Recept Ztracená (zastřená) vejce TAKE1 Dia Bezlep Pra

(Hodnoceno 3x) casino Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Ztracená (zastřená) vejce TAKE1

Úvod

Na LABUŽNÍKOVI je pár receptů na ztracená vejce
a doslova pár receptů na vejce zastřená

Na internetu se můžete dočíst, že k úspěšné přípravě ztracených vajec je potřeba: vejce z ledničky, vejce pokojové teploty, vejce nechat napřed „okapat“ na sítku, vroucí voda, horká voda, rendlík vymazaný olejem a pár centimetrů vody, prádelní hrnec plný vody, ve vodě vytvořit intenzivní vír, vodu jen zlehka uvést do rotace, vodu míchat po směru pohybu hodinových ručiček, míchat ve směru vody vytékající výpustí z vany, vodu trochu okyselit octem, vodu okyselit 1:3, vodu osolit, vodu nesolit, vejce vložit napřed do misky s octem, vejce vložit do vody pomocí naběračky, naběračky vyložené folií, pomocí talířku, omáčníku, vejce vložit přímo do víru, vejce vložit spíše k okraji vířící vody, žloutek ve vodě do bílku „zabalit“, někde je dokonce psáno, že je DOBRÉ POUŽÍT ČERSTVÁ VEJCE…
Na každém šprochu je pravdy trochu…, ale ta poslední věta je klíčová! :)

Postup

Pokud budete mít ČERSTVÁ vejce, můžete je zastřít kterýmkoliv z výše uvedených způsobů… a dokonce je lze vyklepnou do vody přímo ze skořápek. V nádobě naplněné vodou skoro po okraj přivedeme vodu k varu. Zmírníme teplotu a držíme „bublinkový“ var. Vodu uvedeme do mírného rotačního pohybu. Do vody opatrně vložíme vyklepnuté vejce. Necháme „srazit“ bílek (2 až 4 minuty). Najdeme ztracené vejce, vylovíme ho a vložíme do studené vody. Případné bílkové „cancoury“ odstraníme (odstříhneme) Poznámka: Pokud postupujeme správně, tak žloutek se sám zabalí do bílku a zůstane se vrtět ve středu nádoby. Je-li dost vody na výšku (použít raději hrnec než kastrol), tak než vejce doputuje na konečnou, bude bílek už dost připosražený a produkt našeho snažení se ke dnu nepřichytí, zvláště pokud vypneme zdroj tepla. Pokud máme vše při ruce, můžeme do vody sázet jedno vejce za druhým; já zkusil se třemi. Nebojte, ona se už sama „porovnají“ a ač teplá, tak se k sobě moc nemají. Zkusil jsem (úspěšně) ve vodě utopit z omáčníku najednou i po dvou vejcích. S čerstvými vejci se mi žádné „cancoury“ netvoří. Přeji hodně úspěchů! Když se dílo daří, je to legrace… a další sranda je, pozorovat konzumenty jak mnohdy zápolí s „oživlými“ vejci :mrgreen:

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Saláty Snídaně Teplé předkrmy Topinky

Nahlásit recept

  • 03.06.13 vloženo
  • 24350x zobrazeno

Ingredience

  • Vejce co NEJČERSTVĚJŠÍ!!!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

DanaJ 11.4.14 21:22

Výbornej nápad s tím roztočením vody. Uvařila jsem bez problémů pět vajec dohromady. Klepla jsem je rovnou do perlící vody s trošičkou octa.

Odkaz na uvaření

tlustá bába 11.11.13 13:37

HA!!! Vyfotila jsem rozmazaně, ale snad je patrné, že vejce je dokonalost sama. Je to jednoduché!!! Máme to! Do malých hlubších misek jsem nalila studenou vodu a ocet (1:2) a vyklopila do nich vajíčka. Koukala jsem na ně a ona se krásně zovoidovala, držela tvar a vůbec byla sympatická. Z misky jsem je vlila do vroucí, leč nekolotající vody se špetkou soli a HLE! Je to ono! Jedno vajíčko bylo včerejší a jedno dnešní - v tom je ten pes zakopán, nemají „zřídlý“ bílek. (plus prachsprostá obyčejná kulajda)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.6.13 13:28

Nemám sice tak vydařená, jako autor, ale snad se časem zlepším :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 3.6.13 12:01

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Ztracená (zastřená) vejce TAKE1

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ztracená (zastřená) vejce TAKE1

casino
4497 příspěvků 24.9.13 09:51
Zatracená vejce
esmeralda
4813 příspěvků 24.9.13 03:17

Při nedávné (minulý měsíc) návštěvě ČR jsem zavítala s Bedlou (pamětníci si na tuto skvělou dámu jistě pamatují) do obchodu Tescoma.
Tam měli na ztracená vejce udělátor. Byl to vlastně hrnek bez dna z umělé hmoty. Postavil se do hrnce s vařící vodou a do něj se vykleplo syrové vajíčko. Bílek neměl tím pádem kam utéct.
Já tímto způsobem vejce vařím málokdy a byvše omezena cestovní váhou zavazadel na 23 kg, nezakoupila jsem.
Ale pro někoho, kdo takto vejce vaří často, se mi zdál onen vynález jako dobrý pomocník.

Ačraj
697 příspěvků 18.9.13 12:10

Skoro povedené :think: :palec:

ucitelas
328 příspěvků 4.6.13 07:05
Hodně jistě pomohl

Šéf, pan Zdeněk P. Jeho návod byl dokonalý. Nicméně dílo se velmi vydařilo a gratuluji.

Eja
3869 příspěvků 3.6.13 17:16

I kdybych stála slepici u zadečku a měla už vařící vodu a doběh slepice/plotna 2 minuty, tak TOHLE se mi 100% nepovede :mrgreen: :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 3.6.13 13:34

Nelze říci jiné, než dokonalé. :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Gratinované brambory (DIA)*

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz