Recept Kdoulová marmeláda

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kdoulová marmeláda

Úvod

Kdoule zapomenuté ovoce.

Postup

Omyjte dobře ovoce, nakrájejte na malé kostky, dejte do hrnce a překyjte vodou o něco výše než je ovoce a dejte vařit na mírný oheň cca 1 hod. Přidejte cukr, drcený kardamom, vařte ještě velice pozvolna cca 20 minut. a pak můžete plnit do uzaviratelných skleniček. Obdržíte neobyčejně chutnou marmeládu nádherné temně rudé barvy. Co mohu poradit dle zkušenosti je následný recept na kdoulový sýr s mandlemi: výše uvedenou marmeládu ještě vaříme za stálého mícháni cca 15 minut pak odstavíme z ohně propasirujeme, provaříme a přidám předem oloupané mandle a sejmeme z ohně. Pekáč vyložíme pečícím papírem, nalijeme hmotu a urovnáme. Hmota poměrně rychle želiruje a druhý den zatvrdlý sýr nařežeme na úhledné kousky, které obalíme ve směsi práškového cukru a škrobu a vše pak zabalíme do potravinářské blány. Tento kdoulový sýr vydrží i několik měsíců, pokud nemáte doma taková vnoučata, která dokáží prokázat opak toho co tvrdil Lavoisier o zachováni hmoty.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 03.05.10 vloženo
  • 32662x zobrazeno

Ingredience

  • 1,0 kg kdouli
  • 0,6 kg cukru krystal
  • několik zrnek drceného kardamomu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 12.11.14 23:33

KDOULE vs. KDOULOVEC

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Kdoulová marmeláda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kdoulová marmeláda

hippolyta
394 příspěvků 1.1.17 18:04

@DanaJ v receptu je práškový cukr, neboli cukr moučka. Ten je potřeba smíchat se škrobem. Já používám jenom cukr krupici, bez škrobu. Podobá se to potom želé bonbónům, které se kdysi prodávaly s citronovou nebo pomerančovou příchutí.

DanaJ
1136 příspěvků 1.1.17 16:49

@hippolyta Ten cukr tam je, ale ještě k tomu ten škrob.

hippolyta
394 příspěvků 30.12.16 11:39

Dano, ja bych rekla, ze je to jedno. Ale z vlastni zkusenosti muzu doporucit obaleni v krupicovem cukru. A uchovavat v papirove krabicce.

DanaJ
1136 příspěvků 29.12.16 23:29
Kdoulový sýr

Zdravím, potřebovala bych poradit jaký škrob dá k tomu cukru na obalování…kukuřičný nebo bramborový? :oops:

di
2451 příspěvků 13.11.14 18:42

@hippolyta Dík za rady, snad to do příštího roku nezapomenu. ;-)

hippolyta
394 příspěvků 13.11.14 18:29

Di, kdoulova smes zmeni barvu az po delsi dobe varu. Ja delam marmeladu tak, ze nejdriv vyvarim slupky a jadrince z oloupanych ocistenych kdouli, scedím, vodou ze slupek zaliju nakrajenou duzinu a varim pul hodiny. Prisypu cukr, pridam koreni, kdyz chci a necham do druheho dne. Druhy den varim znovu, tak trictvrte hodiny, a tehdy prijde ta chvile, kdy marmelada zcervena. Trpelivost to chce. Cukru na kilo ciste duziny 750 g. Koreni vanilka, nebo badyan, hrebicek a skorice, nebo citron, nebo nic.

hippolyta
394 příspěvků 13.11.14 18:25

@casino nas pes se na kdoule tvari takhle:

Příspěvek upraven 13.11.14 v 19:08

di
2451 příspěvků 13.11.14 12:43

Jéje, kdoule. Taky jsem s nimi teď „laborovala“ - dostala jsem velký košík kdoulí od jedné známé paní. Bohužel jsem předem nenašla tenhle recept, vařila jsem tak nějak intuitivně, ale nakonec vlastně docela podobně - jen bez kardamomu, ale s vanilkovým luskem (plus podle rady dárkyně s menším přídavkem jablek). Zavařenina bohužel nezčervenala (mohlo by to být těmi jablky?), ale dobrá je, to ano. Tak snad zčervená příště - našla jsem pěkný návod od pana doktora Větvičky z Botanické zahrady, asi to další rok udělám podle něj (a bez jablek).
A v nejbližší době se chystám na mišpule, letos nám narostly obzvlášť velké a už pomalu začínají měknout. Vloni měla „mišpulovka“ veliký úspěch, i když jsme jí uvařili hodně, nezbyla ani sklenička.
P. S. Recept na „kdoulovku“ podle pana doktora Větvičky je tady .

jolana
5068 příspěvků 13.11.14 08:59

@casino, recepty s kdoule zbieram..kdoule je kapitola sama o sebe v historii..krom toho, koukni..
http://figandquince.com/…/20/t-e-s-t/

a tady..
http://figandquince.com/…food-recipe/

tady taky..podobne ho robia aj greci..
http://figandquince.com/…tas-kabob-2/

tady..
http://figandquince.com/…05/19/21580/

tu..
http://www.lovefood.com/…syrup-recipe

tu..
http://allrecipes.co.uk/…jasmine.aspx?… ..zdes..
http://cafegolab.blogspot.com/…wn-cake.html ..tiez takto, miesto thick cream davaju aj zmrzlinu..toto robievam casto..
http://ozlemsturkishtable.com/…yva-tatlisi/

PS: ma tesi ze sa niekto zblaznil do kdouli ako ja :mrgreen:

:mavam:
casino
4492 příspěvků 13.11.14 00:01
Už týdem se zabývám kdoulemi...

…a na toto téma bych dokázal napsat román :mrgreen:
Určitě vložím, když ne nový rcp, tak zracionalizované postupy…
Foto vkládám proto, že ještě pořád se kdoule dají „sehnat“, tak abyste věděli wocogo :)
Já tyto malebmé malvice sebral (sesbíral) na návsi jedné nemalebné vsi…
Všude kolem štěkali psi, ale když jsem do auta vlekl plný pytel, tak ani pes neštěkl… Domorodci patrně nevědí jaké poklady jim leží u nosu… Nebo naopak vědí! Protože sběr, ač to první, je to poslední. Co ale pak s tím, že? Paní casinová myslí, že mi hráblo, když teď lícu s kastrolama jak urvané vagón: „A co s tím, ty ajnštajne, budeš dělat he?“

Příspěvek upraven 13.11.14 v 00:02

youpi
75 příspěvků 8.5.10 03:39
Re: Kdoulová marmeláda

Wolfg

Přesně tak. Vím, že se doma dělalo jen ze slupek želé a z dužiny „sýr“ a želírovalo to perfektně. Pokud se jedná o pektiny dnes se to také hodně dělá z jablek-výlisků z moštáren. Pokud se jedná o chuť, že je málo intenzivní je způsobeno tím, že jsou podtržené. Pamatují, že naše mojí prarodiče je dávaly i mezi prádlo, tedy asi měly trochu jinou vůni než ty co člověk dnes dostane v obchodě.

youpi
75 příspěvků 8.5.10 03:27
Re: Kdoulová marmeláda

2905
na někoho se to musí hodit ne?

Wolfg
584 příspěvků 7.5.10 14:56
Re: Kdoulová marmeláda

Ve staré knize, pojednávající o konzervaci, čtu, jak se z kdoulí připravuje pektinový koncentrát pro jiné marmelády, na pektin chudé, z čehož vyplývá, že jej kdoule obsahují dost. Chuť čerstvých plodů mi připadá nevalná, ale vzpomenu na kompoty Marila. Byly lahodné, ale kdeže jsou?

2905
753 příspěvků 7.5.10 09:09
Re: Kdoulová marmeláda

Hezká tečka za vší mlsotou je vzpomínka na dětství, babičky znaly :)
Pokusím se na podzim, vím kde rostou :)
Ne jen vnoučata mlsají :)

jolana
5068 příspěvků 7.5.10 02:09
Re: Kdoulová marmeláda

Kdoulova marmelada/kompot bude mat krasnu vonu a lepsiu chut ak pridame listok tejto kvetinky..
http://en.wikipedia.org/…ium_odoratum

Mimikova, kdoulova marmelada (ta husta ) varenim ( nepouzivame ziadne zelirovacie prostriedky) ziska krasnu rudu taku vinovu farbu.

ester
288 příspěvků 6.5.10 22:51
Re: Kdoulová marmeláda

konečně někdo objasnil tu rudou barvu.......když jsem se koukala na kdoule.....na obrázku byly žluté :-))........nechala jsem to být,s tím,že to je asi nějaký jiný druh

mimikova
84 příspěvků 6.5.10 22:24
Re: Kdoulová marmeláda

jeee…tu marmeladu delala moje babicka…jen ty kdoule strouhala, nebyly to male kostky. Pamatuji si na tu nadhernou barvu, byla zluto-oranzeva…kde ty zlate casy jsou:-)

casino
4492 příspěvků 6.5.10 06:24
Re: Kdoulová marmeláda

Danda, ano, někdy jde o písmenko…
youpi, s tím citátem souhlasím! Znám podobný. Prostější, ale sprostější :-)))
A ti tři, jak je zmiňujete…, který je který? c.l.plesky, Louis, michael.linhart ???-(((

youpi
75 příspěvků 6.5.10 05:04
Re: Kdoulová marmeláda

Moudrý, inteligentní a tolerantní člověk řeší takovou malichernost trochu jiným způsobem. Nemohu-li jiným relevantním způsobem něco zpochybnit pak každý prostředek je dobrý. Použijí citát Marie Dressler: Opravdu důležitých věcí, je jen pár.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 6.5.10 04:14
Re: Kdoulová marmeláda - casino :-)

donedávna jste byl zastáncem pepíčkova -
Vyzkoušeli jste tento recept? chybí mu podle Vás něco? něco byste přidali? nebo ubrali? jakpak Vám chutnalo?
a najednou jde o písmenko.
Ano, zdroj jsem neuvedla záměrně, protože ten odstaveček mi nepasoval do komentáře, přiznávám, ale nic to nemění na tom, že se používá m i n, proto si myslím, že váš komentář byl tak nějak mimo mísu.
I já se bavím, pokaždé :-)

casino
4492 příspěvků 6.5.10 03:24
Re: Kdoulová marmeláda

Danda, diskutovat s Vámi mě vždy bavilo:-) Nepoužíváte zbytečných citoslovcí (Hi, hi:-), ani nejste vulgární… Věřte, je dost obtížné kolikrát nesklouznout do slovníku některých „dam“. Neboť ne vše „co jest dovoleno Jovovi atd.“ (tím zvířetem myslím sebe :-) a je jedno, zda se konzumaci kardamomu vyhýbáte, či si bromu dopřáváte plnými doušky :-))) Píši ve zkratkách, ale Vy mi určitě rozumíte :-)
Netvrdil jsem, že mám stejné vědomosti jako Vy (nebo opačně :-))), dokonce ani že čerpáme ze STEJNÝCH zdrojů (měl jsem na mysli cizojazyčné). Trochu mě překvapuje, že místo, abyste vložila odkaz na zdroj, tak kopírujete celé odstavce a přidáváte Viktorovi práci :-()
Diskuze má svá pravidla. Nemělo by se lhát, ale člověk se může mýlit. Měla by se mluvit pravda, ale nemusí být vyslovena celá. Pak záleží na protějšku co ještě snese. Dosud jsme se bavili, (a já se skutečně bavím, až se můžu popukat :-))), zda …mom, či …mon :-)
Proč ten prolog? Poněkud jste mě zaskočila, že jste tendenčně v citaci vynechala jeden odstaveček :-( …ale možná se jen někam zatoulal a třeba se časem ukáže :-) …Konec Vaší citace …jazyk kannada - elakki [ಏಲಕ್ಕಿ] a Telugu - yelakulu [యేలకులు].

pokračuje dalším odstavcem:
Správný název v češtině je „kardamom“, my však používáme slangové „kardamon“; důvody budou zřejmé z návštěvy KARDAMON KLUBU.
K A R D A M O M
P.S.
jj, zřejmě čerpáme ze STEJNÝCH zdrojů :-)

svato
1423 příspěvků 6.5.10 01:47
Re: Kdoulová marmeláda - Jolana,

ale kvietky má pekné…

jolana
5068 příspěvků 6.5.10 00:51
Re: Kdoulová marmeláda

Len tak , ked uz..kardamon/kardamom posobi ako brom..

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 6.5.10 00:30
Re: Kdoulová marmeláda - casino :-)

problémy nemám, natož s výslovností a kdybychom čerpali ze stejného zdroje, tak máme stejné povědomosti, ale nemáme, takže uvedu ještě kousek o kardamonu :-)
Kardamon v ayurvédické a tradiční indické léčbě
Kardamon se v Indii a dalších zemích odedávna používá pro léčení zánětů ďásní a kožních chorob, jako prevence proti onemocněním dýchacích cest a bolestem krku, zápalu plic, astmatu a dokonce tuberkulózy. Je používán k rozdrobení ledvinových a žlučníkových kamenů a podle některých zpráv také při hadím uštknutí a škorpioním bodnutí.

Nejčastějším využívaným a námi ověřeným účinkem kardamonu je však zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí. Podle některých zdrojů jej lze použít i při otravě jídlem.

Čaj s kardamonem pomáhá také při stresu, přepracování nebo depresi.

Zrníčka kardamonu s medem prý vylepší váš zrak.

Je možné, aby měl kardamon tolik léčivých účinků?
Vědeckých studií je dosud jen minimum - našli jsme jen jednu, která potvrdila pozitivní účinky na trávení. V každém případě zde je seznam jen těch nejvýznamnějších látek obsažených v kardamonu (kromě bílkovin, tuků a škrobů): Terpeny (1,8-cineol, α-pinen, β-pinen, α-terpineol a jeho acetát, borneol, geraniol a jeho acetát, limonen, linalol a jeho acetát, myrcen, nerolidol, p-cymen, sabinen), karboxylové kyseliny (olejová, linolová, palmitová, stearová), thiamin, riboflavin a niacin.

Kardamovník obecný (Elettaria cardamomum)

… je statná bylina z čeledi zázvorovitých. Z mohutného oddenku vyrůstá do výšky dvou až čtyř metrů. U kořene lodyhy jsou dvě řady plochých listů délky 50 -70 cm. Kvete při zemi, bíle nebo slabě nažloutle, s nafialovělými žilkami a žlutými nebo růžovými okraji. Plody jsou podlouhlé zelenavé tobolky, dorůstající délky 2 cm a obsahující 15 až 20 aromatických hnědočervených semen.

Původním areálem rozšíření jsou tropické deštné pralesy Kardamomských hor (Cardamom Hills) v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie, ve výškách mezi 700 až 1500 m n. m. Rostlina vyžaduje zastíněné stanoviště v bylinném patře tropických deštných pralesů s ročními srážkami v rozmezí 3000 až 4000 mm a s trvale vlhkou půdou. Kvete a jeho plody dozrávají pouze v oblasti tropů

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.5.10 13:10
Re: Kdoulová marmeláda

A jeje, tady je někdo zlatoústý …

casino
4492 příspěvků 5.5.10 08:16
Re: Kdoulová marmeláda - danda

jj, zřejmě čerpáme z podobných zdrojů :-) Nevím jak Vy, já mám jisté problémy s výslovností toho „rozsypaného čaje“ :-)))
Proč ale trmácet se kraj světa , když doma je voňavý stůl prostřený, že :-)
http://www.labuznik.com/ingre.php?…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.5.10 07:28
Re: Kdoulová marmeláda - casino, hle :-)

Původ slova kardamon
Do evropských jazyků se slovo kardamon (případně kardamom) dostalo z antické řečtiny, kde znělo kardamomon.

Latinské jméno pro kardamovník Elettaria bylo odvozenou z indických jazyků. Kardamon se v hindštině a urdštině řekne ilaychi [इलायची], v Paňdžábštině ilaichi [ਇਲੈਚੀ]. Oboje pochází ze sanskrtu, kde je kardamom nazýván ela [एला] nebo ellka [एल्ल्का]. Ze starověké drávidštiny pak převzaly pojmenování pro kardamon i všechny současné drávidské jazyky (jazyky používané na jihu Indie) jako je tamilština - elakkai [ஏலக்காய்], malayalamština - elakkay [ഏലക്കായ്], jazyk kannada - elakki [ಏಲಕ್ಕಿ] a Telugu - yelakulu [యేలకులు].

casino
4492 příspěvků 5.5.10 06:53
Re: Kdoulová marmeláda - svato

jj, tak tomu se říká kouzlo nechtěného :-)))))))))) Může být, že jeden se překlepne… Může být, že jeden neví a napíše… asi tedy nevědomost, nu což, takových nás tu je, že. Ale když jeden ví a přesto ignoruje? Že by ignorantství ?:-D)
A co že je v tomto případě kouzlo nechtěného? Já si Vašeho „překlepu“ ani nevšiml!!! Stejný ale „spáchal“ i autor v receptu. Na rozdíl od Vás se v tom nematle, opravil a basta. Vocogou, že :-()))

svato
1423 příspěvků 5.5.10 04:28
Re: Kdoulová marmeláda - casino

viem, že kardamoM je správne, ale bežne sa píše tak, aj tak (trhnite si :-D).

anickav
2904 příspěvků 4.5.10 17:09
Re: Kdoulová marmeláda,svato,

na jeseň ťa obdarujem dulami, experimentuj… Stromček už kvitne, takže ja skúsim toto, až bude úroda…

casino
4492 příspěvků 4.5.10 16:48
Re: Kdoulová marmeláda

…jj, až na ten kardamoN

svato
1423 příspěvků 4.5.10 06:21
Re: Kdoulová marmeláda

Dulový syr je klasický recept, až na ten kardamon, ktorý v káve mám rada, takže aj tu by sa mi páčil. O to viac som bola sklamaná, keď som minule (samozrejme na trhu) kúpila dulový kompót a bolo to niečo strašne fádne, úplne o ničom.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Cibulačka Cibulačka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz