Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Wolfg Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tohle ani žádný pořádný recept není. Polévku připravovala moje
babička jen tak mimochodem, stejně jako vše, co se v kuchyni dělo.
Nepamatuji si, že by listovala v kuchařkách.
Ve třicátých létech, dole ve městě žil řezník Hornoff. Zakládal si na
uzených žebrech, neb pečeni z nich vykrajoval velkoryse a když udil
v ohromné skříni na zahradě, vůně kouře z bukového dřeva prý byla
cítit až ve strojírně, co je za řekou. Pamětníci hovoří o záměru,
protože do řeznictví chodívaly švarné děvečky až z okrajových vesnic
a dělaly na pana mistra oči, jak je to kdysi naučila pramáť Eva. To víte,
že tu a tam nějaké žebro nechtěně ošidil a protože si zakládal na
jménu, nemohl takový nestandard někomu podstrčit, protože to se
v živnosti nedělá. Řezník byl trochu ješita, jak už my kluci býváme a
tuze rád slýchal, když se mu říkalo pane mistr a kdo oslovil živnostníka
dokonce „pane von Hornoff”, marně hledal v žebrech kosti. Šlechtický
rod Hornoff skutečně existoval, ale kde k němu starý Heinz přišel, už se
nedovíme. Zkrátka ta řeznická firma zněla moc dobře.
Myslím, že polévka vznikla omylem, tak totiž přicházejí na svět
nejlepší nápady. Tak tedy, ta ošizená žebra pan mistr vařil, maso si
dával s křenem a vývar z nich byla věčná škoda vylít. Rozvařil
v něm nakrouhané brambory, dohladka rozkvrdlal, neb pasírovací strojky, co
je dodávala firma Macho a Turek si nemohl každý dovolit. Přidal česnek,
marjánku a v řeznictví jsou vždycky po ruce vařené kroupy.
Nám se taková polévka nepovede. Nemyslím, že bychom vařili komerční
„jakouzené“, o němž ani sám výrobce neví, jak tu barvenou masu bez
masa nazvat. Tak dobře, mumláte, dám tam vodu z našeho uzenýho a to budeš
koukat! Ono to nějak nefunguje. Když se připravuje jídlo a pro uzení to
platí dvojnásob, musíme brát v úvahu velikostní faktor nenažranosti.
Aspoň tak tu fyzikální jednotku nazývám a to si pište, že až po
konzultaci s vysokou školou. Jakmile strávníci zahlédnou hromady čehokoli,
co je k jídlu, zbodnou toho za tři, co si budeme povídat. On takový kotel
pokrmu chutná vždyky lépe než z nějakého kastrůlku.
Recept je vhodný pro každou generaci, polévku jsem dlabal jako dítě
Je tak jednoduchý, že je škoda klapek
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Uzená polévka jak ji vařil Heinz von Hornoff
Polévečka bude asi dobrá! Též jsem si všimla nádoby, v které @casino polévku podává
Krásný, ručně dekorovaný mističko-talíř

Děkuji za poděkování!

2302 příspěvků 23.6.13 22:43
Děkuji Vám oběma za odpovědi.
No, to mě zas, kachnu, někdo trefil do zadku, tak jsem si zakejhala (tedy, vyprovokovat se nechám snadno)!

A taky považuji za slušné odpovědět.
Ale slibuji, že své projevy zkrátím. Příště. Možná.
Bílý pepř
2302 příspěvků 23.6.13 19:16
1. Prosím, co je vit peppar? Hledala jsem sice…
2. Myšlenková aktivita tlusté báby mě baví.
… nepoznáš vtip


To, co se rádo říká o anglické kuchyni se, do té doby než si první brácha vzal druhou manželku – Sudeťačku, u nás říkalo o kuchyni německé
Z těch dvou tady byl Heinz asi řezník a Hornoff byl asi kuchařka… Důležité je, že jim to klapalo
Uvařil jsem skoro podle receptu (kroupy nebyly k nalezení ani u MAKRONEK) a mně to chutnalo! Mančaftu nesedla majorána, ale mě nezaskočili… Z druhého hrnce jsem se vytasil s polífkou po našemu: se žebry vařený kousek bobku + kulička (nebo 2 malé) nového koření + ½ KL celého pepře. Později přidána kořenová zelenina + cibule + zoubek česneku (vše vcelku) a brambory na kostečky. Mléka a uponky (popence) si dal (či nedal) každý podle sebe…
Teď mám velký problém s poslední větou, opravdu moje komentáře vyvolávají dojem, že papouškuji cizí názory? Přijímám je totiž velice nesnadno a často, ke své škodě, mám „svoji hlavu“. Nevím, možná to tak působí, nemyslím si, že mám patent na rozum.
Tvoje otázky nejsou pro mě, nedokážu to vysvětlit, můžu jen vyslovit svůj názor. Jestli je správný, nevím.
Mnohé z toho, co teď napíšu, jsem tu už ventilovala, takže se budu opakovat.
Máma je zdravotní sestra, posedlá čistotou, přesto nikdy nedezinfikovala tak zuřivě, jak se nám to výrobci snaží vnutit a nesnažila se zamordovat i toho posledního bacila. Bacil je prospěšný, boj s bacilem posiluje imunitu. Čistota půl zdraví, špína celý. S rozumem, samozřejmě.
584 příspěvků 2.5.13 20:35
Dětičkám jen to nejlepší! A teď mi šupito presto vysvětlete, z čeho mají dnešní parchanti alergii na kdeco, trpí mozkovými dysfunkcemi, nezvednou pytel cementu, bolí je záda v patnácti a řidičák dělají na potřetí. To je z tý zdravý výživy a hygieny, odkoukaný z bedny. Netvrdím, že všichni. Abyste věděli, Skandinávci mají progresívní populační politiku, do dětské pusy hned tak něco nepustí a na lahvičce kojenecké výživy stojí jako jedna ze surovin „vit peppar“. Uzené ryby mají děti na talíři dvakrát týdně. Asijským mrňatům dávají běžně do jídla chilli a zasypávají lopatkou glutamátu.
Můj táta byl dětský lékař. Sotva nám dětem zacinkaly v puse první zoubky, dostávali jsme stravu dospělých. Vyrostli jsme na koňském mase, nesvařeném mléku, syrových rybách, mexické kuchyni, zelenině od zahradníka a svíčková se nedělala z hovězího, alebrž ze srnce.
Prosil bych občas vlastní myšlenku, pokud je možno.
Jedna mlčí, třeba proto, že
a) nevhodná dedikace PRO DĚTI se na titulní stránce u nových receptů nezobrazuje,
b) uzené polévky jsou v rezortu knížete Ignora, takže nečetla.
Ale, abych dostála důslednosti, žádám autora vzpomínky, aby zvážil vhodnost označení PRO DĚTI, nebo uvedl, že se jedná o děti, které, ač jim táhne na šedesátku, stále dostávají na Mezinárodní den dětí čokoládu.
Nadále zastávám názor, že polévka z jakéhokoliv uzeného masa je pro tříleté dítě nevhodná.
Casino, stačí?
…zastánkyně zdravé výživy pro děti… a zatím ani ťuk!



Před časem vložila jedna, patrně v plném cvalu, na LABUŽNÍKA recept na „Zeleninová polévka s vývarem z uzeného kolene“ a měla jej též v kategorii PRO DĚTI… Nevím zda po zásluze, ale od kolegyní dostala kartáč, prý kvůli nevhodnosti vyvařovat z uzeného masa pro sviště…
Překvapuje mě, že kolegyňky sklopily uši a na podobný recept ve stejné kategorii nereagují…
Nebo snad mlčí proto, že onehdy dostaly po ušiskách a jejich fundované komentáře byly rozpuštěny a vypuštěny???
2452 příspěvků 26.4.13 21:39
Pěkné.
Nádhera, cítím tu vůni a chuť.