Recepty - levandule

Levandule známe také jako: lavender

Původ levandule: Francie

Recepty s levandulí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Levandule je aromatická, léčivá rostlina pocházející z francouzské Provance. Má typickou silnou vůni a modrofialové květy, někdy i růžové barvy. Usnadňuje usínání, zmírňuje bolesti hlavy, zkvalitňuje trávení a také čistí pokožku. Často se proto přidává do koupelových solí a pěn. V gastronomii se využívá sušený, kandovaný, jako extrakt nebo jako levandulový olej.

 Rady při nákupu

Levanduli koupíte čerstvou jako květinu v květinářstvích a větších zahradnictvích, můžeme si ji však pěstovat i doma. Měří zhruba 60-120 cm. Levanduli najdeme také v obchodech s dekoracemi, v podobě sušených listů nebo extraktu. Ten využijete i při vaření. Koupit můžete i čerstvé kandované květy.

 Využití v kuchyni

Čerstvé listy můžeme použít k rybím a zeleninovým pokrmům. Kandované květy levandule můžeme přidat do marmelád i tvarohové bábovky nebo jako ozdobu. Sušená levandule patří do zklidňujícího čaje a patří také do provensálského koření spolu s majoránkou, tymiánem a kořením oregano. Touto směsí posypte pečenou zeleninu a pokapejte olivovým olejem.

 Skladování

Levandule pěstovaná doma vyžaduje velkou nádobu, dostatek slunce a dobře propustnou půdu a nesmí se často zalévat. Sušenou skladujte v chladnější místnosti a ve tmě.

 Sezóna

Sezóna levandule začíná od června a trvá po celé léto.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz