Recept Perlička v hliněném kabátku (Faraona alla creta)
Pampeliska191 Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Oškubanou a vykuchanou perličku opálíme a uvnitř i zevně dobře omyjeme. Osušíme ji kuchyňským papírem nebo utěrkou, osolíme a opepříme kůži i břišní dutinu, kterou navíc vyložíme bylinkami a přilijeme k nim víno. Na prsíčka položíme plátky slaniny. Troubu předehřejeme na 220 st.C (plyn stupeň 4). Z jílovité hlíny uděláme dva pláty tak velké, aby drůbež zcela zakryly. Dva archy pergamenového (svačinového) papíru potřeme olivovým olejem a perličku do nich dobře zabalíme. Potom ji položíme na plát hlíny a překryjeme druhým plátem. Okraje plátu k sobě pevně stiskneme. Nyní můžeme nechat volné pole své fantazii a ozdobit hliněnou formu libovolným dekorem- rýhováním, vypichováním, otisky různých formiček, prostě zcela podle svých představ a uměleckého nadání. Takto připravenou perličku dáme na plech nebo pekáč, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při uvedené teplotě 1 1/2 hodiny. Potom snížíme teplotu na 150 st.C. Po dalších 2- 2 1/2 hodinách pečení by měla být drůbež správně upečená, křehká a šťavnatá, nádherně vonící po bylinkách. Podává se na pekáči ještě v hliněném kabátku. Lehkým úderem kladiva křehkou hliněnou formu rozbijeme. Výtečně chutnají i velké křupavé plátky slaniny. Tento Toskánský pokrm je nejméně tisíc let starý, recept na něj znali již Langobardi. Své přátele byste měli touto perličkou při příští návštěvě překvapit ze tří dobrých důvodů: Zaprvé - je-li vše dobře připraveno a perlička je v troubě, máte dobré dvě hodiny času, abyste se těšili na své hosty a jejich reakci na nezvyklý pokrm a v klidu se oblékli a připravili. Perlička se dělá sama bez jakéhokoliv dohledu. Zadruhé – pečenou perličku nijak neupravujeme na mísu, ale podáváme ji tak, že efektně rozbijeme formu. Je to nezapomenutelná podívaná. A třetí důvod – pečínka výborně chutná a neodolatelně voní.
Recept je z kategorií: Drůbež
- 21.04.03 vloženo
- 7986x zobrazeno
Ingredience
- 1 perlička
- sůl
- bílý pepř
- 1 snítka rozmarýny
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítka šalvěje
- 125 ml Vin Santo (těžší bílé víno)
- 4 tenké plátky slaniny
- 4-5 kg jílu
- 2 archy pergamenu nebo svačinového papíru
- 1 lžíce olivového oleje
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Perlička v hliněném kabátku (Faraona alla creta)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Perlička v hliněném kabátku (Faraona alla creta)
1 příspěvek 22.4.03 14:02
Cizi ale zaujimave. Hned sa budu zajimat, kde najdem jilovu hlinu.