Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Třešňová nutela /švestková je tu od marmelády/ 1 kg třešní vypeckujeme, smícháme s 1/2 kg želírovacího cukru, já beru ten 2:1, jinak 1 kg, a 3 čl lžičky kyseliny citronové. Necháme asi 1 hodinu rozležet. Poté lehce rozmixujeme, přidáme 3 pl kakaa, nebo 1 hořkou čokoládu a uvedeme do varu. Vaříme asi 4 minuty. Přidáme 2-3 pl třešňovice. Zda marmeláda želíruje poznáme, když kápneme na talířek a marmeláda nesteče. Plníme do připravených skleniček, okamžitě zavíčkujeme a obrátíme. Kdo chce, může do marmelády přidat kapku aroma hořkých mandlí, nebo rozemleté mandle. /Velmi dobrá je banánová nutela/. Třešňová marmeláda s ořechy 1 kg třešní vypeckujeme, smícháme se šťávou a kůrou z 2 pomerančů a želírovacím cukrem a kyselinou citronovou. Kdo chce, může přidat pár květů levandule, nebo pár lístků máty peprné, nebo meduňky. Necháme odležet. Nejlépe přes noc. Před vařením bylinky odstraníme. Rozmixujeme, buď na hrubo, nebo jemno, jak kdo chce. Vlašské ořechy orestujeme na suché teflonové pánvi a přidáme. Máme-li málo šťávy, přidáme buď třešňovou šťávu, nebo červené víno, kdo chce může přidat šťávu z bezinkových plodů. Třešně s rybízem smícháme buď 700 g rozmačkaného rybízu a 300 g rozmixovaných třešní, nebo obráceně, podle toho, čeho máme více, s želírovacím cukrem, kyselinou citronovou. Můžeme všechno rozmixovat ponorným mixérem. Uvedeme do varu a vaříme asi 4 minuty. Třešňová marmeláda s banánem Smícháme vypeckované třešně se stejným množstvím zralých banánů, 1 čl skořice, kdo chce přidá hřebíček v prášku a 4 pl třešňovicí, může být i rum a rozmixujeme. Vmícháme želírovací cukr. Uvedeme do varu a vaříme asi 4 minuty. Míchaná marmeláda Stejný díl angreštu, třešní nebo višní, černého rybízu smícháme s 2 pl medu a želírovacím cukrem, kyselinou citronovou. Necháme odstát. Povaříme, ke konci přidáme několi lžic lískových oříšků. Třešně s malinami 1 kg vypeckovaných, trochu rozmixovaných třešní a 250 g malin smícháme se šťávou a kůrou 1 chemicky neošetřeného citronu a želírovacím cukrem. Třešně se dají smíchat s meruňkami, s mangem. Může se místo želírovacího cukru brát obyčejný, nebo hnědý cukr a želírovací prášek a med. Já přidávám do každé marmelády trochu kyseliny citronové. Prý si tím marmeláda zachová barvu a nezkazí se. Ne všechny marmelády jsem vyzkoušela, budu ráda, když přidáte své zkušenosti:-) Třešňové ragú Smícháme 1/4 l červeného vína a 1/8 portského vína, když nemáme, stačí jenom červené víno, vanilkový lusk a skořici a povaříme. Přidáme 1 pl pudinkového vanilkového prášku nebo maizeny a povaříme. Vmícháme vypeckované třešně, asi 250 g. Třešňové chutney Vypeckované třešně smícháme s 1 červenou, na kostky nakrájenou paprikou, 2 červenými nakrájenými cibulemi, 50 g rozinek a 2 chilli papričkami. Osolíme, přidáme trochu skořice a asi 150 g žel. cukru a 150 ml červeného octa balsamico. Může být i jablečný ocet. Uvedeme do varu. Snížíme teplotu a necháme asi půl hodiny vařit. V ledničce by mělo vydržet až do 3 týdnů. Když dělám chutney, tak přidám také kyselinu citronovou a ještě horké naliju do skleniček a obrátím. Nechám pod polštářem dodělat. Vydrží potom déle, když vydrží :-)
Recept je z kategorií: Konzervace ovoce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Třešňové marmelády
89 příspěvků 25.1.09 03:43
tie recepty vypadajú fakt dobre. mám v chladničke asi 3 kg vypeckovaných višní, tak asi skúsim urobiť mix s banánmi.
Zatím jsem vyzkoušela meruňky-třešně …nejen pěkná barva, ale chuťově zajímavé.
lydia …moc děkuji, právě jsem dala do kastrolu pokrájené meruňky, třešně jsou v chladničce, rybíz v mrazáku …pokračovat budu zítra, dám vědět…pěkný večer.