Recept Neobvyklé marmelády

lydia Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Jablečná marmeláda 600 g oloupaných, na kostky nakrájených jablek 250 ml jablečné šťávy, pokud možno neslazené 2 PL instantní kávy 150 ml vaječného likéru na špičku nože mleté skořice na špičku nože roztlučeného hřebíčku - nemusí být 1 sáček Quittinu 1 kg cukru Jablka, šťávu, kávu, vaj. likér a skořici smícháme, uvedeme do varu, vmícháme želérovací cukr a ještě asi 3-4 minuty povaříme. Plníme do skleniček. Zimní jablečná marmeláda 800 g oloupaných, na kostky nakrájených jablek 75 g mandlových hoblinek, orestovaných 1 ČL skořice 2 ČL citronové šťávy 75 g hrozinek - den předem namočených v rumu 500 g želírovacího cukru Smícháme orestované mandle se skořicí, hrozinkami a žel. cukrem a jablky.Přidáme trochu vody, je-li zapotřebí, za stálého míchání uvedeme do varu. Přidáme citr. šťávu, plníme do skleniček Jablečná marmeláda s fíky 1,5 kg jablek, oloupaných, nakrájených 450 g sušených nakrájených fíků, odstraníme stopky šťáva a kůra z 1 pomeranče, chemicky neošetřeného špetka mletého muškátového oříšku špetka drceného hřebíčku - nemusí být 1 ČL skořice 1 kg cukru Smícháme všechno kromě cukru ve velkém hrnci, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Snížíme teplotu, necháme asi 30 minut lehce vařit. Přidáme cukr, zapneme na vyšší teplotu a necháme za stálého míchání ještě asi 10 min. vařit. Jablka a hrušky 500 g jablek, oloupaných a nakrájených 500 g hrušek, oloupaných, nakrájených 500 g želírovacího cukru 2:1 1 bourbon vanilkový cukr několik kapek vanilkové esence Malinové želé s broskvemi a levandulí 1 kg malin, mohou být i mražené, rozmixované a propasírované 1 kg broskví, oloupaných, rozmixovaných 5 malých stonků levandule 2 sáčky Quittinu nebo podobně cukr podle chuti - nebo jenom želírovací cukr, množství podle návodu na balení Vše smícháme, přidáme levanduli, uvedeme do varu, odstavíme, necháme asi 2 hodiny odstát. Levandluli vytáhneme. Želé z vína 600 ml červeného vína 150 ml pomerančové šťávy - pokud možno čerstvé 2 cl rumu 800 g hnědého cukru 3 sáčky Glühfix - koření na svařování vína Pektin, podle návodu na balení Víno uvedeme ve větším hrnci do varu, odstavíme a přidáme Glühfix, necháme asi 10 minut odstát. Vytáhneme sáčky, přidáme pomerančovou šťávu, Pektin smícháme s trochou cukru. Uvedeme do varu a přidáme zbytek cukru. Asi 4 minuty povaříme. Plníme do sklenic. Pomerančová 1 kg oloupaných, okrájených a filetovaných červených pomerančů 500 g želírovacího cukru 2:1 citronová kůra z 1 citronu pomerančový likér - podle chuti špetka čerstvě pomletého černého pepře Pomeranče nakrájíme na kostky, nebo rozmixujeme na hrubo, přidáme cukr, povaříme. Přidáme citronovou kůru, pomerančový likér a na špičku nože černého pepře. Plníme do skleniček. Jsou to marmelády, které se hodí také jako dáreček na vánoce. Jahodová marmeláda s kokosovým mlékem 1 kg jahod, 500 g želírovacího cukru 2:1, nebo 1 kg normálního želírovacího cukru, 200 ml kokosového mléka, 2 -3 čl kyseliny citronové Jahody očistíme, rozkrájíme, rozmixujeme a nalijeme do hrnce. Přidáme želírovací cukr, 200 ml kokosového mléka a kyselinu citronovou. Necháme povařit, až marmeláda začne želírovat, nalijeme do připravených, horkou vodou vypláchnutých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme. Marmeláda má decentní kokosovou chuť, aniž by ztratila jahodou chuť. S kokosovým mlékem se dá stejným způsobem připravit i dýňová marmeláda.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 08.10.06 vloženo
  • 20910x zobrazeno

Ingredience

  • Ingredience jsou uvedeny v postupu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Neobvyklé marmelády

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Neobvyklé marmelády

Bento
794 příspěvků 8.7.14 15:19

Daduuja, :) dakujem ale ja som sa zle vyjadril ja nebyvam v europe a ich mam v zahrade a musim vytrhavat lebo vtaky roznasaju kostky :palec:

daduuja
1149 příspěvků 7.7.14 22:20

@Bento tahle třešeň se dá pěstovat i u nás, ve velké nádobě na zahradě, na zimu se musí dát domů a jmenuje se Martej, neboli Eugenia uniflora, dá se koupit v zahradnictví Kruh u Jilemnice :-)
Plodila mi i doma, jako pokojový stromek.

daduuja
1149 příspěvků 7.7.14 13:26

Určitě záleží na druhu i poloze, u nás, co jsem zkoušela, tak je pozdě, tak kolem půlky června by to šlo. Nesmím zapomenout příští rok :-)
Teď jsou na řadě maliny s levandulí.

Příspěvek upraven 07.07.14 v 13:28

birkana
1716 příspěvků 7.7.14 08:49

@daduuja, omlouvám se, že se tady do toho „montuju“, ale u nás jsou ořechy ještě docela měkké bez dřevnatějící skořápky. Záleží na místě a hlavně druhu - ty naše jsou zralé velice pozdě (polopapírek) 8o

daduuja
1149 příspěvků 6.7.14 22:38

@jolana jestli není už pozdě na zelené ořechy?
Jako dítě si pamatuju kupované kompoty a ve skleničce byl černý vlašský ořech, ten z toho chutnal nejvíc :-)

Bento
794 příspěvků 6.7.14 16:32

Myslim ze tato z takej cudnej ceresne :jazyk:
http://gastrogusto.com/…-cherry-jam/

jolana
5068 příspěvků 6.7.14 11:17
daduuja
1149 příspěvků 26.6.14 17:39

@casino to ovoce schlo vlivem bezdeštivého počasí?
Z černého rybízu je nejlepší na vánoční slepované, aspoň pro mě teda :-)
Dnes jsem vyzkoušela jahodovou s kokosovým mlékem.
Jahody jsem nemixovala, jen šťuchadlem na brambory rozmáčkla v kastrolu, zůstaly i docela velké kousky, cukr 2:1 od Labety.
Barva rubínová, vůně silně jahodová s podtónem kokosu, chuť sladce nakyslá.
Lydia, mám rovné 3 2dcl skleničky a synek po ochutnání lamentuje, že je to málo :-)
Využití této dobroty vidím široké, od potření dortového korpusu, po důkladném svlažení rumem :-) až po ochucení domácího jogurtu :-)

casino
4497 příspěvků 24.6.14 19:44
No, neobvyklých marmelád a Ramy jsem si užil k snídaním...

…kdysi dááávno, ještě v tom zlém Německu, když Rama u nás nebyla běžně k mání ;) Naštěstí houstičky bývaly obzvláště vypečené a daly se jíst i samotné…

@di ad. P. S.
Vařím obvykle obvyklé „marmelády“ m. j. k ochucení krémů do makronek…
Letos chci zkusit zkoncentrovat ovocnou chuť způsobem vaření zavařeniny až z částečně zaschlého ovoce… Momentálně tedy zatím podrobuji sluneční lázni bobule černého rybízu. Uvidíme, zdali to bude k čemu :nevim:

Příspěvek upraven 24.06.14 v 19:46

Eja
3880 příspěvků 24.6.14 15:54

@di neodolala jsem rebarborovému džemu se zázvorem, meduňkou, mátou, citronem, úžasné. A jahody + rebarbora + vanilka.
Z Lydiiných asi neodolám broskvím s malinami a levandulí.

di
2452 příspěvků 24.6.14 15:32

No, jak mám Lydiiny recepty ráda, tohle moc nemusím, dávám přednost klasice (se sníženým obsahem cukru). Ale zase na druhé straně jako zpestření - proč ne? Vyzkoušet se má všechno.
P. S. Co už kdo máte letos zavařeného?

daduuja
1149 příspěvků 24.6.14 15:14

Musím vytáhnout neobvyklé marmelády :-)

lydia
1227 příspěvků 13.6.09 23:18
Re: Neobvyklé marmelády

františko, díky za zájem:-) Taky jsem vyzkoušela přidat do jahodové marmelády trochu sirupu z bezinkových květů. Je to také zajímavá kombinace.

Frantiska
927 příspěvků 11.6.09 00:36
Re: Neobvyklé marmelády

dekuji za pridani :) popravde zkousela jsem jen dve, ale muzu rict, ze postupne vyzkousim vsechny … jsou skvele

lydia
1227 příspěvků 10.6.09 20:55
Re: Neobvyklé marmelády

Přidala jsem jahodovou s kokosovým mlékem. Je opravdu výborná. S dýní jsem zatím nevyzkoušela, ale určitě vyzkouším.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

Vynikající je též míchaná z pomerančů, mandarinek a kiwi - ovoce pokrájíme na kousky a pak už jen pokračujeme tak jako obvykle. Já ji vařím v domácí pekárně a přidávám cukr a Gelfix v poměru uvedeném na sáčku.

Mispule
34 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

Nádhera, zimní jablečnou a pomerančovou vyzkouším, musí to v hezkých skleničkách i nádherně vypadat.

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

Ja vim, domaci je domaci, ale me je dela mamka a babicka :), tak si rikam, ze asi udelam neco extra

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

Františko, určitě nějakou vyzkoušej. Já dělám marmelády ráda, ale také je musím sama sníst. Tak si je dávám do jogurtu, alespoň vím, co jsem do jogurtu dala. Letos asi nebude žádná marmeláda, protože mám ještě z minulého roku dost zásob. Domácí marmelády se nedají s kupovanými srovnat:-)

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

teda to je nadhera, tak me to zaujalo, ze snad i poprve v zivote sama udelam marmeladu

Usinka
27 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

marmelády vypadají báječně, určitě zkusím, především ta z červeného vína - miluju svařák :o) Budu asi zkoušet v domácí pekárně, jsem trochu časově vytížena, možná to půjde :o)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz