Recepty - levandule

Levandule známe také jako: lavender

Původ levandule: Francie

Recepty s levandulí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Levandule je aromatická, léčivá rostlina pocházející z francouzské Provance. Má typickou silnou vůni a modrofialové květy, někdy i růžové barvy. Usnadňuje usínání, zmírňuje bolesti hlavy, zkvalitňuje trávení a také čistí pokožku. Často se proto přidává do koupelových solí a pěn. V gastronomii se využívá sušený, kandovaný, jako extrakt nebo jako levandulový olej.

 Rady při nákupu

Levanduli koupíte čerstvou jako květinu v květinářstvích a větších zahradnictvích, můžeme si ji však pěstovat i doma. Měří zhruba 60-120 cm. Levanduli najdeme také v obchodech s dekoracemi, v podobě sušených listů nebo extraktu. Ten využijete i při vaření. Koupit můžete i čerstvé kandované květy.

 Využití v kuchyni

Čerstvé listy můžeme použít k rybím a zeleninovým pokrmům. Kandované květy levandule můžeme přidat do marmelád i tvarohové bábovky nebo jako ozdobu. Sušená levandule patří do zklidňujícího čaje a patří také do provensálského koření spolu s majoránkou, tymiánem a kořením oregano. Touto směsí posypte pečenou zeleninu a pokapejte olivovým olejem.

 Skladování

Levandule pěstovaná doma vyžaduje velkou nádobu, dostatek slunce a dobře propustnou půdu a nesmí se často zalévat. Sušenou skladujte v chladnější místnosti a ve tmě.

 Sezóna

Sezóna levandule začíná od června a trvá po celé léto.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Houbová smaženice Houbová smaženice
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz