Recept Artyčoky s hráškem a anglickou slaninou

Ala_V Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Artyčoky s hráškem a anglickou slaninou

Úvod

Artyčoky jsem pro moji kuchyni objevila teprve v minulém roce. Prostudovala jsem mnoho stránek o jejich přípravě a zdravotních účincích (na játra atp.), a kvůli nim a jejich chuti je teď připravuji skoro každý týden jejich místní alžírské sezony. Mám výhodu, že jsou zaručeně čerstvé, dají se sehnat všude a nestojí horentní sumy. Nabízím jednu z mnoha inspirací.

Postup

Po několika zkušenostech s hnědým ukazovákem a palcem pravé ruky používám teď při čištění artyčoků tenkou elastickou ("chirurgickou") rukavici. Postup na získání a přípravu srdíček jsem odkoukala od našeho michelinského kuchaře Romana Pauluse v tomto článku http://www.lidovky.cz/jak-ho-loupat-a-varit-artycok-radi-roman-paulus-fl4-/dobra-chut.aspx?c=A121009_114613_dobra-chut_glu a na videu http://www.youtube.com/watch?v=hZOOSzMjoX0 , jenom víc používám citrón už během čištění a trochu jsem si upravila postup, aby se mi lépe držely. Když získáme srdíčka (chce to trochu praxe, ale pak to jde rychle), přeložíme je z misky s vodou a citrónem do hrnce s vodou s druhým citrónem, osolíme, přidáme olej, tymián, česnek a ostatní koření. Musí být ponořené. Povaříme několik minut, kuchaři uvádějí 3-4 min., já nechávám déle, asi 15 min. Možná jsou místní artyčoky tvrdší. Pak odstavíme a necháme v hrnci až do plnění. Příprava náplně je jednoduchá: anglickou slaninu (miluju kombinaci artyčoků a anglické slaniny!) nakrájíme na kostičky a dáme škvařit. Po chvilce přidáme cibulku, usmažíme. Artyčoky trochu seřízneme, aby rovně stály, zbytky přidáme do náplně. Nasypeme čerstvý hrášek, necháme také chvilku tepelně upravit a nakonec dáme smetanu a rozetřený česnek. Nesolím, osolí slaninka, Vy podle chuti. Naplníme artyčoky a dáme odkryté zapéct (já používám remosku, v případě přilnavého povrchu vymažeme máslem). Asi po 10 minutách přidáme nastrouhaný sýr a necháme zapéct.

Nahlásit recept

  • 15.01.14 vloženo
  • 3167x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 - 1,5 hod

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1. Příprava artyčokových srdíček
  • 6 artyčoků
  • 1-2 citróny
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky pepře
  • 1-2 kuličky nového koření
  • 1-2 kuličky jalovce
  • 2. Náplň na zapečení
  • 1 menší cibule
  • 100g anglické slaniny
  • cca 100g vyloupaného čerstvého hrášku
  • stroužek česneku
  • 100g creme fraiche nebo zakysané smetany
  • 50g strouhaného tvrdého sýru

Doporučená příloha

  • Bramborová kaše nebo bageta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 15.1.14 00:46

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Artyčoky s hráškem a anglickou slaninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Artyčoky s hráškem a anglickou slaninou

Ala_V
102 příspěvků 15.1.14 22:06

Díky, už jsem si dala tento recept do „Chci uvařit“. Snad příští týden…

Frantiska
927 příspěvků 15.1.14 21:57

Vypada to moc dobře :)

jolana
5068 příspěvků 15.1.14 10:37

Artycoky moeme na vsetky sposoby aj ked moznost cerstve mame raz za cas ale mrazene mam plny suflik mrazaku..casto pripravujem tieto od noskovice a dakedy ich ani nezapekam..na panvicke a pak do toj=ho cestoviny a basta fidli..a casto s nimi robim pizzu.. :mavam:
http://www.labuznik.cz/…-a-artycoky/

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz