Recept Artyčoky s hráškem a anglickou slaninou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Artyčoky s hráškem a anglickou slaninou

Úvod

Artyčoky jsem pro moji kuchyni objevila teprve v minulém roce. Prostudovala jsem mnoho stránek o jejich přípravě a zdravotních účincích (na játra atp.), a kvůli nim a jejich chuti je teď připravuji skoro každý týden jejich místní alžírské sezony. Mám výhodu, že jsou zaručeně čerstvé, dají se sehnat všude a nestojí horentní sumy. Nabízím jednu z mnoha inspirací.

Postup

Po několika zkušenostech s hnědým ukazovákem a palcem pravé ruky používám teď při čištění artyčoků tenkou elastickou („chirurgickou“) rukavici. Postup na získání a přípravu srdíček jsem odkoukala od našeho michelinského kuchaře Romana Pauluse v tomto článku http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?… a na videu http://www.youtube.com/watch?… , jenom víc používám citrón už během čištění a trochu jsem si upravila postup, aby se mi lépe držely. Když získáme srdíčka (chce to trochu praxe, ale pak to jde rychle), přeložíme je z misky s vodou a citrónem do hrnce s vodou s druhým citrónem, osolíme, přidáme olej, tymián, česnek a ostatní koření. Musí být ponořené. Povaříme několik minut, kuchaři uvádějí 3-4 min., já nechávám déle, asi 15 min. Možná jsou místní artyčoky tvrdší. Pak odstavíme a necháme v hrnci až do plnění.
Příprava náplně je jednoduchá: anglickou slaninu (miluju kombinaci artyčoků a anglické slaniny!) nakrájíme na kostičky a dáme škvařit. Po chvilce přidáme cibulku, usmažíme. Artyčoky trochu seřízneme, aby rovně stály, zbytky přidáme do náplně. Nasypeme čerstvý hrášek, necháme také chvilku tepelně upravit a nakonec dáme smetanu a rozetřený česnek. Nesolím, osolí slaninka, Vy podle chuti. Naplníme artyčoky a dáme odkryté zapéct (já používám remosku, v případě přilnavého povrchu vymažeme máslem). Asi po 10 minutách přidáme nastrouhaný sýr a necháme zapéct.


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.01.14 vloženo
  • 2535x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 - 1,5 hod

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1. Příprava artyčokových srdíček
  • 6 artyčoků
  • 1-2 citróny
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky pepře
  • 1-2 kuličky nového koření
  • 1-2 kuličky jalovce
  • 2. Náplň na zapečení
  • 1 menší cibule
  • 100g anglické slaniny
  • cca 100g vyloupaného čerstvého hrášku
  • stroužek česneku
  • 100g creme fraiche nebo zakysané smetany
  • 50g strouhaného tvrdého sýru

Doporučená příloha

  • Bramborová kaše nebo bageta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 15.01.14 00:46

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Artyčoky s hráškem a anglickou slaninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Ala_V
99 příspěvků 15.01.14 22:06

Díky, už jsem si dala tento recept do „Chci uvařit“. Snad příští týden…

 
Frantiska
927 příspěvků 15.01.14 21:57

Vypada to moc dobře :)

 
jolana
5064 příspěvků 15.01.14 10:37

Artycoky moeme na vsetky sposoby aj ked moznost cerstve mame raz za cas ale mrazene mam plny suflik mrazaku..casto pripravujem tieto od noskovice a dakedy ich ani nezapekam..na panvicke a pak do toj=ho cestoviny a basta fidli..a casto s nimi robim pizzu.. :mavam:
 http://www.labuznik.cz/…-a-artycoky/

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Houbová smaženice Houbová smaženice
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz