Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Recepty s perličkou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Perlička a víno
Častěji než v domácích podmínkách se u nás podává ve vybraných restauracích. Oproti tomu ve Francii nebo Itálii je jejich konzumace velmi oblíbená. Zkuste tedy obměnit klasicky pečené kuře za perličku a budete nadšení. Podávání perličky dodává hostině slavnostní ráz.
Perličku můžete zakoupit ve vybraných masných prodejnách, u chovatelů nebo i v Makru. Cena u chovatelů bývá vyšší – asi 150 Kč/kg, nicméně kvalita a čerstvost je většinou lepší než v obchodě, zde zakoupíte perličku kolem 130 Kč/kg.
Nejvhodnější úpravou je pečení. Perličku můžete nadívat (velmi chutné jsou nádivky ořechové a houbové), upéci klasicky jako kuře/kachnu, případně použít bylinek jako je rozmarýn a šalvěj. Poslední zmiňovaný způsob je typický pro toskánské recepty.
Pro každé maso (tedy i pro perličku) platí, že je dobré jej nezpracovávat ihned po vyjmutí z lednice. Maso je třeba vždy nechat chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Pokud byste maso tepelně upravovali v podchlazeném stavu, maso bude vysušenější a chutě se tolik nerozvinou.
Výběr vína se odvíjí od způsobu přípravy pokrmu – lze tedy podávat víno bílé (Müller Thurgau) i červené (Modrý Portugal, Rulandské modré).