Recept Dýňová smetanová polévka s levandulí
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
1. Dýňovou dužinu nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a posekáme. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, dýni a rozmarýn. Přilijeme vývar a přikryté vaříme asi 20 min. doměkka. 2. Dýni, cibuli a rozmarýn ve vývaru rozmixujeme. Pak přilijeme smetanu. Polévku necháme přejít varem. Osolíme, opepříme, vmícháme citronovou šťávu a špetku cukru. 3. Zbývající cukr necháme zkaramelizovat. Levanduli rozložíme na papír na pečení a pokapeme polovinou karamelu. Poté snítky obrátíme a pokapeme zbylým karamelem. Polévku nalijeme do hlubokých talířů nebo vydlabaných dýní. Ozdobíme levandulí, příp. rozmarýnem. Tip: Rozmarýna je k dostání čerstvá, sušená nebo jemně mletá.
Recept je z kategorií: Krémové polévky
- 29.09.03 vloženo
- 11149x zobrazeno
Čas přípravy
- 50 minut
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- na osobu asi 210 kcal, 880 kJ, 4 g bílkovin, 12 g tuků, 24 g sacharidů
- 500 g dýňové dužiny
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky čerstvě posekaného rozmarýnu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- šťáva z 1 citronu
- sůl
- pepř
- 1 lžíce cukru
- 8 snítek kvetoucí levandule
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku29.9.12 22:33
Obyčejná, jednoduchá dýňová polévka, kterou touto dobou vaří snad
každý labužník, ale levandule v karamelu ji dává etiketu Master
chef
Diskuse k receptu Dýňová smetanová polévka s levandulí
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Dýňová smetanová polévka s levandulí
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Teď se dívám, že to je dýňová polévka - a já ji dělala z cukety (taky zmrazené zásoby). Ale byla dobrá i z cukety
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
dýňovku mám moc ráda a v mrazáku mám ještě pár balíčků nakrájené dýně. Tuto vyzkouším, vypadá zajímavě. Jen ta levandule mi ještě nekvete
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Přidala jsem k tomu rozmarýnu ještě další bylinky. Citronu jsem dala 1/2 a mělo to čerstvé jenom citrónovou chuť, tak jsem se bála, že to nebude ono. Ale jak se to chvilku uleželo, tak se ty chutě promísily a bylo to dobré.