Recept Uzená polévka jak ji vařil Heinz von Hornoff Pro Děti Pra

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Uzená polévka jak ji vařil Heinz von Hornoff

Úvod

Tohle ani žádný pořádný recept není. Polévku připravovala moje babička jen tak mimochodem, stejně jako vše, co se v kuchyni dělo. Nepamatuji si, že by listovala v kuchařkách.
Ve třicátých létech, dole ve městě žil řezník Hornoff. Zakládal si na uzených žebrech, neb pečeni z nich vykrajoval velkoryse a když udil v ohromné skříni na zahradě, vůně kouře z bukového dřeva prý byla cítit až ve strojírně, co je za řekou. Pamětníci hovoří o záměru, protože do řeznictví chodívaly švarné děvečky až z okrajových vesnic a dělaly na pana mistra oči, jak je to kdysi naučila pramáť Eva. To víte, že tu a tam nějaké žebro nechtěně ošidil a protože si zakládal na jménu, nemohl takový nestandard někomu podstrčit, protože to se v živnosti nedělá. Řezník byl trochu ješita, jak už my kluci býváme a tuze rád slýchal, když se mu říkalo pane mistr a kdo oslovil živnostníka dokonce „pane von Hornoff”, marně hledal v žebrech kosti. Šlechtický rod Hornoff skutečně existoval, ale kde k němu starý Heinz přišel, už se nedovíme. Zkrátka ta řeznická firma zněla moc dobře.
Myslím, že polévka vznikla omylem, tak totiž přicházejí na svět nejlepší nápady. Tak tedy, ta ošizená žebra pan mistr vařil, maso si dával s křenem a vývar z nich byla věčná škoda vylít. Rozvařil v něm nakrouhané brambory, dohladka rozkvrdlal, neb pasírovací strojky, co je dodávala firma Macho a Turek si nemohl každý dovolit. Přidal česnek, marjánku a v řeznictví jsou vždycky po ruce vařené kroupy.
Nám se taková polévka nepovede. Nemyslím, že bychom vařili komerční „jakouzené“, o němž ani sám výrobce neví, jak tu barvenou masu bez masa nazvat. Tak dobře, mumláte, dám tam vodu z našeho uzenýho a to budeš koukat! Ono to nějak nefunguje. Když se připravuje jídlo a pro uzení to platí dvojnásob, musíme brát v úvahu velikostní faktor nenažranosti. Aspoň tak tu fyzikální jednotku nazývám a to si pište, že až po konzultaci s vysokou školou. Jakmile strávníci zahlédnou hromady čehokoli, co je k jídlu, zbodnou toho za tři, co si budeme povídat. On takový kotel pokrmu chutná vždyky lépe než z nějakého kastrůlku.
Recept je vhodný pro každou generaci, polévku jsem dlabal jako dítě

Postup

Je tak jednoduchý, že je škoda klapek


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.04.13 vloženo
  • 3541x zobrazeno

Ingredience

  • Silný vývar z nefalšovaného uzeného
  • brambory
  • česnek
  • marjánka
  • kroupy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 22.06.13 21:13

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Uzená polévka jak ji vařil Heinz von Hornoff

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1663 příspěvků 24.06.13 08:17

Polévečka bude asi dobrá! Též jsem si všimla nádoby, v které @casino polévku podává :palec: Krásný, ručně dekorovaný mističko-talíř :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 23.06.13 23:11

Děkuji za poděkování! :kytka: :mavam:

 
Sylvie
2302 příspěvků 23.06.13 22:43

Děkuji Vám oběma za odpovědi. :srdce:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 23.06.13 22:03

No, to mě zas, kachnu, někdo trefil do zadku, tak jsem si zakejhala (tedy, vyprovokovat se nechám snadno)!
A taky považuji za slušné odpovědět.
Ale slibuji, že své projevy zkrátím. Příště. Možná. :lol: :lol: :lol:

 
casino
4462 příspěvků 23.06.13 19:45
ad.1

Bílý pepř :)

 
Sylvie
2302 příspěvků 23.06.13 19:16

1. Prosím, co je vit peppar? Hledala jsem sice… :nevim:

2. Myšlenková aktivita tlusté báby mě baví.

 
casino
4462 příspěvků 22.06.13 21:17
Jíš vývar bez masa…

… nepoznáš vtip :mrgreen:
To, co se rádo říká o anglické kuchyni se, do té doby než si první brácha vzal druhou manželku – Sudeťačku, u nás říkalo o kuchyni německé :)
Z těch dvou tady byl Heinz asi řezník a Hornoff byl asi kuchařka… Důležité je, že jim to klapalo :mrgreen:
Uvařil jsem skoro podle receptu (kroupy nebyly k nalezení ani u MAKRONEK) a mně to chutnalo! Mančaftu nesedla majorána, ale mě nezaskočili… Z druhého hrnce jsem se vytasil s polífkou po našemu: se žebry vařený kousek bobku + kulička (nebo 2 malé) nového koření + ½ KL celého pepře. Později přidána kořenová zelenina + cibule + zoubek česneku (vše vcelku) a brambory na kostečky. Mléka a uponky (popence) si dal (či nedal) každý podle sebe…

 
tlustá bába
1202 příspěvků 03.05.13 00:11

:lol: Hysterie jsem prosta, psala jsem to jako reakci na Casino.
Teď mám velký problém s poslední větou, opravdu moje komentáře vyvolávají dojem, že papouškuji cizí názory? Přijímám je totiž velice nesnadno a často, ke své škodě, mám „svoji hlavu“. Nevím, možná to tak působí, nemyslím si, že mám patent na rozum.
Tvoje otázky nejsou pro mě, nedokážu to vysvětlit, můžu jen vyslovit svůj názor. Jestli je správný, nevím.
Mnohé z toho, co teď napíšu, jsem tu už ventilovala, takže se budu opakovat.

  1. „Zdravá výživa a hygiena z bedny“ je zvěrstvo - hnusná chemie, ještě hnusnější touha po zisku a vymakaný způsob manipulace s podprahovým vnímáním.


Máma je zdravotní sestra, posedlá čistotou, přesto nikdy nedezinfikovala tak zuřivě, jak se nám to výrobci snaží vnutit a nesnažila se zamordovat i toho posledního bacila. Bacil je prospěšný, boj s bacilem posiluje imunitu. Čistota půl zdraví, špína celý. S rozumem, samozřejmě.

  1. Všechny generace lidí, co tu kdy po světě chodili, měli a mají nějaké stravovací návyky, v různých končinách různé. Po generace si na ně pěstovali snášenlivost.
  2. Uzení (společně se solením a sušením) byl jeden z mála způsobů uchování potravin. Samozřejmě, že pak ze společného kotlíku dostaly i děti - ale domnívám se, že toho bylo velmi málo a velmi zřídka. Myslím, že i technologie byla jiná.
  3. Syrové ryby, náramně zdravá věc, nepodívá-li se člověk mikroskopem - hele, paraziti, copak to s námi udělá?! To víme teď, ale věděli to ti před námi? Nevěděli a radostně požívali a dokonce přežili, alespoň někteří.
  4. Všechno se vyvíjí, nemyslím, že je dobré setrvávat ve svých názorech, asi je potřeba je občas korigovat. Měly by nám k tomu sloužit nové vědomosti a znalosti, ty, které ti lidé před námi neměli. Že se něco dělalo po generace, že Skandinávci dávají dětem uzenou rybu dvakrát týdně atd., ještě neznamená, že je to správně - nebo - naopak, abychom to zkomplikovali, možná, že se ukáže, že to nebylo nesprávně. Kdo to ví?
  5. Měl jsi radostné dětství a stravu zdravou, jen lidská paměť je krátká a dětské vzpomínky jsou zkreslené. Koňské maso je prý zdravé, o krávě tatínek určitě věděl, že nemá tuberu, mexická kuchyně je samá zelenina a určitě jsi nedostal pálivé papričky, proti zelenině od zahradníka, pokud nehnojil vlastními fekáliemi, nelze nic namítat a srnu někdo zkušený určitě prohlédl, ryby jsi, jak se zdá přežil, zřejmě žily v čistém prostředí.
  6. Proč chcípáčci (ne všichni, samozřejmě)? Chybí krutá přirozená selekce, je nadbytek potravy bez nutného boje, přežívají a množí se ti, kteří by neměli šanci a s nimi oslabené geny, do toho všechna ta chemie a všeliká věda, málo pohybu, nestřídmost (koukám, že jsem si namalovala věrný portrét). No, někde se to projevit musí. Ale asi to není tak jednoduché.
  7. I po absolvování tohoto projevu a odhalení neznalostí a nejistot, si stále trvám na svém názoru, že polévka z jakéhokoliv uzeného masa, je pro tříleté dítě nevhodná.
  8. Čestně prohlašuji, že mi nikdo nic nediktoval a že se tedy jedná čistě o mou myšlenkovou aktivitu. Nemluvím o úrovni. :mavam:
 
Wolfg
583 příspěvků 02.05.13 20:35
Zanechte hysterie, přátelé.

Dětičkám jen to nejlepší! A teď mi šupito presto vysvětlete, z čeho mají dnešní parchanti alergii na kdeco, trpí mozkovými dysfunkcemi, nezvednou pytel cementu, bolí je záda v patnácti a řidičák dělají na potřetí. To je z tý zdravý výživy a hygieny, odkoukaný z bedny. Netvrdím, že všichni. Abyste věděli, Skandinávci mají progresívní populační politiku, do dětské pusy hned tak něco nepustí a na lahvičce kojenecké výživy stojí jako jedna ze surovin „vit peppar“. Uzené ryby mají děti na talíři dvakrát týdně. Asijským mrňatům dávají běžně do jídla chilli a zasypávají lopatkou glutamátu.
Můj táta byl dětský lékař. Sotva nám dětem zacinkaly v puse první zoubky, dostávali jsme stravu dospělých. Vyrostli jsme na koňském mase, nesvařeném mléku, syrových rybách, mexické kuchyni, zelenině od zahradníka a svíčková se nedělala z hovězího, alebrž ze srnce.
Prosil bych občas vlastní myšlenku, pokud je možno.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 02.05.13 08:12

Jedna mlčí, třeba proto, že
a) nevhodná dedikace PRO DĚTI se na titulní stránce u nových receptů nezobrazuje,
b) uzené polévky jsou v rezortu knížete Ignora, takže nečetla.
Ale, abych dostála důslednosti, žádám autora vzpomínky, aby zvážil vhodnost označení PRO DĚTI, nebo uvedl, že se jedná o děti, které, ač jim táhne na šedesátku, stále dostávají na Mezinárodní den dětí čokoládu.
Nadále zastávám názor, že polévka z jakéhokoliv uzeného masa je pro tříleté dítě nevhodná.
Casino, stačí?

 
casino
4462 příspěvků 02.05.13 06:45
PRO DĚTI??? Furt čekám, kdy se ozvou…

…zastánkyně zdravé výživy pro děti… a zatím ani ťuk! 8)
Před časem vložila jedna, patrně v plném cvalu, na LABUŽNÍKA recept na „Zeleninová polévka s vývarem z uzeného kolene“ a měla jej též v kategorii PRO DĚTI… Nevím zda po zásluze, ale od kolegyní dostala kartáč, prý kvůli nevhodnosti vyvařovat z uzeného masa pro sviště… :nevim:
Překvapuje mě, že kolegyňky sklopily uši a na podobný recept ve stejné kategorii nereagují… :think:
Nebo snad mlčí proto, že onehdy dostaly po ušiskách a jejich fundované komentáře byly rozpuštěny a vypuštěny??? :nevim: ;)

 
di
2451 příspěvků 26.04.13 21:39

Pěkné.

 
Eja
3787 příspěvků 26.04.13 20:56

Nádhera, cítím tu vůni a chuť. :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Štika na smetaně Štika na smetaně
Kuře na medu Kuře na medu
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz