Recept Smetanové cukroví (pro Pilku)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Uzlíky Mouku promíchanou s práškem do pečiva smícháme s cukrem a anýzem. Přidáme vejce, žloutek, smetanu a změklé máslo. Vypracujeme těsto a necháme je v chladničce nejméně hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm. Ostrým nožem jej nakrájíme na proužky 2 cm široké a 16 cm dlouhé. Každý proužek těsta opatrně zavážeme do uzlu a přeneseme na plech, který jsme vyložili alobalem potřeným tukem (*myslím si, že je klidně možné použít i pečící papír a bez tuku*). Do uzlu můžeme zasunout oloupanou mandli. Uzlíky upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova a na plechu je necháme trochu vychladnout. ještě teplé je potřeme polevou. Polovinu uzlíků potřeme zelenou polevou, druhou polovinu růžovou polevou. *Příprava polevy:* Cukr umícháme s vroucí vodou dohladka. Polevu rozdělíme na poloviny a každou obarvíme jiným potravinářským barvivem, které jsme rozpustili v několika kapkách vody. 2. Krystalové věnečky Máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme smetanu a po částech vmícháme mouku. Těsto dobře prohněteme. Poté je zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladničce nejméně hodinu odpočinout. Z těsta pak vyválíme plát silný asi 5 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme kolečka, ve středu koleček vypíchneme kulatý otvor a přeneseme je na tukem vymazaný plech. Poté kolečka potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 8-10 minut. Po upečení věnečky z plechu sejmeme špachtlí nebo širokým nožem a cukrové sypání necháme 2-3 hodiny zaschnout. 3. Marokánky Oříšky opražíme na suché pánvi, v utěrce je vymneme ze slupky a nakrájíme na nudličky. Sušené nebo kandované ovoce promícháme s mandlemi a oříšky. Do smetany a mléka přidáme máslo a na mírném ohni je zahříváme, až se rozpustí. Vmícháme mouku s cukrem a přidáme směs oříšků, mandlí a kandovaného ovoce. Ve vodní lázni za stálého míchání krátce povaříme. Z vychladlé hmoty klademe lžičkou na tukem vymazaný, moukou vysypaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe malé bochánky a rozetřeme je na placičky. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě horké marokánky opatrně sejmeme z plechu a necháme na rovné podložce vychladnout. Vychladlé potřeme polevou. *Čokoládová poleva:* Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodě společně s tukem za stálého míchání v horké vodní lázni. Voda se nesmí vařit, jinak se poleva srazí. 4. Třírohé kloboučky Mouku smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, smetanu a nastrouhané máslo. nejprve nožem a pak rukama vypracujeme těsto. Zabalíme je do mikrotenové fólie a necháme v chladničce nejméně hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme kolečka o průměru asi 7 cm. Do středu každého kolečka dáme malý kopeček náplně. Okraje těsta potřeme bílkem, těsto zdvihneme na třech stranách a uprostřed stiskneme, takže cukroví má tvar třírohého kloboučku. Přeneseme je na plech vymazaný tukem a pečeme asi 12 minut. *Příprava náplně:* Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr a lehce vmícháme mandle, ořechy, skořici a hřebíček. 5. Vanilkové cukroví Do mouky nastrouháme máslo, přilijeme smetanu a rychle vypracujeme těsto. Vyválíme plát silný asi 3 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme různé tvary. Přeneseme je na plech a ve středně vyhřáté troubě zprudka upečeme dorůžova. ještě horké cukroví obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. 6. Slepované cukroví Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme žloutky, smetanu, změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. V chladničce je necháme asi hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme kolečka, hbězdičky a srdíčka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme do světle růžova. vychladlé cukroví slepíme zavařeninou. 7. Sušenky Na vále zpracujeme všechny přísady v těsto. Je-li příliš tuhé, přidáme ještě trochu smetany. Těsto zabalíme do mikrotenu a necháme do druhého dne v chladničce odležet. Potom vyválíme placku, ze které vypichujeme tvořítky různé tvary, klademe na vymaštěný plech a upečeme. vychladlé sušenky můžeme potřít citrónovou polevou a ozdobit perličkami. Čerpáno z Hrníčkové kuchařky (1998).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 14.05.04 vloženo
  • 5216x zobrazeno

Ingredience

  • 1. Uzlíky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 kostky másla
  • 6 PL smetany ke šlehání
  • 1 ČL tlučeného anýzu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • mouka na vyválení těsta
  • tuk na potření alobalu;
  • *Poleva:*
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 PL horké vody
  • špetka červeného a zeleného potravinářského barviva;
  • 2. Krystalové věnečky
  • 1 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 4 PL zakysané smetany
  • 3/4 kostky másla
  • hladká mouka na vyválení těsta
  • tuk na vymazání plechu
  • 1 žloutek na potření věnečků
  • 3 PL hrubého krystalového cukru na posypání věnečků;
  • 3. Marokánky
  • 1/2 hrnku sladké smetany
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 PL pískového cukru
  • 2 Pl oloupaných a posekaných mandlí
  • 2 Pl jader lískových oříšků
  • 2 Pl jemně pokrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce
  • 1 Pl hladké mouky
  • 1 ČL másla
  • ztužený tuk na vymazání plechu
  • hrubá mouka na vysypání plechu
  • čokoládová poleva;
  • *Čokoládová poleva:*
  • 1-2 PL ztuženého tuku
  • 1 tabulka čokolády na vaření;
  • 4. Třírohé kloboučky
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 2 PL smetany
  • 3 žloutky
  • 1/2 kostky vychlazeného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 bílek na potření
  • mouka na posypání válu
  • tuk na vymazání plechu;
  • *Náplň:*
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 1/4 hrnku nastrouhaných jader lískových oříšků
  • 2 bílky
  • špetka mleté skořice
  • 1 tlučený hřebíček;
  • 5. Vanilkové cukroví
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 kostka vychlazeného másla
  • hladká mouka na vyválení těsta
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení;
  • 6. Slepované cukroví
  • 3-3 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 4 PL smetany
  • 1/4 ČL nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
  • 2 žloutky
  • kostka másla
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • pikantní zavařenina na slepování cukroví
  • mouka na vyválení těsta
  • tukna vymazání plechu;
  • 7. Sušenky
  • 220 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 1/4 balíčku prášku do pečiva
  • 2 PL zakysané smetany.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Smetanové cukroví (pro Pilku)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanové cukroví (pro Pilku)

To je ale bezvadně sepsaný, 7 druhů v 1 receptu pěkně pohromadě. Vlaďko díky, něco z toho určitě vyberu a vůůůůbec mi nevadí, že je to pro Pilku, hi,hi. T.

kokoska
97 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanové cukroví (pro Pilku)

Jůůůů! To je ale receptů. Určitě nějaký vyzkouším hned jak bude vhodná příležitost. Vypadají jednoduše a moc dobře (zvláště ty marokánky).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz