Recepty - tymián

Recepty s tymiánem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Tymián je hojně používaná bylinka v naší, ale i zahraniční kuchyni. Existuje plno druhů a v gastronomii se nejčastěji používá tymián obecný nebo tymián citrónový. Vypadá jako nízký keřík a z dřevnatého stonku vyrůstají drobné, tmavě zelené a pevné lístky. Tymián je také uznávanou léčivou rostlinou, má dezinfekční účinky, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a mírní kašel.

 Rady při nákupu

Tymián se prodává sušený, čerstvý natrhaný (v plastových krabičkách) nebo také jako živá rostlinka v květináči. Jako sušený bývá součástí různých kořenících směsí (např. provensálské koření) nebo se prodává i samotný. Jak čerstvý, tak i sušený tymián seženete ve všech supermarketech nebo na farmářském trhu. Tymián si můžete vypěstovat i na zahrádce, v přírodě na něj narazíte jen zřídka.

 Využití v kuchyni

Tymián je silně aromatický, s jemně nasládlou a kafrovitou chutí. Tymián citrónový má jemně citrónovou vůni i chuť. Ostré podtóny tymiánu vylepší chuť pečeného či grilovaného masa - Kuřecí stehna na tymiánu a ryb, přidává se do různých omáček a hodí se do grilované zeleniny, na ochucení másla, na výrobu dipů, zálivek, dresinků a majonéz. Celé větvičky se používají do známé směsi bouquet garni nebo na aromatizaci olejů a octů. Výborný je i tymiánový med.

 Skladování

Sušený tymián skladujte v suchém a chladném prostředí, čerstvý utržený spotřebujte nejlépe ihned. Čerstvý tymián si můžete i zmrazit a používat po celý rok.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist