Recept Dort Kilimandžáro

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dort Kilimandžáro

Úvod

Recept na dort s názvem Kilimandžáro, který musím také zkusit, je tu od tlusté báby - https://www.labuznik.cz/…ilimandzaro/.
Recept podle kterého jsem pekla koluje po internetu už dlouho, je jednoduchý, svěží a myslím, že i fotogenický :-)

Postup

Nejdříve si připravíme tvarohovou hmotu:

Želatinu namočíme do 1dcl studené vody a necháme 10 minut bobtnat.
Zatím si ušleháme smetanu dotuha a v jiné míse vyšleháme tvarohy s cukrem a vanilkovým cukrem.

Želatinu vymačkáme, do kastrůlku odměříme 1dcl vody, přidáme želatinu a zahřejeme do rozpuštění želatiny, mícháme a nevaříme.

Do želatiny dáme dvě lžíce tvarohové směsi, rozmícháme a celý obsah vlijeme do tvarohu, pořádně promícháme.

Přidáme mandarinky (1/3 si necháme na ozdobu) a jemně vmícháme ušlehanou smetanu.

Vlijeme do mísy vyložené potravinocou fólií a dáme do lednice ztuhnout. Lepší je nechat přes noc.

Korpus pečeme ve formě, která má o 2cm větší průměr, než mísa ve které chladíme tvarohovou náplň.

Odvážíme suché přísady a promícháme je.

Z bílků se špetkou soli vyšleháme měkký sníh. Žloutky šleháme s cukrem a vlažným rozehřátým máslem do husté světlé pěny 10 minut.
Postupně přidáváme sypkou směs s vyšlehanými bílky, stěrkou jemně obracíme, tak aby hmota zůstala nadýchaná.

Pečeme při 180°C asi 30 minut. Zkusíme špejlí zapíchnutím do středu.

Vychladlý korpus prořízneme.
Pokapeme šťávou z kompotů (potřela jsem ještě meruňkovou domácí marmeládou s levandulí).
Na jeden korpus překlopíme ztuhlou tvarohovou náplň s mandarinkama. Druhý korpus rozkrájíme na 16 dílů a rozložíme okolo náplně. Ozdobíme mandarinkami a pocukrujeme.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 24.11.15 vloženo
  • 5277x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h+tuhnutí

Ingredience

  • 500g měkký tvaroh
  • 250g smetana ke šlehání
  • 80g cukr moučka
  • 2 vanilkové cukry
  • 7 plátků želatiny
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 624g mandarinkového kompotu (2 malé plechovky).
  • 5 vajec
  • 180g cukru
  • 100g polohrubé mouky
  • 30g solamylu
  • 30g kakaa
  • 50g másla
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • špetička soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 01.01.16 13:03

Naslano. Plátkový country chleba zvlhčený zeleninovým vývarem. Náplň žervé + zakysaná smetana + ztužovač. Kaviár, vejce, solená treska. Miska vystlaná fólií, vrstveno, ztuhnout, vyklopit.
Pokus. Příště chleba rozemlít a spojit trochou másla, poctivě vytvarovat „klobouček“. Víc si vyhrát.
Ale - tudy vede cesta…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 24.11.15 15:58

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Dort Kilimandžáro

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1679 příspěvků 02.01.16 10:02

@Eja, průřez vulkánem, sopouch i vývěr lávy na povrch vypadá věrohodně :potlesk: :mavam:

birkana
1679 příspěvků 13.12.15 18:50

@daduuja, vypadá to zajímavě :potlesk:. Jen bych musela připravit další vulkán bez ryb. Ty jím jen já. Nápad však hodnotím na výbornou :mavam:

Eja
3837 příspěvků 28.11.15 12:07

@birkana @daduuja
Tedy dámy :think: :potlesk: dnes už nevezmu vařečku do ruky, ale zítra…mám nápad…

birkana
1679 příspěvků 28.11.15 08:45

@daduuja, to je zajímavé :think: :potlesk:. Mě už napadaly i takové věci jako želé se sépiovou černí (kterou nemám), kaviáry obou barev v tenké vrstvě želé obarveném červenou řepou - to roztrhané nebo rozstříhané na potřebné tvary tuhnoucí, avšak ještě žhavé lávy. Prostě jak přemýšlím, nápadů je dost. Jakmile dostanu další, ten původní zavrhnu jako ptákovinu a pak se zase v myšlenkách vracím 8o. Budu si to muset zapisovat :lol:

Nyní se věnuji vývoji slaného dortového korpusu - kynuté bohatší těsto nastavené strouhanou tykví :oops: ; havajská sopka bude muset nějaký čas počkat. BTW, co kdybys to stihla zrealizovat dřív, než já :mavam: :mavam: :mavam:

daduuja
1143 příspěvků 27.11.15 19:25

@birkana mám typ na černé kamení :-)

V molekulární kuchyni to jsou balsamikové perličky, ale možná by se ti hodily i na sopku :-)
Do vysoké úzké nádoby necelý litr oleje a dát do mrazáku na 3/4 hodiny.
180ml balsamika smíchat s 2g agar-agaru a přivést k varu, nechat 5 minut vychladnout a pipetou nebo injekční stříkačkou nebo ze lžičky kapat kuličky do oleje, než dopadnou na dno, tak zželírují, vyndat děrovanou lžící a propláchnout. Ke slané náplni by se i hodily :-)

Udělat žlutý a červený aspik na tác, vykrájet plameny, mísu na náplň vyloženou fólií obložit plameny, nalít náplň a nechat ztuhnout. :mavam:

Příspěvek upraven 27.11.15 v 19:29

birkana
1679 příspěvků 27.11.15 17:54

No jasně, @Wolfg, nééé mrkev, alébrž hovězí + játra na kousky. K tomu ty žloutky a možná decentně strouhnout červenou řepu, přidat červenou a žlutou papriku :think:.

Co máš proti kopřivám - vláknina v rozumném ( :jazyk: ) množství neškodí ani všežravcům.

Wolfg
583 příspěvků 27.11.15 17:26
Na tomhle receptu nelze nic zlepšit, milé dámy

Ještě bych zvedl ruku za změnu barvy na červenou, možná ještě jinou, ale dál nic! Mrkvová paštika, kopřivy… kam ten svět spěje?? Tady už chybí jen náplň z pilin :-)
A propos, kdeže jsou ostatní? Na fejsbuku přece. Chlubí se sračkama jak malý děti a protože i dobré nápady tam zapadnou jako do žumpy, nemá tohle počínání žádnou hodnotu. Ovšem jsou in! Lab má hodnotu stále, právě pro zasvěcené komentáře

birkana
1679 příspěvků 27.11.15 17:22

@Eja, @casino sem možná nakukuje bez přihlášení a přemýšlí, jak ten vulkán ztvárnit po svém :lol:. Možná už ví… a překvapí nás :srdce: :mavam:

Eja
3837 příspěvků 27.11.15 16:58

@birkana
chuťově než mrkvová paštika jako žhavé centrum- co grilované kapie asi v čisté části sulcu? nasekané žloutky jako další vrstva už u vrcholu K.

Casino, kde jsou???

birkana
1679 příspěvků 27.11.15 16:51

Včera jsem přebírala zbytky přízí vhodných na pletení rukavic a ponožek. Sbohem, tiché zimní večery na samotě u lesa, trávené s nahozenými oky na jehlicích :andel: ; @daduuja mi totiž napsala odkaz :lol: :mavam:. Ta díla jsou překrásná, jenže já bych si na to netroufla :think: ; je to příliš velká výzva. Zrovna tak na soptící (ejakulující) vulkán, jak navrhla @Eja . Ale je to lákavé, možná by se dalo vytvořit něco statického - na dynamiku v gastronomii jsem krátká :oops:. Že by se toho ujal někdo ze „spících“ či aktivních Labužníků 8o?

@Eja, z bramborové medaile si nic nedělej, tady přece nejde o počet příspěvků, ale o plodnou diskusi (safra, tak hnusný „totalitní“ termín). K sopce: ten sulc mě napadl, jenže útroby vulkánu by měly simulovat žhavou lávu, tj. oranžovočervenou. Možná bych někde vyšťourala i teplotu v Kelvinech :lol:. Napadla mě mrkvová paštika - někde ji tady asi máme od @Zuzka1973 - doplněná zlomky vaječných žloutků :nevim:

@jolana, doufám, že se vrátíš brzy :mavam: :mavam: :mavam:

Eja
3837 příspěvků 27.11.15 16:21

Slané…
Co huspenina, zabudovat do vrcholu pažitku a pak na její nitě zavěsit třeba kyselé houbičky… Ale z čeho ten futrál :think: Jak spojit vypečenou kůžičku s chlebovým těstem :think:

Eja
3837 příspěvků 27.11.15 16:11

@birkana
béé, já mám jen bramborovou medajli diskutérů :zed: :mrgreen:

Eja
3837 příspěvků 27.11.15 16:04

@birkana
no právě, viděla jsi ejakulující Hestonův dezert??? Kilimandžáro sice neprská…ale co kdyby :think:

daduuja
1143 příspěvků 27.11.15 13:39

@birkana znáš Carla Warnera? nebo http://www.designmagazin.cz/…z-jidla.html ?

Taková inspirace :-)

Jol, už se těším :mavam:

jolana
5065 příspěvků 27.11.15 12:36

Tak som sa mrkla a celko som na druhej pozicii..heheh…vsak pockajte, moc sa nenaparujte, pretoze az dobojujem na vsetkych frontoch co teraz mam, sa vratim..

https://www.youtube.com/watch?…

:P :mavam:

birkana
1679 příspěvků 27.11.15 07:34

Máš pravdu, @daduuja, Kilimandžáro nesoptí 8o. Bude to tedy havajská Kilauea a až se část odebere, operativně ji přejmenuju na Mount St. Helens :lol: :idea:.

Poslední dobou experimentuji se slaným pohoštěním, je to takový lehký trénink na konec roku :oops:. Zároveň jsem silně ovlivněna Hestonovými nápady (občas sleduji Mňam TV). Ještě k tomu se snažím v maximální možné míře používat lokální suroviny :srdce:

P. S. @daduuja, jako diskutér suveréně vedeš; já a Zuzka jsme na dalších medailových pozicích :kytka: :lol:

Příspěvek upraven 27.11.15 v 07:57

daduuja
1143 příspěvků 26.11.15 21:13

@Zuzka1973 právě ten pokec vyvolává asociace a nápady, proto mi je divný, že je tu tak mrtvo, jako kdyby lidi jen koukli a ani nevařili…
Jedna z nemnoha výdobytků sametu - možnost nakupovat do té doby nám věci neznámé nebo nedostupné, u nás to hodně obohatilo jídelníček :-)

My máme Brouka Pytlíka souseda, ten je úžasně chytrý, ten ví všechno, je s ním prd.., hlavně, když se sejdeme v hospodě :-)

Zuzka1973
2270 příspěvků 26.11.15 20:13

@daduuja Super nápad s tím špenátovým těstem - nebo na jaře kopřivové… no, snad nezapomenu zrealizovat i tu slanou formu :kytka:

K těm, co všechno ví a znaj: máme takovou jednu v příbuzenstvu. Všechno ví (teoreticky zvládne všechny světové speciality), má v malíčku zdravou výživu atd., atd. Ale zkus k ní zajít na oběd :mrgreen:
Mě baví zkoušet pořád něco nového, do určitých let jsem byla silně ovlivněna pouze rodinnými recepty či repertoárem potravin. Sice sbírám kuchařské knihy, ale s těmi nepokecám :D
Navíc i v nich jsem dlouho hledala vždy jen to, co šlo uvařit z věcí „vžitých“ z rodiny. Ale díky Labužníku jsem se naučila nebát se začít shánět i věci neznámé, zkoušet něco nového…
Dlouho jsem sem chodila bez registrace, ale právě diskuze mě dokopaly k tomu se zaregistrovat.
Jenže to bylo bohužel už v době, kdy to šlo do kopru :nevim:

daduuja
1143 příspěvků 26.11.15 19:53

@Zuzka1973 Tak jsem se koukala do statistiky a za rok jsem tu toho nejvíc nažvanila já :-) Taky mi to nedá :-)

Taky mě napadla možnost, že všichni ostatní Labužníci všechno znají a umí a tak nepotřebují o ničem s nikým diskutovat :-)

@birkana tak mě ještě napadlo udělat ty trojúhelníky z těsta na špenátovou roládu - třeba by se i zazelenalo :-) a přitom mě napadlo a příští týden zkusím místo rolády udělat řezy. A nějakou sýrovou náplň se zeleninou, houbama… to ještě promyslím.
Jdu dělat zmrzlinu, nemám co dát na jablkové koláčky z listového těsta :-) A od včerejška se nutím do nepečených řezů…

Zuzka1973
2270 příspěvků 26.11.15 19:39

@daduuja V diskuzích se stále dokola točí jen několik lidí, lze spočítat na prstech :?
Je to škoda… Také jsme se několikrát zařekla, že už do diskuzí nepřispěji, ale nedalo mi to :D
Vařit, péct a experimentovat bez možnosti o tom nepokecat by mě ani nebavilo - díky tedy za vás několik, kteří to máte podobně :kytka:

daduuja
1143 příspěvků 26.11.15 18:12

@birkana chybí lidská komunikace, že by se lidi báli něco napsat? nebo styděli? nebo nemaj náladu?, proto je to tu tak divný a taky proto, že spousta lidí odešla, když pepíček web prodal…

Hele, víš, že Kilimandžáro nesoptí, aby potom nezačalo :-)

birkana
1679 příspěvků 26.11.15 17:54

@daduuja, čteš mi myšlenky :twisted:. Já bych chtěla sopku vyplnit právě tou vaječnou tlačenkou a jako tryskající lávu použít segmenty barevné papriky. Jen řeším, co by mělo stékat po úpatí :think:. Ráda bych navázala na Pupkovy recepty. Ty gastro-výjevy tu chybí :lol:. Dlouhou dobu je to zde tak nějak „statické“, asi by to chtělo okořenit trochou nadsázky a velkou porcí humoru :mavam:

daduuja
1143 příspěvků 26.11.15 17:24

@birkana jooooooo :-)
Myslím, že casino tu má recept na slaný piškot?, i když receptu netřeba :-) a místo mandarinek kus šunky nebo uzeného? nebo vaječnou tlačenku místo náplně?

Nojo - http://www.labuznik.cz/…olady-testo/ a co třeba http://www.labuznik.cz/…em-a-sunkou/ :P :mavam:

Příspěvek upraven 26.11.15 v 17:26

birkana
1679 příspěvků 26.11.15 17:14

@daduuja, když já jsem takový matematicko-fyzikálně-chemický teoretik-nadšenec :jazyk:. Velice vážně však přemýšlím nad slanou verzí :cert: :mavam:.

daduuja
1143 příspěvků 26.11.15 13:59

@birkana ty na to jdeš přílišnou oklikou, ale cukrář matematik by asi spočítal délku kruhového oblouku, k tomu přidal obsah kruhové výseče, ztráty při odpadu, hustotu těsta, sklon vrcholů ve °při síle plátků x… já bych asi přihodila výpočet pravděpodobnosti :-) :mavam:

@Zuzka1973 :hug: :mavam:

Zuzka1973
2270 příspěvků 25.11.15 17:17

@birkana Ještě, že muž je nástrojař… máme plno technických příruček, a to by bylo, aby nebylo… ;) :mavam:

@daduuja kombinace „tvaroh+piškot+o­voce“ je u nás právě velice oblíbená, tak vždy potěší každý další nápad na to, jak to upravit, aby to pokaždé bylo i pro oko a přesto to zase nehraničilo s přezdobením - tohle je krásně akorát: potěší oko a následně chuťové pohárky :kytka:

birkana
1679 příspěvků 25.11.15 16:41

@daduuja, a já už hledala vzorečky pro výpočet kulové plochy, jejích částí a oprašuju deskriptivní geometrii :lol: :lol: :lol:

daduuja
1143 příspěvků 25.11.15 16:11

@Zuzka1973 ano, s malinama, s broskvema… pokaždé to bude jen tmavý piškot s tvarohovou želatinovou náplní, ale pokaždé se bude hodně líbit i chutnat :-)
S malinama dělám jogurtovou - naliju do malé misky, po ztuhnutí ji dám do větší a zaliju barevně a chuťově odlišnou náplní, nechat ztuhnout, ozdobit šlehačkou nebo ovocnou omáčkou…

@Wolfg luxusně se jen tváří :-), trojúhelníky krájím velice ostrým nožem, kruh na polovinu, na čtvrtinu, na osminu a je to.
Jenže pro mne je to nadlidský výkon, upotřebím všechny matematické poučky o kruhu, střed, přímka, kolmice, 90°… pečlivě rozměřím a pečlivě rozřežu, abych se nakonec ujistila, že každý trojúhelník je jiný :-), utěšuju se tím, že rukodělná práce je prostě jiná než strojová :-)

Ještě technická: želatiny stačí jen 6 plátků, náplň je měkčí a chutnější, ale musí odležet přes noc v lednici a manipulace s ní je i tak trošku náročnější (usazení doprostřed korpusu).
A protože korpus ve formě mi při pečení udělá uprostřed bouli (i když těsto před pečením rozhrnu do krajů) a trojúhelníky jsem pak musela seřezávat na stejnou tloušťku, tak polovinu těsta peču ve formě (podklad pod náplň-po upečení hodně poleju šťávou z kompotu a namažu marmeládou) a polovinu vyleju na plech, trochu rozetřu a upeču jako roládu asi 8 minut.
Podle pokličky vykrojím kruh a z něj ty nešťastné trojúhelníky. Zbytky piškotu zaleju pudinkem a mladej je po večeři :-)
Jediné na co je potřeba myslet jsou průměry - mísy na náplň, formy na pečení a kruh na výšku trojúhelníků :mavam:

Wolfg
583 příspěvků 25.11.15 13:48
Luxusně lákavý vzhled,

Což se o každém pokrmu nedá tvrdit. Zajímal by mě podrobnější návod, jak dosíci tak pravidelného hnědého drapáku

Zuzka1973
2270 příspěvků 24.11.15 18:57

Ten je :potlesk: :palec: :kytka:
Už je uložený, vypadá nejen velice jedle, ale i svátečně, přitom není náročný - ten využiji nejednou a nejen s mandarinkami, lákají mě maliny… :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Reveňový koláč Reveňový koláč
Chléb s celerem Chléb s celerem
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz