Recept Smetanové cukroví (pro Pilku)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Uzlíky Mouku promíchanou s práškem do pečiva smícháme s cukrem a anýzem. Přidáme vejce, žloutek, smetanu a změklé máslo. Vypracujeme těsto a necháme je v chladničce nejméně hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm. Ostrým nožem jej nakrájíme na proužky 2 cm široké a 16 cm dlouhé. Každý proužek těsta opatrně zavážeme do uzlu a přeneseme na plech, který jsme vyložili alobalem potřeným tukem (*myslím si, že je klidně možné použít i pečící papír a bez tuku*). Do uzlu můžeme zasunout oloupanou mandli. Uzlíky upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova a na plechu je necháme trochu vychladnout. ještě teplé je potřeme polevou. Polovinu uzlíků potřeme zelenou polevou, druhou polovinu růžovou polevou. *Příprava polevy:* Cukr umícháme s vroucí vodou dohladka. Polevu rozdělíme na poloviny a každou obarvíme jiným potravinářským barvivem, které jsme rozpustili v několika kapkách vody. 2. Krystalové věnečky Máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme smetanu a po částech vmícháme mouku. Těsto dobře prohněteme. Poté je zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladničce nejméně hodinu odpočinout. Z těsta pak vyválíme plát silný asi 5 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme kolečka, ve středu koleček vypíchneme kulatý otvor a přeneseme je na tukem vymazaný plech. Poté kolečka potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 8-10 minut. Po upečení věnečky z plechu sejmeme špachtlí nebo širokým nožem a cukrové sypání necháme 2-3 hodiny zaschnout. 3. Marokánky Oříšky opražíme na suché pánvi, v utěrce je vymneme ze slupky a nakrájíme na nudličky. Sušené nebo kandované ovoce promícháme s mandlemi a oříšky. Do smetany a mléka přidáme máslo a na mírném ohni je zahříváme, až se rozpustí. Vmícháme mouku s cukrem a přidáme směs oříšků, mandlí a kandovaného ovoce. Ve vodní lázni za stálého míchání krátce povaříme. Z vychladlé hmoty klademe lžičkou na tukem vymazaný, moukou vysypaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe malé bochánky a rozetřeme je na placičky. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě horké marokánky opatrně sejmeme z plechu a necháme na rovné podložce vychladnout. Vychladlé potřeme polevou. *Čokoládová poleva:* Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodě společně s tukem za stálého míchání v horké vodní lázni. Voda se nesmí vařit, jinak se poleva srazí. 4. Třírohé kloboučky Mouku smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, smetanu a nastrouhané máslo. nejprve nožem a pak rukama vypracujeme těsto. Zabalíme je do mikrotenové fólie a necháme v chladničce nejméně hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme kolečka o průměru asi 7 cm. Do středu každého kolečka dáme malý kopeček náplně. Okraje těsta potřeme bílkem, těsto zdvihneme na třech stranách a uprostřed stiskneme, takže cukroví má tvar třírohého kloboučku. Přeneseme je na plech vymazaný tukem a pečeme asi 12 minut. *Příprava náplně:* Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr a lehce vmícháme mandle, ořechy, skořici a hřebíček. 5. Vanilkové cukroví Do mouky nastrouháme máslo, přilijeme smetanu a rychle vypracujeme těsto. Vyválíme plát silný asi 3 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme různé tvary. Přeneseme je na plech a ve středně vyhřáté troubě zprudka upečeme dorůžova. ještě horké cukroví obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. 6. Slepované cukroví Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme žloutky, smetanu, změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. V chladničce je necháme asi hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme kolečka, hbězdičky a srdíčka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme do světle růžova. vychladlé cukroví slepíme zavařeninou. 7. Sušenky Na vále zpracujeme všechny přísady v těsto. Je-li příliš tuhé, přidáme ještě trochu smetany. Těsto zabalíme do mikrotenu a necháme do druhého dne v chladničce odležet. Potom vyválíme placku, ze které vypichujeme tvořítky různé tvary, klademe na vymaštěný plech a upečeme. vychladlé sušenky můžeme potřít citrónovou polevou a ozdobit perličkami. Čerpáno z Hrníčkové kuchařky (1998).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 14.05.04 vloženo
  • 5258x zobrazeno

Ingredience

  • 1. Uzlíky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 kostky másla
  • 6 PL smetany ke šlehání
  • 1 ČL tlučeného anýzu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • mouka na vyválení těsta
  • tuk na potření alobalu;
  • *Poleva:*
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 PL horké vody
  • špetka červeného a zeleného potravinářského barviva;
  • 2. Krystalové věnečky
  • 1 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 4 PL zakysané smetany
  • 3/4 kostky másla
  • hladká mouka na vyválení těsta
  • tuk na vymazání plechu
  • 1 žloutek na potření věnečků
  • 3 PL hrubého krystalového cukru na posypání věnečků;
  • 3. Marokánky
  • 1/2 hrnku sladké smetany
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 PL pískového cukru
  • 2 Pl oloupaných a posekaných mandlí
  • 2 Pl jader lískových oříšků
  • 2 Pl jemně pokrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce
  • 1 Pl hladké mouky
  • 1 ČL másla
  • ztužený tuk na vymazání plechu
  • hrubá mouka na vysypání plechu
  • čokoládová poleva;
  • *Čokoládová poleva:*
  • 1-2 PL ztuženého tuku
  • 1 tabulka čokolády na vaření;
  • 4. Třírohé kloboučky
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 2 PL smetany
  • 3 žloutky
  • 1/2 kostky vychlazeného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 bílek na potření
  • mouka na posypání válu
  • tuk na vymazání plechu;
  • *Náplň:*
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 1/4 hrnku nastrouhaných jader lískových oříšků
  • 2 bílky
  • špetka mleté skořice
  • 1 tlučený hřebíček;
  • 5. Vanilkové cukroví
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 kostka vychlazeného másla
  • hladká mouka na vyválení těsta
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení;
  • 6. Slepované cukroví
  • 3-3 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 4 PL smetany
  • 1/4 ČL nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
  • 2 žloutky
  • kostka másla
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • pikantní zavařenina na slepování cukroví
  • mouka na vyválení těsta
  • tukna vymazání plechu;
  • 7. Sušenky
  • 220 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 1/4 balíčku prášku do pečiva
  • 2 PL zakysané smetany.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Smetanové cukroví (pro Pilku)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Smetanové cukroví (pro Pilku)

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanové cukroví (pro Pilku)

To je ale bezvadně sepsaný, 7 druhů v 1 receptu pěkně pohromadě. Vlaďko díky, něco z toho určitě vyberu a vůůůůbec mi nevadí, že je to pro Pilku, hi,hi. T.

kokoska
97 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanové cukroví (pro Pilku)

Jůůůů! To je ale receptů. Určitě nějaký vyzkouším hned jak bude vhodná příležitost. Vypadají jednoduše a moc dobře (zvláště ty marokánky).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz