřejeme na pánvi sádlo, na ubrousku necháme trochu osušit prosolenou cibuli, vysypeme ji do velkého cedníku a poprášíme polohrubou moukou a protřeseme. Tuto cibuli nasypeme do rozpáleného sádla a osmažíme do zlaté barvy. Osmaženou cibuli necháme okapat na ubrousku.
Ze stonků sdrhneme lístky tymiánu a pokrájíme pažitku.
Z bílků a špetičky soli ušleháme velmi tuhý sníh.
K pečivu nyní přidáme opraženou krupici, bylinky, sníh a celé opatrně a velmi lehce promícháme.
Mokrýma rukama vytvarujeme koule o velikosti tenisového míčku, které vaříme 10 minut v osolené vodě.
Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
Knedlíky na talíři uložíme do hnízda z kysaného zelí (které můžeme trochu prohřát) a ozdobíme osmaženou cibulkou.
Nebo ve variantě omáčkové, přelijeme omáčkou s houbami a portským vínem: https://www.labuznik.cz/…m-knedlikum/

Nahlásit recept

  • 15.05.14 vloženo
  • 2473x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 8 - 10 housek nebo rohlíků
  • 3/4 hrnku zbylé „farofy“
  • 1 hrnek mléka
  • 4 žloutky
  • 1 malý stroužek česneku
  • sůl
  • 25 dkg bílé iberijské slaniny
  • 15 dkg vařeného uzeného masa (máme-li)
  • 1 střední cibule jemně nakrájená
  • 2 pol. lžíce čerstvých lístků tymiánu
  • 2 – 3 pol. lžíce pokrájené pažitky
  • sníh ze 4 bílků
  • „Farofa“ (pokud nezbyla):
  • 10 dkg iberijského špeku (nebo uzené slaniny)
  • ½ hrnku hrubé krupice
  • Na parádu:
  • 4 velké cibule
  • 2 – 3 pol. lžíce sádla
  • 1 pol. lžíce polohr. mouky
  • kysané zelí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 15.05.14 17:23

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Špekové knedlíky s farofou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
tlustá bába
1211 příspěvků 02.06.14 23:45

Čokoládu do ruky a hodit faldem, ne?! :lol: :dance: :lol:

Dadooa
268 příspěvků 02.06.14 12:59

@tlustá bába tvuj knedlik??? zanech marnych nadeji, uz neni tvuj..uz ti nepatri, uz na nej nemas zadna prava. ;-)
cokosku mam rada, ale jinak nez poslouchat :P

tlustá bába
1211 příspěvků 02.06.14 10:30

@Dadooa
Pořád lepší koláče, než diskuze přes celou planetu o tom, jaký kdo je a není! A můj knedlík, můj plevel!
Dej si a nech si chutnat! :mavam:
 http://www.youtube.com/watch?…

(doplněna věta)

Příspěvek upraven 02.06.14 v 10:36

Dadooa
268 příspěvků 02.06.14 08:50

Jojo, nejlpsi misti kam nacpat recept na kolace je do komentaru pod spekovyma knedlikama :roll: nakonec v obojim je pouzita mouka, ze?
Co zkusit komentare pod relevantnim receptem a nebo, a bacha to taky existuje!, do soukromych zprav:zed:

Příspěvek upraven 02.06.14 v 08:50

Uživatel je onlineLyduska
356 příspěvků 02.06.14 07:49

@tlustá bába Tvoj recept je podobný receptu v odkaze, ktorý si priložila. Ale nie celkom rovnaký :-). Pomer sádla a masla je podstatne odlišný napríklad… Myslím, že by si Tvoj recept mohla, ak možem pekne poprosiť, napísať ako samostatný recept a pridať fotografie Tvojích nádherných koláčov. Zaslúžia si to, a aj recept si to zaslúži. Je vyskúšaný, overený. Na tomto mieste sa bude ťažšie hľadať.

Příspěvek upraven 02.06.14 v 07:50

Uživatel je onlineLyduska
356 příspěvků 01.06.14 23:26

@tlustá bába Veľmi pekne ďakujeem! Ty si ale šikulka. Toľko nádherných koláčikov.

tlustá bába
1211 příspěvků 01.06.14 22:42

@Lyduska
V podstatě je to toto: http://www.labuznik.cz/…-bez-kynuti/
Ohřeju 1/4 l mléka, do misky rozdrobím 42 g droždí (1 kostička), přidám lžíci cukru, když se droždí rozpustí, přisypu 1-2 pol. lžíce mouky a přiliju pár lžic vlažného mléka a nechám vzejít kvásek. V míse smíchám 50 dkg polohrubé mouky (může být i hladká), 1 vanilkový cukr, citrónovou kůru, špetku soli - to promíchám, pak přidám 20 dkg povoleného sádla a 5 dkg změklého másla, 2 vejce a ještě jeden žloutek, přidám kvásek a vlažné (ne moc teplé, pozor!)mléko, rychle zadělám v hladké, nelepivé, ale vláčné těsto. Na vále rozdělím a rychle rukou uválím kuličky asi 2,5 - 3 cm velké, které hned kladu na pečící papír na plech. Vezmu staré závaží nebo víčko od pet lahve, „namočím“ ho do hladké mouky a do kuliček vytlačím důlky. Potřu rozšlehaným vajíčkem, naplním libovolnou náplní, posypu drobenkou a hned je vrazím do trouby a peču asi při 180°C. Ihned sundám z plechu, aby nepřesychaly a pocukruji. Jsou jakoby křehké, lehoučké a když náhodou zbudou, netvrdnou, ale tváří se trochu jako cukroví.
Ta fotka je, ovšem, z větší dávky. :lol:

tlustá bába
1211 příspěvků 01.06.14 21:50

Myslím, že tu je, zítra to prohledám a napíšu buď odkaz, nebo recept. Náplň se dává jen jednoduchá, s dvojí náplní jsou moravské „dvojctihodné“ koláče.

Uživatel je onlineLyduska
356 příspěvků 01.06.14 20:00

@tlustá bába Budeš taká dobrá a napíšeš mi recept, prosím? Dávaš plnku aj dovnútra cesta?

tlustá bába
1211 příspěvků 01.06.14 19:46

@Lyduska
To jsou koláčky ze sádla, dělají se ze zmlazeného droždí (z kvásku), ale nenechává se to kynout, hned se zpracovávají, takže je to bleskovka.
Někde by tu měly být, jestli ne, napíšu Ti je. :mavam:

Uživatel je onlineLyduska
356 příspěvků 01.06.14 07:21

@tlustá bába Tie sú krááásne!

tlustá bába
1211 příspěvků 31.05.14 22:58

Úctivo ruky boskávam!
Rebarborové nebyly, protože to někdo sež…, ale jinak - jak jsem avizovala. :mavam:

jolana
5065 příspěvků 31.05.14 15:59

Dievcence moje :hug:..odkedy ste take zlomyselneee?!­..tooolko sa toho navravelo na Lab… dakedy! a bez gooogla a wiki! vsetci sme sa tu naucili pozehnane a teraz vy na dalekoho rodaka ako na ciziho a zeniete ho na googlac a ine pochybne cesty..ze vas neboli gamba a nie je vam hanba.. :mrgreen:
@exczech, oni to nemyslia vaaaazne…aj dievcata chcu ukazat co vsetko vedia, ked si nam tu tak vhupol jak Janosik rovnymi nohami zcista jasna a zhurta a bez rucicku bozkavam..noo­..ha?! :mrgreen:

exczech
297 příspěvků 31.05.14 14:41

@Eja Ja to chapu, ale snad to nejni takovy velky hrich se zeptat primo tady toho dotycneho co ten recept zadal. Holt priste si radsi veci vyhledam sam.

Eja
3837 příspěvků 31.05.14 14:37

@exczech „aniž bych se obtěžoval hledáním“ :nevim: my taky používáme Wiki a Google běžně, teprve když to nenajdeme!! ptáme se… :mavam:

exczech
297 příspěvků 31.05.14 14:28

@Dadooa Jak uz jsem se zminil, maniok jsem v Anglictine nikdy nevidel, ale co je Tapioka rozhodne vim ;)

exczech
297 příspěvků 31.05.14 14:25

@Dadooa Bohuzel, tyto vyrazy neexistuji v Anglictine, ale po shlednuti informaci na Wikipedia jsem zjistil puvod manioku, no a tapioku rozhodne znam. Je ale videt ze nez se na neco tady ptat, tak si to radsi vyhledam sam. jenom jsem si myslel ze me nevedomemu Americanovi nejak dobra Ceska duse pomuze aniz bych se obtezoval hledanim ;) :cert:

tlustá bába
1211 příspěvků 31.05.14 10:59

Vidíte, jak je důležité, vnímat cizíma očima, člověk si myslí, že píše polopaticky a všechno je jasné, ale asi ne.
@exczech ale asi nečte, hele:
Zatím na první pánvi vyškvaříme 10 dkg iberijského špeku (nebo uzenou slaninu – co raději), vyškvařené kousky vyjmeme na ubrousek…
Do tuku nasypeme hrubou krupici a pražíme do růžova, až krupice na pánvi při míchání šustí. Pražíme opatrně a pomalu.
A v úvodu jasně píšu, co je farofa a že mouku z manioku jsem nahradila krupicí… což exczech určitě nemusí.
Tady je ještě jeden odkaz: http://www.labuznik.cz/…y-s-farofou/
Nebo stačí zadat do vyhledávače „Farofa“ a vyjede toho milión a z toho většina v angličtině.
Dnes: polévka s nudlemi a masíčkem, 2 kachny, houskový knedlík, zelí bílé i červené (s jablíčky a rozinkami) a teď jdu zadělat na koláče s tvarohovou, makovou, švestkovou povidlovou a hruškovou povidlovou náplní a s rebarborou koupanou v portském s třtinovým cukrem a poprášenou skořicí. Magdaléna Dobromila hadr! :mavam:

jolana
5065 příspěvků 31.05.14 10:27

Kuurnik.. :mrgreen:

di
2451 příspěvků 31.05.14 10:25

No, Dadooa má ale pravdu…

jolana
5065 příspěvků 31.05.14 10:02

@Dadooa reakcie ako ked ti dakto stupi na kurie oko..prevetrat hlavu na cerstvom vzduchu a dat si na to kurie oko vlastovicnik.. :mrgreen:..davno sa ludia ucili predavanim poznatkov a skusenosti..dnes?­..este dobre ze ma ludstvo gooogle, inac by bol kazdy blby ako tago a nemohol robit ramena na nete… :mrgreen: :P

Dadooa
268 příspěvků 31.05.14 09:41

@exczech Takovy odbornik a borec v kuchyni a neznas bezny svetovy suroviny, ktery znaji amatersky kuchty na jednom amaterskym kacharskym webu mazi nepoucenymi divochy???Farofa snad, ale maniok???
To mi moje hlava nebere.. :think:

exczech
297 příspěvků 31.05.14 04:25

@casino Misto rejpani by bylo vhodno odpovedet na otazku! Ja ty vyrazy neznam tak mme nenapadlo hledat to v Google, mel jsem za to ze snad nekdo odpovi bez hloupych poznamek! A mimo jine Google nejni zrovna to nejlepsi misto hledat informace, a jit na Wikipedia me bohuzel nenapadlo hledat tam nejake culinary terms. Nevim co vy se vlastne pletete do neceho co se vas netyka :cert: A take se nerika v Americku ale v Americe ;)

Příspěvek upraven 31.05.14 v 04:31

casino
4482 příspěvků 31.05.14 00:32
Zapeklitá otázka

„A ta mouka se jenom na panvi usmazi na sucho?“
Lze pochopiti, že si lze splésti „pražení“ se „smažením“ :) ale těžko lze uvěřiti, že by v Americku nefungoval přítel Google ;)
PRAŽENÍ
SMAŽENÍ
MANIOK
 FAROFA

exczech
297 příspěvků 30.05.14 23:45

@Eja Tak ted zas nevim co to je maniok ;) A ta mouka se jenom na panvi usmazi na sucho?

Eja
3837 příspěvků 30.05.14 21:09

@exczech v úvodu k receptu se to dozvíš :mavam:

exczech
297 příspěvků 30.05.14 18:46
farofa

Ten recept zni velmi chutne, ale nemam tuseni co to je ta farofa ;)

Frantiska
927 příspěvků 17.05.14 12:54

Krasa

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Mrkvový salát Mrkvový salát
Cuketové placky Cuketové placky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz