Recept Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Naklepat roštěnky, opepřit je a naložit je do oleje na 24hodin. Na rozehřátém oleji na pánvi osmažit cubuli do sklovita. Přidat okapané a osolené maso, bobkové listy a vše trochu osmažit. Když maso zhnědne, tak ho zalít trochou horké vody, nebo vývaru a dusit po 40-50min. až je maso napůl udušené. Mezi tím nahrubo nastrouhat mrkev, petržel a přidat je k masu. Dusit vše dalších 30-40min. Potom uvařit nudle. Smíchat 1 lžíce hořčice s trochou mléka a zamíchat ji do masa. Přidat trochu cukru, je-li zapotřeby. Nakonec přidat kyselou smetanu a dobře ji prohřát. Je-li nutné, přidat trochu mléka, aby se docílila ta správná konzistence omáčky. Roštěnky podávat horké s uvařenými širokými nudlemi, nebo makaróny.

Recept je z kategorií: Závitky, rolády a hovězí dušené plátky

Nahlásit recept

  • 08.01.04 vloženo
  • 10242x zobrazeno

Ingredience

  • 600g hovězího maso z roštěné nakrájeného na tenké plátky proti vláknu
  • 1 velká cibule na hrubo nastrouhaná
  • horká voda, nebo vývar podle potřeby
  • 150-200g mrkve
  • 1 velká petržel
  • 2dl kyselé smetany
  • trocha mléka podle potřeby
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř podle chuti
  • cukr podle chuti
  • 2-3 bobkové listy
  • trocha sladké mleté maďarské papriky
  • rostlinný olej
  • 130g širokých nudlí, nebo makarónů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy - Lydia.

Lydie, ani nevíš jakou mi tím dortem uděláš radost. Ráda totiž vyrábím dorty, ale i jídla, s nějakou historickou minulostí. Mí přátelé už vždy očekávají jakou že to minulost má krmě, kterou u nás pojídají. Takže veliký dík,Lydie. Pěkný letní den přeje Libuše.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy - Libuše:-)

někde určitě mám. Recept ráda napíšu, vyzkoušený ale nemám. Je to dort, na který má trpělivost nestačí:-), tak si ho raději koupím ke kávě v kavárně. Peče se několik vrstev z bílků a plní krémem.
Pěkný horký den, Lydia

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy - Lydia.

Lydia, prosím, nemáš náhodou recept na Tebou zmíněný Esterhazytorte, to víš podáš prstíček a člověk by chtěl po Tobě celou ruku. Děkuji Ti velmi. Pěknou dobrou noc přeje Libuše.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy.

Tak abych to také trochu zkomplikovala:
Pokud vím, tak je jenom příloha podle Esterházy, tedy mrkev, celer a pórek, nakrájený na jemné proužky, zvané julienne. Má snad být opravdu podle Miklose - Nikolause nazvaná, tak jak píše bábi v receptu Hovězí roštěnky z Transdanubie. Nikolaus byl prince, což je anglicky, německy Fürst a česky kníže. A vojevůdce.
Recept je považován za rakouský i maďarský, vždyť to byla rakousko uherská monarchie a Esterhazy byla jedna z bohatých aristokratických rodin, pocházející z Ma´darska.
Podle Esterházy je pojmenovaný i výborný dort - Esterházytorte.

hou
48 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy.

I ba ne, krásná Ewo. Dovoluji s s paní Babi nesouhlasit. Časově to nesedí. Podívejte se, kdy žil a tvořil Haydn a kdy se na lístku víděňských restaurací objevují Esterházy roštěnky. Navíc Miklos nevytáhl paty z Uher, okouzlen svým rokokovým sídlem a Haydnovou muzikou, zatímco, tyhle roštěnky, jsou vídeňská záležitost. A nebyl to Pál Esterházy, leč Esterházy da Galánta. Pál Esterházy nebyl princ, byl hrabě. Ale hrabě nebo hrábě, hlavní jsou ty roštěnky a ty paní Babi zjevně umí.
Jestlipak víte, krásná Ewo, že moderní mladý gentleman neřekne o své sousedce u stolu: „To je ale pohledné děvče.“, kdeže - pronese mužným tónem s levým koutkem zkrouceým pod bradou: „Bacha, vole, to je ale roštěnka.“
Inu doba pádí vpřed, ba přímo šílí jako z kloubů vymknutá.

hou
48 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy.

Taškář, kramář, kapsář - cokoliv z toho a všechno dohromady. Zkrátka šašek, blázen, co může říkat pravdu, až se mu od pusy práší, krásná Ewo.
Prozraďte mi jenom tiše, je Ewa s dvojitým w, dvakrát tak krásná jako s jednoduchým?

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy.

Libuše a Hou,
pokud jste tak dychtiví nových poznatků, najděte si recept Hovězí roštěnky z Transdanubie / Esterházy-rostélyos… od Babi.

Hou, zdá se mi, že jsi velký taškář. :-DD

hou
48 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy.

S poděkováním za Vaši velkorysost a přáním poklidného večera, dovoluji si ještě podoktnout, že mi více konvenuje omáčka procezená a obohacená rozdušeným rajským jablíčkem bez jadérek a kůžičky.

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy - Hou.

Hou, co bych se urážela, naopak, jsem takovýmto informacím velmi příznivě nakloněna, a když to obohatí vědomosti a rozhled tak sem s nimi. Díky za doplnění. Zdraví Libuše.

hou
48 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy.

Přesněji řečeno, pokud se, Libuško, neurazíte, jednalo se o velitele královské uherské tělesné stráže, generála jezdectva, prince Aloise Esterházy da Galánta. Ještě nám zanechal zvláštní druh kostky na látkách - tzv. Esterházy kostku.
Jedna se o období přelomu 19. a 20. století.

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy.

Tento recept je považován za ryze maďarský, ale zrodil se ve Vídni. Vymyslel ho maďarský hrabě Esterházy, politik,generál a vášnivý kuchař. L.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re:Roštěnky Esterházy - Pistiku,

ten postup co popisuješ je běžný a také ho používám. Recept jsem však napsala přesně tak, jak jsem jej dostala z Maďarska. Děkuji Ti za přečtení receptu a za komentář k němu.

Přeji Ti příjemný den!

Pistik
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Eszterházy rostélyos - Roštěnky Esterházy.

Myslím si, že praktičtější je nejdříve opéct roštěnky na rozpáleném oleji po obou stranách a cibuli osmažit na výpeku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kuře na medu Kuře na medu
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz