Recept Stříkané pečivo z odpalovaného těsta

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Stříkané odpalované pečivo *Mandlové věnečky* Odpalované těsto vypracujeme podle základního předpisu. Naplníme je do stříkacího pytlíku s malou trubičkou. Na vymaštěný a studenou vodou potřený plech stříkáme kroužky o průměru 8-10 cm. Věnečky posypeme mandlovými lupínky. Pečeme 25 minut při 200° C. *Obměna:* Místo drobných kousků stříkáme na plech velkou trubičkou velký věnec třeba i zdvojený nebo ztrojený. Pečeme 40 minut při 200° C. Místo mandlí můžeme těsto posypat sekanými pistáciemi nebo hrubým krystalovým cukrem. *Různé tvary:* Těsto vždy připravíme podle základního předpisu na mandlové věnečky. Trubičkou stříkáme na vymaštěný plech různé tvary. Například: *Preclíčky:* Středně velkou hvězdicovou trubičkou stříkáme preclíčky a posypeme je hrubým cukrem. *Ozdoby:* Na ozdobení dortů nebo zákusků. Použijeme nejužší trubičku nebo papírový kornout. Pečeme 5-10 minut při 200° C. *Větrníčky (profiteroles=profitrol):* Pomocí malé trubičky stříkáme na plech kopečky velikosti lískového oříšku. Pečeme pouze 5 minut. Lze do nich dát sladkou nebo slanou náplň anebo neplněné použít do polévky. *Banánky (eclairs=eklén):* Použijeme středně velkou trubičku a stříkáme rovné nebo zvlněné proužky. Pečeme 10 minut. *Čepičky:* Těsto nabíráme kávovou lžičkou a prstem je setřeme na plech, aby měly tvar půlměsíce. Pečeme 10 minut. K čaji posypeme cukrem a k šumivému vínu kořeněnou solí. *Věneček:* Malou trubičkou stříkáme na plech dokola těsně vedle sebe hvězdičky. Pečeme 20 minut. *Labutě:* Malou trubičkou stříkáme na plech labutí šíje ve tvaru esíčka. Pečeme 10 minut. 2. Stříkané smažené pečivo z odpalovaného těsta *Rozinkové kobližky* Do odpalovaného těsta přimícháme rozinky. Polévkovou lžící nabíráme kopečky těsta a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Okapané kobližky obalíme v cukru. *Churros [čuros]* (Španělské stříkané pečivo) Těsto naplníme do stříkacího pytlíku se středně velkou trubičkou. Přímo do rozpáleného oleje stříkáme zhruba 15 cm dlouhé tyčky a usmažíme je. Hotové obalíme ve skořicovém cukru. *Eberswaldské pečivo (Eberswalder Spritzgebäck)* Těsto naplníme do stříkacího pytlíku se středně velkou trubičkou. Na olejem vymaštěný pergamenový papír stříkáme kroužky. Z papíru je necháme sklouznout do rozpáleného oleje a usmažíme dozlatova. Potřeme polevou z cukru a vody. *Rady ke smažení:* * Používáme olej nebo rostlinný tuk na smažení. V Bavorsku se smaží na přepuštěném másle. Ve Španělsku na olivovém nebo podzemnicovém oleji, který pečivu dodá kořeněnou chuť. * Nikdy nesmažíme větší počet pečiva najednou. Tím bychom podstatně snížili teplotu rozpáleného tuku. * Smažíme při zhruba 190° C. Do rozpáleného tuku ponoříme ěpejli - pokud rychle zašumí, má tuk správnou teplotu na smažení. U elektrického fritovacího hrnce si teplotu nastavíme a termostat ji automaticky udrží. * Pečivo vyndáváme drátěnou naběračkou, necháme je dobře okapat a na silné vrstvě kuchyňského papíru ještě osušíme. *Zdobení:* Stříkané pečivo bude hezčí, když je před anebo po upečení ozdobíme, naplníme anebo potáhneme polevou: Před pečením je můžeme posázet kousky kandovaných třešní, půlkami mandlí, pistáciemi nebo hrubým cukrem. Po upečení je můžeme smočit celé nebo jen na koncích v čokoládové, oříškové nebo nugátové polevě. Ještě mokrou polevu můžeme posypat cukrovými perličkami, pestrobarevným cukrem nebo sekanými oříšky. Dva stejné kousky můžeme také slepit rozpuštěným nugátem nebo zavařeninou a podle libosti je ještě smočit v polevě.

Recept je z kategorií: Cukroví stříkané

Nahlásit recept

  • 24.05.04 vloženo
  • 15833x zobrazeno

Ingredience

  • *Ve všech receptech je použito odpalované těsto podle následujícího "základního předpisu":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13018 .*
  • 1. Stříkané pečivo z odpalovaného těsta
  • *Mandlové věnečky*
  • odpalované těsto
  • 50 g mandlových lupínků.
  • 3. Stříkané smažené pečivo z odpalovaného těsta
  • *Rozinkové kobližky*
  • odpalované těsto
  • 50 g rozinek
  • 4 PL moučkového cukru.
  • *Churros [čuros]*
  • odpalované těsto
  • 1/2 ČL skořice
  • 2 PL cukru.
  • *Eberswaldské pečivo (Eberswalder Spritzgebäck)*
  • odpalované těsto
  • 6 PL moučkového cukru
  • 1 PL vody.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Stříkané pečivo z odpalovaného těsta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz