Recept Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Doporučuji vřelé koupit čerstvé neočistěné kalamáry. Čistá práce, to sice moc není, ale odmění se Vám to na chuti. Kalamáry opereme pod tekoucí vodou odstraníme hlavu s chapadly. Tělo podélně rozkrojíme, výjmeme vnitřnosti a eventuelní vnitřní i vnější blánu. Z hlavy odtraníme oči, „zobák“ a z opačného konce tohoto vyřízneme tuhou propulsní hrupavčitou trubici. Těla očistěných kalamárů na řežeme na cm pásky.

Do hrnce dáme olej a na tomto spěníme cibulku. Přídáme oloupané celé stroužky česneků , kapary a víno. Vaříme téměř do vypaření. Přidáme kalamáry v četně celých očistěných hlav, sůl, pepř, papričky a vaříme cca 1,5 hodiny. Někdo to má rád tužší a někdo úplně udělané. Odřízněte kousek masa a odzkoušejte zda Vám to vyhovuje a když ne můžete prodloužit dobu varu do žádané měkkosti. Těsně před podáváním odstraňte stroužky česneku opravte eventuelně slanost posypte nasekanou petrželkou a podávejte. v předehřáté terině.
Jedná se o italskou specialitu a samozřejmě spaghetty se přímo nabízejí. Doporučují v případě podávání této přílohy odejmout žádanou porci do nějaké hluboké pánve a chvíli toto ragu s a chvilinku „provařit“

Hlavonožci (cephalopoda): kalamáři, sépie, chobotnice jsou nesmírně cennou a kvalitní surovinou. Každý druh těchto podivných obyvatel moří má svojí chuť. Osobně zdaleka preferuji sepie, které v chutí svou silou vynikají a také proto že z inkoustového váčku, který mají v těle se dá zhotovit černé italské rizoto či spaghetti. Kalmáři svým tvarem papriky se přímo nabízejí k plnění. Jen malá přátelská rada z osobních zkušeností. Kupujete-li čerstvé-chlazené kalamáry každou kapsu prohmatejte. Kalamáry jsou nesmírně „žravé“ a najít neuvěřitelný velkou rybu Vás může velice překvapit. Navíc platíte zbytečně naprostý nepoužitelný odpad!

Aby nedocházelo k zbytečným a sterilním polemikám v názvosloví části dovoluji si upozornit na anatomii hlavonožců uvedenou Michaelem Martinem pod:
www.evarcha.cz/…e/detail.php?…​3Atema%3Ahla­vonozci&cache…

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.03.10 vloženo
  • 10352x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 kg kalamárů
  • 1 kg spařených a oloupaných rajských
  • 4 stroužky česneku
  • 4 střední cibule na drobno nakrájené
  • 4 cayenské papričky
  • 3 dl červeného vína
  • 3 PL v soli naložených kapar
  • 2 PL nasekané ploché petržele
  • 1 dl olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř.

Doporučená příloha

  • Spaghetty, rýže.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
youpi
75 příspěvků 09.04.10 03:35
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Louis, dík to je to pravé co jsem hledal!

 
youpi
75 příspěvků 09.04.10 03:35
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Louis, dík to je to pravé co jsem hledal!

 
michael.linhart
31 příspěvků 28.03.10 20:55
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Pro erudované odborníky ichtyology viz anatomii hlavonožců, která je naprosto vypovídající a doufám že nenechá nikoho na pochybách

www.evarcha.cz/…e/detail.php?…​3Atema%3Ahla­vonozci&cache…

 
gemma
245 příspěvků 27.03.10 01:33
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

No, ale teď už není :)

 
michael.linhart
31 příspěvků 27.03.10 00:39
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

gemma, zvláště ta vodka v Persii sedí (byla řeč o Iránu)!

 
gemma
245 příspěvků 26.03.10 21:19
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Nevím s čím máte problém, pánové - kaviár, naťová cibulka a ledová vodka to je přece tradiční kombinace, už dávno ne jenom ruská.

 
michael.linhart
31 příspěvků 26.03.10 19:23
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

sveva, chlebíčky jsou skutečně čs specialitou. Sice ve Francii se dělají kanapíčka, ale bez šovinismu ty České mají něco do sebe. Když jsou dobře sladěné, nemají chybu! Souhlasím s Louisem a ten kaviár to mi připadá také trochu barbarství. Když se člověk podívá dnes na cenu a na fakt, že se velice těžko shání? Nehledě k tomu, s tou okurku či vejcem dobře, ale ta cibulka?

 
sveva
751 příspěvků 26.03.10 02:53
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Já už jsem vycouvala. Taková diskuze obávám se nikam nevede a ostatní nemusí zajímat. Bohužel i ten kaviár s vařeným žloutkem a okurkou, nad kterým se Louis pozastavuje, je opravdu součástí několika receptů z oblasti jeho produkce a moc mi připomíná i české chlebíčky, které zbožňuji.

 
michael.linhart
31 příspěvků 25.03.10 22:29
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Casino,

Emanuele? :-))))))

 
casino
4463 příspěvků 25.03.10 18:27
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

… děvčata, tak z této DISKUZE já vycouvávám, doufám že středem :-), neboť se mi nedostává odbornosti a ani jazykové vybavenosti:-()
Dokonce si ani nemyslím (výjimečně), že to co se zde řeší nepatří do KOMENTÁŘŮ :-) Přeji Vám průkaznost Vašich argumentů…
Louis, podobných debat zde proběhla celá řada… Obvykle skončily ve stylu: Jsme Češi, a MY si můžeme vařit co chceme a říkat tomu jak chceme! :-(((
Jsem zastánce autentičnosti, jak názvu receptu, tak ingrediencí a přípravy.
Jako tři Neitalové:-) zkuste se dohodnout na nějakém arbitrovi. Co třeba Emanuele Ridi?

 
Louis
129 příspěvků 25.03.10 05:21
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Noskovice, Sveva, Casino,

Vážení přátelé, nechci za každou cenu něco prosazovat či prokazovat a jsem dalek toho mít papežskou neomylnost. Uvedu-li něco, pak můžete věřit, že tomu věnuji náležitou pozornost. Casino děkují a našel jsem předpis, kde uvedené ingredience byly uvedeny a děkuji také za to, že jsem dále hledal a našel v italien-pasta/napoli20%ri­cette. php
který relevantně můj recept nepopírá. Kde je pravda? Který je správný? Já přece netvrdím že můj je ten 100% pravý. Proto málokdy reaguji kategoricky ne! Ne nemůže, pro mne neexistuje a zvláště pak v gastronomii, kdy jsem se setkal mnohokráte s překvapením. Jsem, ale velice rád, že člověk zde může poznat lidi, kteří jsou stejně (omluvte mě) šibnutí jako já. Děkují Vám.

 
Louis
129 příspěvků 25.03.10 04:18
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Casino,

moc děkuji hned se na to kouknu!

 
Louis
129 příspěvků 25.03.10 04:17
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Sevo,

Kdo je neomilný, ať po mě hodí kamenem. Můžu říci, že znám mořskou havěť a ve francouštině jsem místo sepia jsem uvedl nehoráznou blbost kalamáry! Nebo zrovna u tohoto receptu země původu Irsko, ale to mě ujelo. Faktem je, že zpětně jsem to opravil. Pokud se jedná o recept, skutečně s olivami, hrozínkami a piniémi neznám a ani nikdy nejedl. Znám dost receptů s těmito ingrediencemi nikoliv však s hlavonožci, ale přiznám také že to není parketa mých chuťových pohárků. Mám pro své přátelé ve svém vinném sklepě největší chateaux a pro sebe vybíram v Bordeux či Toskansku bez ohledu na slávu ty co mě osobně chutnají. Tím jsem chtěl vyjádřit, že každý máme jinou preferenci a každý máme jinou chuť. Chodil ke mě miliardář, který si dával obvykle jako předkrm iranský kaviár. Kaviár, okurky, nastrouhaný žloudek, cibuli. Přiznám se že se mě kroutily nejen ruce! Když jsme se důvěrněji poznali, dovolil jsem mu řící slušně že to je divné. Odpověď, v Iránu nám ta tak podávali, a to v nejluxusnějších podnicích. Měl jsem pochybovat? Nedalo mi to a prostudoval jsem co vůbec kdy bylo napsáno o kaviáru a výsledek? O! Existuje to neexistuje to do dneška bohužel nevím. Myslím že v gastronomii nikdy si netroufam říci že je něco 100%. I sám velký Escoffier ve své bibli nikdy neuvádí přesnou receptůru. Uvádí jak já tomu říkám ducha a ten háv už je na umění šéfa.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.03.10 04:16
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Já mám i tento odkaz, ale neumím jej vložit jako rozklikávací, takže budeš muset kopírovat.
http://translate.google.cz/translate?…
Je to i přeložené do češtiny.
Jestli chceš mohu se podívat po dalších, ale už ti odpověděl i casino, tak si myslím, že to stačí. Jinak klidně napiš a budu hledat dále.
 Ahoj.

 
casino
4463 příspěvků 25.03.10 04:02
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

http://dieta-e-ricette.noiblogger.com/…-napoletana/
například :-)

 
Louis
129 příspěvků 25.03.10 03:50
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Noskovice,

nezlobte se s rozinkami a piniemi neznám! Neznamená to však, že ten recept neexistuje, ale nikde jsem takový nenašel. Dejte mi někjaký pramen. Jen bych chtěl podotknout, že recepty které uvádím nejsou z žádných gastronomických encyklopedii či kuchařek světoznámých kuchařů. Jsou to recepty, které byly v italské komunitě dělali. Drtivá většina byla právě Jižňany a tak nevím?

 
noskovice
1323 příspěvků 25.03.10 02:31
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Louisi,

Tady nešlo o to, zda jsou ingredience typické jihu, ale o to, že to ńejsou ingredience pro tento specifický recept. Když se řekne Calamari alla napoletana, tak zde všichni vědí, že jsou s rozinkami, piniovými jadýrky atd., jak napsala sveva. Jinak se calamari dělají i s kapary, ale v jiném receptu. Mám takový dojem, že se dávají do receptu „calamari ripieni alla napoletana“ (plněné) , ale to bych se musela podívat, abych neoblbovala nyní já. Taky nejsem děda vševěda.
Jo a plněné jsou taky moc dobré. :-)
Měj se pěkně a ahoj, Soňa.

 
Louis
129 příspěvků 25.03.10 02:04
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Noskovice,
Mea culpa...... samozřejmě Irsko byla hloupost chytl jsem to o jedno okno výše a také opravil. Znám sice irské recepty z jednoho hrnce. Mám „pravý recept“ na irskou kávu, ale nikoliv na hlavonožce, žádnou specialitu s s touto surovinou jsem tam neochutnal. Nyní pokud se jedná o můj recept, nejsem v tajemství Bohů a ani nemám patent na vševědění. Uvedený praktkovala moje nona, která byla "echt " jižňanka, a tak nevím. Co ale nepochybují jsou právě ingredience typické jihu. Když rajská, cibule, kapary, olivový olej by neměly být typické suroviny Jihu?

 
sveva
751 příspěvků 22.03.10 05:07
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Omlouvám se, už je pozdě a nemyslí mi to. Zapomeňte na tu kost a na sepie, tady je řeč o kalamárech. U těch se musí odstranit z hlavy tenké dlouhé „pero“ (calamo), černý váček, který se nepoužívá a pokud máte rádi silnější chuť, ponechat žlutý váček.
Mea culpa.

 
sveva
751 příspěvků 22.03.10 04:42
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Naše Soňa nezklamala. Má pravdu, není to recept na „calamari alla napoletana“. Víno bílé a méně, žádné kapary ale černé olivy, hrozinky a piniová jádra.
Určitě zkušení labužníci pochopili Louisův popis čištění sepie, ale kdo je nezná doporučuji podívat se na anatomii hlavonožců (mají jen hlavu a chapadla), jinak v tom budou mít zmatek. Hlavně je důležité z hlavy vyvléknout dlouhou kost (ta co se dává kanárkům do klece na broušení zobáčků a pro vápník), jinak ji nikdy na proužky nenařežete.
Také je mi líto a zdravím.

 
noskovice
1323 příspěvků 22.03.10 03:49
Re: Kalamáři na neapolský způsob - Calamari alla napoletana

Louis, je mi líto, že Ti musím psát veřejně, ale jseš si jistý, že toto je recept na „calamari alla napoletana“? Nejdříve jsi měl jako původ receptu Irsko, tak jsem mlčela, ale v Itálii-Neapoli se dělá úplně jinak s jinými ingrediencemi. Promiň, ale tohle jsem Ti musela napsat. Není to jenom malá odchylka. Je prostě úplně jiný.
Pěkný večer, Soňa

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz