Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s nashi Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Asijská hruška, jak se nashi také nazývá, je žluté a pevné ovoce, které se svým vzhledem podobá jablku. Nasládlou chutí však připomíná hrušku, i když se o křížence nejedná. Roste na stromech podobným hrušním a jabloním. Pěstuje se pro svou šťavnatou dužinu, která je na rozdíl od jablek málo kyselá.
Exotické ovoce s dlouhou stokou je původem z Japonska a Číny, kde je mu již po staletí připisována řada léčivých účinků. I přes nízký obsah vitamínů podporuje trávení, zmírňuje kašel a odbourává účinky alkoholu. Nashi je charakteristické svou nízkou energetickou hodnotou. Proto je ideální ingrediencí dietních jídelníčků.
Nashi je náchylné k poškození a otlačení. Při nákupu volte raději prodejní místa, kde je ovoce balené jednotlivě.
Před úpravou nashi stejně jako jablko důkladně umyjte. Při krájení rychle hnědne, proto se doporučuje nakrájené ovoce pokapat citronovou šťávou. Ovoce populární ve sladkých moučnících se svou chutí hodí i k masu. Jemná chuť vyniká v kombinaci s dušenou zvěřinou. Nejčastěji se konzumuje neloupané. Bez slupky se hodí do ovocných salátů a kompotů. Pokud chcete svou kuchyni oživit, nebojte se nashi přidat do klasických dezertů z jablek, jako je štrúdl nebo jablečné koláče.
Na rozdíl od hrušky nashi neměkne. Skladované na chladném místě vydrží čerstvé tři až šest měsíců.
Sklizeň nashi vrcholí na přelomu září a října. V obchodech je k dostání celoročně.