Recept Nadívané zaděnky jedlé - Palourdes farcies

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dobře operte mušle v několika vodách, abyste z nich dostali jemný písek. Nakonec pro jistotu je dejte do odražené jemně osolené vody a nechte chvíl stát. Když budou v klidu otevřou se a vypustí eventuelně poslední zbytky písku. Opláchněte je ještě jednou. Do větší pánve nalejte víno a vložte mušle, přikrýjte poklici, duste na ostrém ohni a postupně vyjímejte otevřené mušle. Odstraňte z každé polovinu skořápky. Zpracujte měkké máslo s na jemně nasekanou petrželi, česnekem, soli, strouhankou na pastovitou hmotu. Každou mušli naplňte kouskem máslové pasty a dejte na plech na který jste nasypali vrsvu soli aby mušle „držely“ (úspornější je pomačkaný alobal)! Déjte pod gril a zapékejte cca 3 minuty. Podávají ihned po výjmutí s dobrým bílým selským chlebem.

Doporučují dobře vychlazený Sancere, nebo Petit Chablis. Pro gurmety Bordeaux Entre-deux-Mer AC

Poznámka: Srdcovky jsou vynikající podávané syrové s kapičkou i bez kapičky citronu. Mají zajímavou kořeněnou chuť. Možna pro ty jenž se obávají ústřic to může být začátek překonání odporu.

Vzhledem k tomu, že ani prodejní místa mořských plodů nevědí pořádně co prodávají dovolím si u každého nového receptu mořského plodu uvést jejich cizojazyčné názvy. Pro eventuelní kritiky si dovoluji jen podotknout, že každý plod může mít další místní názvy a nerád bych se pouštěl do polemiky. Stačilo mi když mě někdo přesvědčoval, že se sépie nedá nařezat na proužky či že sépie a kalamáry nemají tělo, protože jsou hlavo-nožci!

Na příklad pro fr. praire bych mohl uvést dalších šestnázvů! Cílem je, abychom konečně alespoň mezi námi na Labu měli správné názvy. Děkuji moc Františce, která svým receptem mi dala impuls. Bez falešné skromnosti si troufám tvrdit, že znám dosti dobře mořskou havěť, ale chtěl přesně vědět o jaké živočichy vůbec šlo, a to my na tu myšlenku vnutilo.

Zaděnka jedlá, lat. Venus verrucosa, franc. palourde, angl. striped Venus clam, něm. Strahlige Venusmuschel, ital. capparozzolo, špan. almeja, port. pé de burrinho.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.04.10 vloženo
  • 3662x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 tucty (48) zaděnek jedlých
  • 150 gr másla
  • 30 gr jemné strouhanky
  • 6 stroužku česneku
  • 1 svazek ploché petržele
  • 5 cl bílého vína
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř.

Doporučená příloha

  • Bílý selský chleba.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nadívané zaděnky jedlé - Palourdes farcies

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz