Recepty - kalamáry

Recepty s kalamáry  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kalamáry jsou hlavonožci s protáhlým a úzkým tělem a velmi častou delikatesou středomořské a japonské kuchyně. Bývají zaměňovány se sépií, oba hlavonožci mají stejný počet chapadel a podobný tvar těla, ale sépie má navíc 2 dlouhé biče zakončené rozšířenou částí s háčky.

 Rady při nákupu

Kalamáry seženete nakládané, zmražené nebo čerstvé. Nejlepší, ale také velmi těžko k dostání jsou ty čerstvé. Seženete je ve větších supermarketech se sortimentem čerstvých ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami.

 Využití v kuchyni

Pokud koupíte kalamáry vcelku, je potřeba zbavit jich střívka a všech vnitřností, opatrně vytáhnout váček s barvivem (to můžete použít na obarvení rýže či těstovin), stáhnout z kůže, odstřihnout oči a vyndat tenkou kost. Pokud budete kalamáry plnit, odtrhněte i hlavu s chapadly. Chuťově nejlépe ladí s česnekem, s různými bylinkami, se sušenými rajčaty, olivovým olejem či parmazánem. Můžou se nadívat náplněmi a grilovat nebo smažit, nakládat či servírovat syrové v podobě japonského sushi. Jsou ideální ingrediencí k těstovinám, do rizot, salátů, polévek a jiných pokrmů z mořských plodů - Kořeněné kalamáry.

 Skladování

Čerstvě koupené kalamáry spotřebujte nejlépe ihned, v lednici vydrží max. 1 den.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz