Recept Hovězí oháňka s portským a širokými nudlemi

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí oháňka s portským a širokými nudlemi

Úvod

Podařil se mi husarský kousek, koupit dvě hovězí oháňky. Z těch je nejlepší polévka pod sluncem.
A co s masíčkem? Měli jsme oháňku s křenem a hořčicí, měli jsme křenovou omáčku s knedlíkem (a s oháňkou, samozřejmě) - a co dál s takovou lahůdkou?!
Do polévky jsem potřebovala nudle, do zásoby jsem potřebovala široké nudle … tak jsem je vyrobila a k tomu následující ..... (dobré, ale velmi špatně vyfocené).

Postup

Nejprve uvaříme hovězí oháňku, jako přidaná hodnota vznikne úžasná polévka. Maso vaříme dlouho, aby bylo velmi měkké a téměř odpadávalo od kostí.
Zatímco se vaří maso, vyrobíme si široké domácí nudle (nebo děláme něco úplně jiného a použijeme koupené tagliatelle nebo fettuccine).
Pro 4 osoby vyrobíme těsto ze tří vajíček, vznikne příloha a nudle do polévky a ještě nám zbude do zásoby. Pokud děláme nudle do zásoby, těsto nesolíme.
Většinu odvážené mouky nasypeme do mísy, vyrobíme důlek, do kterého vyklepneme vajíčka a přilijeme vodu (místo vody je možné dát 1 čaj. lžičku přepuštěného másla nebo oleje).
Nejprve vidličkou nebo nožem mícháme vajíčka s vodou a postupně vmícháváme mouku. Těsto nakonec zpracováváme rukama na pracovní ploše, je-li třeba přisypeme tolik mouky, aby vzniklo tuhé, hladké, nelepivé těsto.
Těsto necháme 5 - 10 minut odpočinout pod mísou, nesmí osychat.
Pak jej rozdělíme na třetiny a jednotlivé třetiny rozválíme na moukou posypaném vále na placky čtvercového tvaru o síle asi 2 mm (ne víc).
Placky necháme na utěrkách trochu proschnout a pak dvě placky rozkrájíme na nudle široké 1/2 až 1 cm a třetí placku na tenké nudličky do polévky.
Výhodné je použití strojku na výrobu těstovin, kdy odpadá rozvalování těsta a prosychání placek.
Těstoviny po částečném proschnutí uvaříme v dobře osolené vodě „al dente“, nebo jak vám vyhovuje.
Zatímco se vaří voda na těstoviny a poté i těstoviny, připravíme si omáčku.
Bílou slaninu nakrájíme na proužky, vložíme je do pánve a necháme je pustit tuk, přidáme na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli, po chvíli plátky česneku, koření a asi minutu zprudka opékáme.
Přidáme protlak, dobře rozmícháme, přilijeme portské víno, osolíme, opepříme a přidáme tolik vývaru z oháňky, až vznikne hustá omáčka, vhodná k přelití těstovin.
Prováříme asi 5 minut. Bobkový list a větvičky tymiánu před podáváním odstraníme.
Uvařené těstoviny slijeme, uložíme na talíř, přelijeme omáčkou a přidáme porci horké oháňky z polévky.
Použitím průmyslově vyráběných těstovin zkrátíme dobu vaření.

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.03.14 vloženo
  • 2299x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodinu + vaření oháňky

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 uvařená hovězí oháňka (z polévky)
  • Na omáčku:
  • 10 dkg bílé neuzené slaniny
  • 1 větší červená cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 - 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 3 - 4 bobkové listy
  • 1 - 1 a 1/2 dl portského vína
  • 1 - 2 pol. lžíce rajského protlaku
  • čerstvý hrubě mletý pepř
  • sůl
  • 3 - 4 naběračky vývaru z oháňky
  • Široké nudle (použijeme 3 vejce a budou i nudle do polévky):
  • na 1 vajíčko
  • 1/2 skořápky vody
  • 12 - 15 dkg hrubé mouky

Doporučená příloha

  • červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 17.03.14 01:44

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí oháňka s portským a širokými nudlemi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
oldsoft
682 příspěvků 20.03.14 15:43
Fotka

Naprostý základ je vypnout to vkládání datumu do obrázku.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 17.03.14 21:17

Dívky, děkuji, ručičku líbám. Dobré to je - opravdu, ale vyfocené dost ohavně, tak hlavně nepřechválit! :mavam:

 
Frantiska
927 příspěvků 17.03.14 20:32

Jezis to vypada tak nadherne zrave

 
Ala_V
99 příspěvků 17.03.14 19:26

Božínku, mám na to strašnou chuť, maso z oháňky, to je delikatesa! Asi po dnešní bezmasé večeři skončím u lednice…

 
di
2451 příspěvků 17.03.14 16:07

Pěkné.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz