Recept Hovězí oháňka s portským a širokými nudlemi

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí oháňka s portským a širokými nudlemi

Úvod

Podařil se mi husarský kousek, koupit dvě hovězí oháňky. Z těch je nejlepší polévka pod sluncem.
A co s masíčkem? Měli jsme oháňku s křenem a hořčicí, měli jsme křenovou omáčku s knedlíkem (a s oháňkou, samozřejmě) - a co dál s takovou lahůdkou?!
Do polévky jsem potřebovala nudle, do zásoby jsem potřebovala široké nudle … tak jsem je vyrobila a k tomu následující ..... (dobré, ale velmi špatně vyfocené).

Postup

Nejprve uvaříme hovězí oháňku, jako přidaná hodnota vznikne úžasná polévka. Maso vaříme dlouho, aby bylo velmi měkké a téměř odpadávalo od kostí.
Zatímco se vaří maso, vyrobíme si široké domácí nudle (nebo děláme něco úplně jiného a použijeme koupené tagliatelle nebo fettuccine).
Pro 4 osoby vyrobíme těsto ze tří vajíček, vznikne příloha a nudle do polévky a ještě nám zbude do zásoby. Pokud děláme nudle do zásoby, těsto nesolíme.
Většinu odvážené mouky nasypeme do mísy, vyrobíme důlek, do kterého vyklepneme vajíčka a přilijeme vodu (místo vody je možné dát 1 čaj. lžičku přepuštěného másla nebo oleje).
Nejprve vidličkou nebo nožem mícháme vajíčka s vodou a postupně vmícháváme mouku. Těsto nakonec zpracováváme rukama na pracovní ploše, je-li třeba přisypeme tolik mouky, aby vzniklo tuhé, hladké, nelepivé těsto.
Těsto necháme 5 - 10 minut odpočinout pod mísou, nesmí osychat.
Pak jej rozdělíme na třetiny a jednotlivé třetiny rozválíme na moukou posypaném vále na placky čtvercového tvaru o síle asi 2 mm (ne víc).
Placky necháme na utěrkách trochu proschnout a pak dvě placky rozkrájíme na nudle široké 1/2 až 1 cm a třetí placku na tenké nudličky do polévky.
Výhodné je použití strojku na výrobu těstovin, kdy odpadá rozvalování těsta a prosychání placek.
Těstoviny po částečném proschnutí uvaříme v dobře osolené vodě „al dente“, nebo jak vám vyhovuje.
Zatímco se vaří voda na těstoviny a poté i těstoviny, připravíme si omáčku.
Bílou slaninu nakrájíme na proužky, vložíme je do pánve a necháme je pustit tuk, přidáme na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli, po chvíli plátky česneku, koření a asi minutu zprudka opékáme.
Přidáme protlak, dobře rozmícháme, přilijeme portské víno, osolíme, opepříme a přidáme tolik vývaru z oháňky, až vznikne hustá omáčka, vhodná k přelití těstovin.
Prováříme asi 5 minut. Bobkový list a větvičky tymiánu před podáváním odstraníme.
Uvařené těstoviny slijeme, uložíme na talíř, přelijeme omáčkou a přidáme porci horké oháňky z polévky.
Použitím průmyslově vyráběných těstovin zkrátíme dobu vaření.

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.03.14 vloženo
  • 2387x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodinu + vaření oháňky

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 uvařená hovězí oháňka (z polévky)
  • Na omáčku:
  • 10 dkg bílé neuzené slaniny
  • 1 větší červená cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 - 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 3 - 4 bobkové listy
  • 1 - 1 a 1/2 dl portského vína
  • 1 - 2 pol. lžíce rajského protlaku
  • čerstvý hrubě mletý pepř
  • sůl
  • 3 - 4 naběračky vývaru z oháňky
  • Široké nudle (použijeme 3 vejce a budou i nudle do polévky):
  • na 1 vajíčko
  • 1/2 skořápky vody
  • 12 - 15 dkg hrubé mouky

Doporučená příloha

  • červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 17.03.14 01:44

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí oháňka s portským a širokými nudlemi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
oldsoft
682 příspěvků 20.03.14 15:43
Fotka

Naprostý základ je vypnout to vkládání datumu do obrázku.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 17.03.14 21:17

Dívky, děkuji, ručičku líbám. Dobré to je - opravdu, ale vyfocené dost ohavně, tak hlavně nepřechválit! :mavam:

 
Frantiska
927 příspěvků 17.03.14 20:32

Jezis to vypada tak nadherne zrave

 
Ala_V
100 příspěvků 17.03.14 19:26

Božínku, mám na to strašnou chuť, maso z oháňky, to je delikatesa! Asi po dnešní bezmasé večeři skončím u lednice…

 
di
2451 příspěvků 17.03.14 16:07

Pěkné.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz