Recepty - kdoule

Více z Ovoce ».

Kdoule

Recepty s kdoulí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a kdoule  

Kdoule jsou plody rostliny kdouloně obecné, která pochází z jižní Asie. Kdouloň však roste i v ČR, kde se s ní začalo v kuchyni pracovat poměrně nedávno. Kdoule má nezaměnitelné aroma, tvarem připomíná jablko nebo hrušku. Konzumují se spíše uvařená, jinak jsou tvrdé, výrazné chuti. Kdoule je pro nás zdrojem vitamínů, hlavně B a C a obsahuje také vápník, draslík, železo a zinek. Podporuje činnost trávicí soustavy.

 Rady při nákupu

Kdoule se u nás objevuje na pultech velmi ojediněle. Koupit se dají na farmářských trzích. Jejich výskyt je dost často spojován se zahrádkářskými koloniemi, někdy i s volnou přírodou. Za syrova se spíše nekonzumuje.

 Využití v kuchyni

Měkčí plody se po uskladnění konzumují nakrájené a uvařené. Tepelnou úpravou získávají plody zlatavý nádech. Z kdoulí se připravuje kdoulová marmeláda, kompot, želé nebo křížaly. Ovoce obsahuje pektin, který suroviny mění v rosol, což je při vaření výhoda. Snese i úpravu blanšírováním. Velmi dobré jsou pečené kdoule s pistáciemi.

 Skladování

V chladu vydrží kdoule uskladněná i přes zimu. Lze je skladovat v přepravkách nebo bedýnkách.

 Sezóna

Plody kdoule se sklízí na podzim, nejčastěji v průběhu října až listopadu.

 Víno a kdoule

Z aromatických slupek se, mimo jiné, připravuje kdoulové víno.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz