Recepty - levandule
Více z Dochucovadla a sladidla ».

Levandule známe také jako: lavender
Původ levandule: FrancieRecepty s levandulí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Levandule je aromatická, léčivá rostlina pocházející z francouzské Provance. Má typickou silnou vůni a modrofialové květy, někdy i růžové barvy. Usnadňuje usínání, zmírňuje bolesti hlavy, zkvalitňuje trávení a také čistí pokožku. Často se proto přidává do koupelových solí a pěn. V gastronomii se využívá sušený, kandovaný, jako extrakt nebo jako levandulový olej.
Rady při nákupu
Levanduli koupíte čerstvou jako květinu v květinářstvích a větších zahradnictvích, můžeme si ji však pěstovat i doma. Měří zhruba 60-120 cm. Levanduli najdeme také v obchodech s dekoracemi, v podobě sušených listů nebo extraktu. Ten využijete i při vaření. Koupit můžete i čerstvé kandované květy.
Využití v kuchyni
Čerstvé listy můžeme použít k rybím a zeleninovým pokrmům. Kandované květy levandule můžeme přidat do marmelád i tvarohové bábovky nebo jako ozdobu. Sušená levandule patří do zklidňujícího čaje a patří také do provensálského koření spolu s majoránkou, tymiánem a kořením oregano. Touto směsí posypte pečenou zeleninu a pokapejte olivovým olejem.
Skladování
Levandule pěstovaná doma vyžaduje velkou nádobu, dostatek slunce a dobře propustnou půdu a nesmí se často zalévat. Sušenou skladujte v chladnější místnosti a ve tmě.
Sezóna
Sezóna levandule začíná od června a trvá po celé léto.
Medailonky z lososa, glazované levandulovým medem, s bramborovým pyré s cukrovým hráškem
Domácí příprava bylinek z Provence (provensálské koření)/Herbes De Prove
Lehké, troubou smažené křupavé kuřecí řízečky se salátem
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz