Recepty - kalamáry

Recepty s kalamáry  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kalamáry jsou hlavonožci s protáhlým a úzkým tělem a velmi častou delikatesou středomořské a japonské kuchyně. Bývají zaměňovány se sépií, oba hlavonožci mají stejný počet chapadel a podobný tvar těla, ale sépie má navíc 2 dlouhé biče zakončené rozšířenou částí s háčky.

 Rady při nákupu

Kalamáry seženete nakládané, zmražené nebo čerstvé. Nejlepší, ale také velmi těžko k dostání jsou ty čerstvé. Seženete je ve větších supermarketech se sortimentem čerstvých ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami.

 Využití v kuchyni

Pokud koupíte kalamáry vcelku, je potřeba zbavit jich střívka a všech vnitřností, opatrně vytáhnout váček s barvivem (to můžete použít na obarvení rýže či těstovin), stáhnout z kůže, odstřihnout oči a vyndat tenkou kost. Pokud budete kalamáry plnit, odtrhněte i hlavu s chapadly. Chuťově nejlépe ladí s česnekem, s různými bylinkami, se sušenými rajčaty, olivovým olejem či parmazánem. Můžou se nadívat náplněmi a grilovat nebo smažit, nakládat či servírovat syrové v podobě japonského sushi. Jsou ideální ingrediencí k těstovinám, do rizot, salátů, polévek a jiných pokrmů z mořských plodů - Kořeněné kalamáry.

 Skladování

Čerstvě koupené kalamáry spotřebujte nejlépe ihned, v lednici vydrží max. 1 den.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz