Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Dochucovadla a sladidla ».
Levandule známe také jako: lavender
Původ levandule: FrancieRecepty s levandulí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Levandule je aromatická, léčivá rostlina pocházející z francouzské Provance. Má typickou silnou vůni a modrofialové květy, někdy i růžové barvy. Usnadňuje usínání, zmírňuje bolesti hlavy, zkvalitňuje trávení a také čistí pokožku. Často se proto přidává do koupelových solí a pěn. V gastronomii se využívá sušený, kandovaný, jako extrakt nebo jako levandulový olej.
Levanduli koupíte čerstvou jako květinu v květinářstvích a větších zahradnictvích, můžeme si ji však pěstovat i doma. Měří zhruba 60-120 cm. Levanduli najdeme také v obchodech s dekoracemi, v podobě sušených listů nebo extraktu. Ten využijete i při vaření. Koupit můžete i čerstvé kandované květy.
Čerstvé listy můžeme použít k rybím a zeleninovým pokrmům. Kandované květy levandule můžeme přidat do marmelád i tvarohové bábovky nebo jako ozdobu. Sušená levandule patří do zklidňujícího čaje a patří také do provensálského koření spolu s majoránkou, tymiánem a kořením oregano. Touto směsí posypte pečenou zeleninu a pokapejte olivovým olejem.
Levandule pěstovaná doma vyžaduje velkou nádobu, dostatek slunce a dobře propustnou půdu a nesmí se často zalévat. Sušenou skladujte v chladnější místnosti a ve tmě.
Sezóna levandule začíná od června a trvá po celé léto.