Recept Mostarda, ovocná hořčice

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mostarda, ovocná hořčice

Úvod

…je výlučně italská specialita nemající ve světě obdobu. Základních surovin pro její výrobu je celá řada (především ovoce všeho druhu, ale i zelenina (Mostarda di Verona)), široké použití v kuchyni je také velmi rozmanité. U nás by mohla nalézt uplatnění tam, kde jsme zvyklí podávat například ke studeným masům křen, hořčici, nebo i nakládané okurky, ale používá se také do studených i teplých salátů, nebo i v teplé kuchyni (Ravioli).
***Než se pustíte do výroby, zkuste si napřed opatřit originální produkt, např. Mostarda di Cremona.
Ta od Sperlari je s ohledem na poměr kvalita/cena nejlepší. Poznáte jak chutná originál, ale především uvidíte, jaká je to barevná nádhera a možná uslyšíte i chóry andělské :-)

Postup

Omyté ovoce (jablka, hrušky, kdoule, broskve, meruňky, švestky, třešně, zelená rajčata, dýně, melouny, fíky, citrusové plody...) můžeme oloupat, odjadřincovat a vypeckovat (ale nemusíme), nechat vcelku, nebo větší plody pokrájet na menší kusy, nebo dokonce jablka postrouhat nahrubo (Mostarda di Milano). Dále postupujeme podobně jako při výrobě kandovaného ovoce: V hrnci rozpustíme cukr ve vodě a přivedeme k varu. Do sirupu vložíme ovoce a krátce (max. 5 minut) povaříme. Hrnec odstavíme, a ovoce necháme v sirupu schládnout. Ovoce scedíme, sirup opět přivedeme k varu, vložíme do něj ovoce a opět krátce povaříme. Toto zopakujeme ještě jednou, dvakrát, možná třikrát. To podle druhu a velikosti ovoce. Správně proslazené ovoce je na řezu stejné barvy a lesku. Vychladlé ovoce vložíme do spolehlivě uzavíratelných sklenic, zalejeme sirupem a nakonec přikápneme (opravdu dávkuji očním kapátkem) hořčičný olej. Množství je asi 10 až 20 kapek na jednu zavařovačku 700 ml (záleží, zda si přejete pouze povzbuditi trávení, nebo i vyplaviti břevna z oka svého :-) PŘI PRÁCI S ESENCIÁLNÍM HOŘČIČNÝM OLEJEM JE TŘEBA DBÁT NEJVYŠŠÍ OPATRNOSTI !!! Snažte se vyhnout vdechnutí par této chemikálie (myslím, že se nadechnete jen jednou; podruhé už si dáte pozor :-((((( Že byste si stříkli do oka, nebo do téhož si sáhli potřísněnou rukou si neodvažuji ani představit :-((((( Ten nejostřejší křen který vám kdy vehnal slzy do očí, je proti Senape jen takový čajíček, věřte mi, prosím!!! Poznámky: *Zpracováváme ovoce podle jednotlivých druhů; můžeme také zpracovat společně např. járdoviny ( zde neplatí, nemíchat hrušky s jabkama :-) *Po pár dnech je ovoce prostoupeno palčivou křenovo-česnekovou chutí *Nenechejte se zmást "sílou" sirupu; ovoce bývá ostřejší než nálev! *Cukrový nálev se vám může zdát příliš sladký; je možno v posledním nálevu část cukru nahradit bonbonářským sirupem *Barevné ovoce zabarvuje použitý sirup; je pěkné když barevné, v Senape odleželé ovoce, posléze zalejete čistým sirupem (samozřejmě s přídavkem Senape) *Máte-li naloženo (každé zvlášť) více druhů barevného ovoce, můžete v menších skleničkách vytvořit krásné kompozice ideální jako dárky a neobvyklé pozornosti *Je zajímavé naložit malé mandarinky vcelku; mně se to příliš nedaří, plody byly "houbovité", ale Sperlali to dokáže (průmyslově možná pracují za nižšího tlaku) *Ale hrušky vcelku (oloupané) se mi daří. I se stopkou :-) *Největší překvapení je pro oko vodní meloun :-) Odkrojte (škrabkou na brambory) pouze tu tvrdou vrchní zelenou slupku (ta bílá ať zůstane), rozkrájejte meloun jak jste zvyklí, vykrojte vnitřek vč. semínek i s tou "polystyrenovou" dužinou, ale ta pevná červená dužina pod kůrou ať zůstane Nakrájejte asi 2 cm silné řezy a ty potom znovu napříč po 2 cm. Budete tedy mít hranolky 2x2x 4cm (cca). Ovoce podrobíte výše uvedenému proslazovacímu postupu a odměnou vám bude produkt skoro v barvách italské trikolory :-) *Dobrou zkušenost mám i s Mostardou à la sušené a kandované plody; zkoušel jsem kde co :-) To už se nechá pouze přejít varem a vychladlé se zaleje sirupem + Senape. Na kandované třešně nebo brusinky v Senape čučeli nevěřícně i Italové - takové rudé barvy při zpracování čerstvých třešní ani višní nedosáhnete... *I ta nejlépe uzavřená Mostarda časem ztrácí říz. Pak stačí přidat pár kapek Senape Mám rád stručně psané recepty... Tady jsem se chtěl podělit aspoň o část svých zkušeností s přípravou a stručněji to sdělit nedokážu. Pokud jste dočetli až sem, tak si gratuluji :-) Zdroj: všeobecně známý recept, internet OMLUVA Ověřil jsem si, že v receptu popisovaný ESENCIÁLNÍ HOŘČIČNÝ OLEJ nejde nahradit v diskuzi zmiňovaným HOŘČIČNÝM OLEJEM! Ten prvý se vyrábí v rektifikační koloně (možná z toho druhého), ten druhý lisováním zastudena. K nakládání s tím prvým je málem vyžadován průkaz pro práci s jedy a v Itálii mě při koupi perlustrovali, ten druhý si může koupit kde kdo. Mrkněte se třeba tady, jak je Senape balená a jak je ten kuchtík vyhastrošený, a v jakém uctivém odstupu pracuje. Určitě už se minule nadechl výparů. No já bych to jako vlasový kondicionér, repelent a masážní olej nepoužil ani pod pohrůžkou smrti http://www.gennarino.org/mostarda_stefano.html

Nahlásit recept

  • 17.04.10 vloženo
  • 12290x zobrazeno

Čas přípravy

  • .

Ingredience

  • Základní předpis:
  • 0,5 kg ovoce
  • 1 kg cukru
  • 0,3 l vody
  • hořčičný esenciální olej (Senape)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mostarda, ovocná hořčice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Mostarda, ovocná hořčice

casino
4488 příspěvků 27.01.14 00:36

Ano, mluvíme o tomtéž
Esenciální olej = éterický olej = silice

Příspěvek upraven 27.01.14 v 00:41

hippolyta
394 příspěvků 26.01.14 23:49

Jestli teda celou dobu nemluvite o horcicne silici, ta by se snad dala ziskat destilacei. Olej se proste vylisuje.

Dadooa
268 příspěvků 26.01.14 23:16

@casino Destilaci oleje vznikne olej..?
Ja bychskoro myslela ze maximalne alkohol :-D Divny. Fakt nevim, nekecam :nevim:

casino
4488 příspěvků 26.01.14 23:09
ESENCIÁLNÍ HOŘČIČNÝ OLEJ

…na toto téma už jsem toho napsal, že se v tom prase nevyzná, natož já :mrgreen:
Když vezmete hořčičné semínko a vytlačíte z něho olej, získáte hořčičný olej…
Když vezmete hořčičné semínko, můžete z něj vyextrahovat hořčičný olej…
Oba budou vhodné pro kosmetické účely a pro kuchyňské využití…
Olej na mostardu se asi vyrábí destilací, dost možná z těch olejů výše uvedených…
I kdybych věděl jak, a i když zařízení na to bych dokázal postavit, tak to doma zkoušet nebudu! Čichněte si k čerstvě nastrouhanému křenu a představte si, že to o čem tu vedeme řeč je minimálně 999× horší :mrgreen:

Příspěvek upraven 26.01.14 v 23:11

hippolyta
394 příspěvků 26.01.14 21:43

Muzete prosim vysvetlit, v cem je rozdil? Vidim v nabidce cisty horcicny olej? Zkouset nemam zadny duvod. Dekuji predem.

casino
4488 příspěvků 26.01.14 20:17

@hippolyta
Myslím, že podle odkazu to nebude to pravé ořechové… Co kdyby to tak někdo vyzkoušel :)
@sid 23
Dle možností se vám pokusím pomoci :) Podrobnosti v SZ

sid 23
2 příspěvky 26.01.14 12:54

Dobrý den dekuji za info o oleji na výrobu mostardy a chtěj jsem se zeptat jestli je možně jsi ho u vás objednat - nebo o pomoc při objednání předem dekuji. :( :,(

casino
4488 příspěvků 24.01.14 21:25
ESENCIÁLNÍ HOŘČIČNÝ OLEJ

Dobrý večer
Vozím to z Itálie. Prodávají to v apatykách (ale jen v některých) a i tam se to musí objednat.
Když jsem to (asi v r. 2005) googlil, tak jsem narazil na jakousi ČR chem. firmu, která by mi to i dovezla z Německa (možná pohrobek IGF) a tehdy žádali 6000,–/kg. Nedomluvili jsme se… Takové množství by bylo i pro mé prapotomstvo… :mrgreen:
V Itálii (spíše v severní) se ptejte po Senape a vysvětlete jim že je to na Mostardu…

sid 23
2 příspěvky 24.01.14 19:00

Dobrý večer potřeboval bych zjistit kde se dá koupit ten olej na výrobu Mostardy je vhodný i do gastro provozu? dekuji

casino
4488 příspěvků 17.08.13 22:35
V odkazu se píše:

SLOŽENÍ:
100% olej ze semen hořčice lisovaný za studena
***
100% olej ze semen hořčice lisovaný za studena je pro přípravu MOSTARDY na 100% NEVHODNÝ!!!

Bertil
9 příspěvků 07.08.12 15:47
kde koupit olej ?

Receptík mě dost zaujal ráda bych vyzkoušela :) nevíte šel by použít tento olej?? mate mě že nepíší nic o agresivitě oleje a zákazu prodeje :) http://www.zdrave-oleje.cz/…ny-olej.html

jolana
5066 příspěvků 11.12.11 23:42

..teeda ja neviem co je krajsie..ci mostarda, ci to pozadi :mrgreen: ..ale zas som sa chutne zakukala a s chutou zasmiala ..zasmiala..vyprskla som smiechom az manzel vyskocil z tazkych driemot..a dostala som hubovu, ze jsou lidi co tazko od rana dru.. :-? :mrgreen: :-P

casino
4488 příspěvků 10.12.11 18:29

Konečně vložen obrázek s vlastními produkty :wink:

Příspěvek upraven 10.12.11 v 18:31

casino
4488 příspěvků 18.04.10 03:46
Re: Mostarda, ovocná hořčice

OMLUVA
na konci receptu

noskovice
1322 příspěvků 18.04.10 02:56
Re: Mostarda, ovocná hořčice

Svevo, tím romadůrem jsi mě dostala. Nezbývá mi nic jiného, než reagovat a hlavně registrovat, aby Alice měla radost, že přijedu. :D
Jinak je to pěkný recept, ale já se na něj necítím.
Ahoj všem, Soňa

casino
4488 příspěvků 18.04.10 00:26
Re: Mostarda, ovocná hořčice

Milé dámy, odpovědi vezmu podle Komenského didaktiky :-)
e.s.t.e.r., hoďte vočko na fotečku…sveva jako by tušila, že se někdo pozastaví nad celou hruškou i se stopkou… :-)
sveva, tisíceré díky za foto :-)))
Alice_G, to je předposlední recept u kterého jsem neměl dořešen „zdroj“ ingrediencí. Pár přátel se divilo, že si s tím dělám těžkou hlavu, že ať si každý poradí jak umí :-( Pátral jsem roky po pro našince dostupném zdroji, a když mi majitel toho obchodu napsal:
Hořčičný olej 100%, který dovážím se v EU smí prodávat jen jako olej k
zevnímu použití. V indické kuchyni je ale nepostradatelný.

tak jsem dále nepátral po kvalitě a jak se ukazuje je to hrubé selhání jednotlivce v rámci celku:-()
Díky Vám se na to přišlo aniž kdo došel újmy na zdraví a navíc jste mi svým odkazem vytrhla trn z paty! DÍKY, DÍKY, DÍKY !!! S obchodníkem se vlastně shodujete, že jisté problémy tu existují…
A ten olej z EKOOBCHŮDKU? Ta cena je velmi příznivá. Uvidíme, má moc pěknou etiketu, snad to někdo odzkouší… Ten olej co vozím z Itálie má na štítku umrlčí hlavu se zkříženými hnáty… Snad někdy v deníčku popíši nákup :-)
A jakou že mám Mostardu nejraději? Ještě jsem do rec. doplnil meruňky a broskve, ty jsou také OK. Co se dá ale čekat od melounu, že. Všeobecně vzato, ty chutě jsou si dost podobné, tedy upřímně řečeno až na výjimky to chutná stejně. Skoro :-) No, se zavázanýma očima mandarinku poznáte určitě, třešně asi, fíky podle semínek, ale jabka od hrušek jedině podle struktury. Ale mým favoritem je meloun! Sice chuť nic moc, ale ta barva je fajna a na skus je jeden konec „gumový“ a druhý chrumkavý… Tož tak :-)))

Příspěvek upraven 24.11.10 v 20:35

sveva
751 příspěvků 18.04.10 00:11
Re: Mostarda, ovocná hořčice

Přeji vám, aby Soňa zaregistrovala, slibte jí k tomu plátky romadúru.
Mostardy je více druhů. Ta na obrázku je Cremona, nejběžnější v obchodech a nejtěžší na přípravu. Jestli to Casino dokázal tak smekám. Ale lidé je často připravují po domácku, potom dojdou s malým flakonem do lékárny a tam jim prodají malé množství (třeba 20 kapek) ESENCE. Lékárníci (jenom někteří a v oblastech kde je to tradice) jí odebírají malé množství, jinak jim kuchařky vynadají, že to nemá sílu. Typ Mantovana se dělá z kdoulí nebo z jiných poloplaných jablek. Vicentina kromě kdoulí a trochy hrušek obsahuje něco kandovaného cedrátu, ochucují to přípravkem z bílé hořčice. Toscana je s tmavým hroznovým moštem (já jsem ji nikdy nenašla) a další. Někde je aromatizují hřebíčkem a skořicí. Tyto domácí často vypadají jako hustá marmeláda s kousky ovoce.
Zdravím.

Alice_G
505 příspěvků 17.04.10 22:29
Re: Mostarda, ovocná hořčice - svevo,

noskovička ti bude lát, protože poveze o sklenku víc - soni - registruješ to?

Alice_G
505 příspěvků 17.04.10 22:23
Re: Mostarda, ovocná hořčice

Pomiňme zdroj mustard oil (ten masážní se používá i třeba jako součást zábalů na vlasy, vždy jako prokrvující, zahřívající složka - staromilci si vzpomenou na hořčičnou náplast). Problém je určitě v registraci produktu v ČR, potravinové doplňky mají sakra jiný režim a kontroly. Kdo je tu potravinář? Ivo - kde máš dcerku?
Recept se mi totiž moc líbí, proto „šťourám“. Casino na Labu zmiňuje mostardu už poněkolikáté, a vždycky s láskou a radostí z receptu, nad obrázkem se sbíhají sliny… Casino, co je tvá nejoblíbenější surovina do mostardy?
AG

ester
288 příspěvků 17.04.10 21:32
Re: Mostarda, ovocná hořčice-Alice,

ještě žes tím prošla ty...............někdo tu nesrovnalost musel objevit :-))
Casino-celá hruška i se stopkou..........míchat jablka s hruškama..............:)

Alice_G
505 příspěvků 17.04.10 20:57
Re: Mostarda, ovocná hořčice

Casino, vtipníku, hořčičný olej na uvedených stránkách je masážní. Sice láce - za 83 Kč je 250 ml, v odkazu po mně k přihlášení ale chtějí název firmy (cos tam napsal ;-))?
Tady je k jídlu, ale za bio cenu:
Hořčičný olej
500 ml za 312 Kč.
Píšeš. že stačí množství kapátkové, tak by možná ten masážní nevadil :-).
Zdravím!
AG

sveva
751 příspěvků 17.04.10 20:54
Re: Mostarda, ovocná hořčice

Tato dobrůtka mi často vyřeší co vařit pro české přátele. Když je pozvu a řeknu, že bude vařené maso a mostarda, seběhnou se jako vosy na med. Sklenička mostardy je velmi vítaný dárek. Recept je trochu náročný, ale možná si Labužníci vzpomenou na mostardu při nákupu suvenýrů v Itálii. Opravdu to stojí za to ochutnat.
Dovolila jsem si přidat obrázek a díky za námahu s receptem.
Zdravím.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz