Recept Stříkané pečivo z odpalovaného těsta

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Stříkané odpalované pečivo *Mandlové věnečky* Odpalované těsto vypracujeme podle základního předpisu. Naplníme je do stříkacího pytlíku s malou trubičkou. Na vymaštěný a studenou vodou potřený plech stříkáme kroužky o průměru 8-10 cm. Věnečky posypeme mandlovými lupínky. Pečeme 25 minut při 200° C. *Obměna:* Místo drobných kousků stříkáme na plech velkou trubičkou velký věnec třeba i zdvojený nebo ztrojený. Pečeme 40 minut při 200° C. Místo mandlí můžeme těsto posypat sekanými pistáciemi nebo hrubým krystalovým cukrem. *Různé tvary:* Těsto vždy připravíme podle základního předpisu na mandlové věnečky. Trubičkou stříkáme na vymaštěný plech různé tvary. Například: *Preclíčky:* Středně velkou hvězdicovou trubičkou stříkáme preclíčky a posypeme je hrubým cukrem. *Ozdoby:* Na ozdobení dortů nebo zákusků. Použijeme nejužší trubičku nebo papírový kornout. Pečeme 5-10 minut při 200° C. *Větrníčky (profiteroles=profitrol):* Pomocí malé trubičky stříkáme na plech kopečky velikosti lískového oříšku. Pečeme pouze 5 minut. Lze do nich dát sladkou nebo slanou náplň anebo neplněné použít do polévky. *Banánky (eclairs=eklén):* Použijeme středně velkou trubičku a stříkáme rovné nebo zvlněné proužky. Pečeme 10 minut. *Čepičky:* Těsto nabíráme kávovou lžičkou a prstem je setřeme na plech, aby měly tvar půlměsíce. Pečeme 10 minut. K čaji posypeme cukrem a k šumivému vínu kořeněnou solí. *Věneček:* Malou trubičkou stříkáme na plech dokola těsně vedle sebe hvězdičky. Pečeme 20 minut. *Labutě:* Malou trubičkou stříkáme na plech labutí šíje ve tvaru esíčka. Pečeme 10 minut. 2. Stříkané smažené pečivo z odpalovaného těsta *Rozinkové kobližky* Do odpalovaného těsta přimícháme rozinky. Polévkovou lžící nabíráme kopečky těsta a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Okapané kobližky obalíme v cukru. *Churros [čuros]* (Španělské stříkané pečivo) Těsto naplníme do stříkacího pytlíku se středně velkou trubičkou. Přímo do rozpáleného oleje stříkáme zhruba 15 cm dlouhé tyčky a usmažíme je. Hotové obalíme ve skořicovém cukru. *Eberswaldské pečivo (Eberswalder Spritzgebäck)* Těsto naplníme do stříkacího pytlíku se středně velkou trubičkou. Na olejem vymaštěný pergamenový papír stříkáme kroužky. Z papíru je necháme sklouznout do rozpáleného oleje a usmažíme dozlatova. Potřeme polevou z cukru a vody. *Rady ke smažení:* * Používáme olej nebo rostlinný tuk na smažení. V Bavorsku se smaží na přepuštěném másle. Ve Španělsku na olivovém nebo podzemnicovém oleji, který pečivu dodá kořeněnou chuť. * Nikdy nesmažíme větší počet pečiva najednou. Tím bychom podstatně snížili teplotu rozpáleného tuku. * Smažíme při zhruba 190° C. Do rozpáleného tuku ponoříme ěpejli - pokud rychle zašumí, má tuk správnou teplotu na smažení. U elektrického fritovacího hrnce si teplotu nastavíme a termostat ji automaticky udrží. * Pečivo vyndáváme drátěnou naběračkou, necháme je dobře okapat a na silné vrstvě kuchyňského papíru ještě osušíme. *Zdobení:* Stříkané pečivo bude hezčí, když je před anebo po upečení ozdobíme, naplníme anebo potáhneme polevou: Před pečením je můžeme posázet kousky kandovaných třešní, půlkami mandlí, pistáciemi nebo hrubým cukrem. Po upečení je můžeme smočit celé nebo jen na koncích v čokoládové, oříškové nebo nugátové polevě. Ještě mokrou polevu můžeme posypat cukrovými perličkami, pestrobarevným cukrem nebo sekanými oříšky. Dva stejné kousky můžeme také slepit rozpuštěným nugátem nebo zavařeninou a podle libosti je ještě smočit v polevě.

Recept je z kategorií: Cukroví stříkané

Nahlásit recept

  • 24.05.04 vloženo
  • 16060x zobrazeno

Ingredience

  • *Ve všech receptech je použito odpalované těsto podle následujícího "základního předpisu":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13018 .*
  • 1. Stříkané pečivo z odpalovaného těsta
  • *Mandlové věnečky*
  • odpalované těsto
  • 50 g mandlových lupínků.
  • 3. Stříkané smažené pečivo z odpalovaného těsta
  • *Rozinkové kobližky*
  • odpalované těsto
  • 50 g rozinek
  • 4 PL moučkového cukru.
  • *Churros [čuros]*
  • odpalované těsto
  • 1/2 ČL skořice
  • 2 PL cukru.
  • *Eberswaldské pečivo (Eberswalder Spritzgebäck)*
  • odpalované těsto
  • 6 PL moučkového cukru
  • 1 PL vody.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Stříkané pečivo z odpalovaného těsta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz