Recepty - kdoule

Více z Ovoce ».

Kdoule

Recepty s kdoulí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a kdoule  

Kdoule jsou plody rostliny kdouloně obecné, která pochází z jižní Asie. Kdouloň však roste i v ČR, kde se s ní začalo v kuchyni pracovat poměrně nedávno. Kdoule má nezaměnitelné aroma, tvarem připomíná jablko nebo hrušku. Konzumují se spíše uvařená, jinak jsou tvrdé, výrazné chuti. Kdoule je pro nás zdrojem vitamínů, hlavně B a C a obsahuje také vápník, draslík, železo a zinek. Podporuje činnost trávicí soustavy.

 Rady při nákupu

Kdoule se u nás objevuje na pultech velmi ojediněle. Koupit se dají na farmářských trzích. Jejich výskyt je dost často spojován se zahrádkářskými koloniemi, někdy i s volnou přírodou. Za syrova se spíše nekonzumuje.

 Využití v kuchyni

Měkčí plody se po uskladnění konzumují nakrájené a uvařené. Tepelnou úpravou získávají plody zlatavý nádech. Z kdoulí se připravuje kdoulová marmeláda, kompot, želé nebo křížaly. Ovoce obsahuje pektin, který suroviny mění v rosol, což je při vaření výhoda. Snese i úpravu blanšírováním. Velmi dobré jsou pečené kdoule s pistáciemi.

 Skladování

V chladu vydrží kdoule uskladněná i přes zimu. Lze je skladovat v přepravkách nebo bedýnkách.

 Sezóna

Plody kdoule se sklízí na podzim, nejčastěji v průběhu října až listopadu.

 Víno a kdoule

Z aromatických slupek se, mimo jiné, připravuje kdoulové víno.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz