Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ryby a plody moře ».
Recepty s kalamáry Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Kalamáry jsou hlavonožci s protáhlým a úzkým tělem a velmi častou delikatesou středomořské a japonské kuchyně. Bývají zaměňovány se sépií, oba hlavonožci mají stejný počet chapadel a podobný tvar těla, ale sépie má navíc 2 dlouhé biče zakončené rozšířenou částí s háčky.
Kalamáry seženete nakládané, zmražené nebo čerstvé. Nejlepší, ale také velmi těžko k dostání jsou ty čerstvé. Seženete je ve větších supermarketech se sortimentem čerstvých ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami.
Pokud koupíte kalamáry vcelku, je potřeba zbavit jich střívka a všech vnitřností, opatrně vytáhnout váček s barvivem (to můžete použít na obarvení rýže či těstovin), stáhnout z kůže, odstřihnout oči a vyndat tenkou kost. Pokud budete kalamáry plnit, odtrhněte i hlavu s chapadly. Chuťově nejlépe ladí s česnekem, s různými bylinkami, se sušenými rajčaty, olivovým olejem či parmazánem. Můžou se nadívat náplněmi a grilovat nebo smažit, nakládat či servírovat syrové v podobě japonského sushi. Jsou ideální ingrediencí k těstovinám, do rizot, salátů, polévek a jiných pokrmů z mořských plodů - Kořeněné kalamáry.
Čerstvě koupené kalamáry spotřebujte nejlépe ihned, v lednici vydrží max. 1 den.