Recept Perlička v hliněném kabátku (Faraona alla creta)

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Perlička v hliněném kabátku (Faraona alla creta)

Postup

Oškubanou a vykuchanou perličku opálíme a uvnitř i zevně dobře omyjeme. Osušíme ji kuchyňským papírem nebo utěrkou, osolíme a opepříme kůži i břišní dutinu, kterou navíc vyložíme bylinkami a přilijeme k nim víno. Na prsíčka položíme plátky slaniny. Troubu předehřejeme na 220 st.C (plyn stupeň 4). Z jílovité hlíny uděláme dva pláty tak velké, aby drůbež zcela zakryly. Dva archy pergamenového (svačinového) papíru potřeme olivovým olejem a perličku do nich dobře zabalíme. Potom ji položíme na plát hlíny a překryjeme druhým plátem. Okraje plátu k sobě pevně stiskneme. Nyní můžeme nechat volné pole své fantazii a ozdobit hliněnou formu libovolným dekorem- rýhováním, vypichováním, otisky různých formiček, prostě zcela podle svých představ a uměleckého nadání. Takto připravenou perličku dáme na plech nebo pekáč, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při uvedené teplotě 1 1/2 hodiny. Potom snížíme teplotu na 150 st.C. Po dalších 2- 2 1/2 hodinách pečení by měla být drůbež správně upečená, křehká a šťavnatá, nádherně vonící po bylinkách. Podává se na pekáči ještě v hliněném kabátku. Lehkým úderem kladiva křehkou hliněnou formu rozbijeme. Výtečně chutnají i velké křupavé plátky slaniny. Tento Toskánský pokrm je nejméně tisíc let starý, recept na něj znali již Langobardi. Své přátele byste měli touto perličkou při příští návštěvě překvapit ze tří dobrých důvodů: Zaprvé - je-li vše dobře připraveno a perlička je v troubě, máte dobré dvě hodiny času, abyste se těšili na své hosty a jejich reakci na nezvyklý pokrm a v klidu se oblékli a připravili. Perlička se dělá sama bez jakéhokoliv dohledu. Zadruhé – pečenou perličku nijak neupravujeme na mísu, ale podáváme ji tak, že efektně rozbijeme formu. Je to nezapomenutelná podívaná. A třetí důvod – pečínka výborně chutná a neodolatelně voní.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 21.04.03 vloženo
  • 6367x zobrazeno

Ingredience

  • 1 perlička
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 snítka rozmarýny
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka šalvěje
  • 125 ml Vin Santo (těžší bílé víno)
  • 4 tenké plátky slaniny
  • 4-5 kg jílu
  • 2 archy pergamenu nebo svačinového papíru
  • 1 lžíce olivového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Perlička v hliněném kabátku (Faraona alla creta)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník katerina03
1 příspěvek 22.04.03 14:02
Hlina

Cizi ale zaujimave. Hned sa budu zajimat, kde najdem jilovu hlinu.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz