Recept Paella mořská (MW+grill)

Eleeen Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Všichni víme, že paella má mnoho a mnoho variant, já předkládám tu, kterou jsem sama na sobě včera odzkoušela. Je možné přidat i jinou zeleninu, rozhodně platí nepsané pravidlo: minimálně 3 druhy masa a nesypat sýrem, pokapat citronem!!!! Spaříme v sítku rýži. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme v něm papriku (nakrájená na menší kousky), až začne místy hnědnout anebo černat. Pak vsypeme rýži spolu s jemně nakrájenou cibulí. Rýži osmažíme, zalijeme vařící vodou osolíme a přidáme šafrán (plus Colorante). Vše přesuneme do nádoby na mikrovlnné vaření (použití do 200°C) a nepřikryté vaříme na 600 W po dobu 8-10 minut. Jednou nebo dvakrát promícháme. Potom přidáme slávky, a mraženou zeleninu a vaříme 10 minut (270 W) anebo 8 minut (350 W) napřed přikryté a pak nepřikryté, Jednou nebo dvakrát promícháme. Do takto připravené rýže vmícháme 1/2 na kousky natrhaného masa z tuňáka a 1/2 krevet a rýži přemístíme do nízké nádoby vhodné pod gril (rýže by měla být na výšku asi jen 2 cm), posypeme 1/2 masa z tuňáka a 1/2 krevet a zapékáme pod grilem 6-8 minut (záleží na tom, jak hřeje). Podáváme ozdobené řezy citronu a) jako jednotlivé porce na talíři, b) celou zapékací nádobu doprostřed stolu). Španělé tento pokrm připravují ve velké, kulaté pánvi a mnohdy zapékají v pecích. Pánev se jmenuje paella a její velikost závisí na počtu porcí. Já sama jsem viděla připravovat paellu v metrové pánvi (a to jsou i větší). Místo slávek a krevet můžete použít směs mořských plodů (jsou tam i chobotničky a někdy i olihně nebo kalamáry, v tom případě doporučuju hlavonožce připravovat už od prvopočátku, tedy osmažit už s paprikami ....). Zásada pro vaření v mikrovlnné troubě: správná nádoba pro vaření i s tukem je použitelná až do 200°C nebo 230°C a nádoba se může plnit max. do 2/3 objemu, víko nesmí být pevné (někdo přikrývá propíchanou folií do mikrovlnných trub, s tím ale nemám zkušenosti). Všem přeju dobrou chuť!!!

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 04.01.05 vloženo
  • 11962x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 - 40 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1 hrnek rýže (250 ml)
  • 1,5 hrnku vařící vody
  • 1 menší cibule
  • 1 červená kapie
  • olivový olej rafinovaný (ne Extra Virgen)
  • až 150 g slávek jedlých loupaných (zmražených)
  • 1 plechovka tuňáka v oleji (ne drť)
  • 150 g krevet (zmražených)
  • 250 g mražené zeleniny mrkev, hrášek, kukuřice
  • (možno přidat i trochu fazolí z plechovky anebo uvařených)
  • sůl
  • šafrán (plus trošku španělského barviva Colorante – kdo má)
  • řezy citrónu na ozdobu a ochucení

Doporučená příloha

  • bílé víno suché

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Paella mořská (MW+grill)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Paella mořská (MW+grill)

merluza
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

Ta pánev s dvěma uchy se jmenuje paellera. Paella je jídlo, které se v ní připravuje, venku na otevřeném ohni.

Labužník Alicia
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

Paelu jsem připravovala i z kuřecího masa, přidala sušená rajčata( které si sama nasuším a natěsnám s bazalkou a oliv. olejem do sklenic. Je to OK.)
Kousky kuřete postupně opeču do zlatova a pak je nechám v teple. Do výpeku nakrájím na kolečka cibuli,červenou papriku a posléze pikantní klobásu-nejlépe španělskou. Smažím asi 5 minut, přidám prolisovaný česnek2-4 str., kaenský pepř,papriku. Vrátím kuře do pánve a přidám nasekaná rajčata( konzerva), ale nejlepší jsou sušená.Přidáme vařicí vodu a necháme10 min. táhnoutOsolíme, opepříme, vyndáme opět kuře a přidáme rýži ke středu pánve a po deseti min. opět vložíme kuře a můžeme přidat pár krevet.Poslední pří:,–(ou je hrášek, který zatlačíme do šťávyProvaříme. Zatřeseme pánví a po uvaření necháme jídlo 5 minut přikryté. Podáváme s kousky pokrájeného citronu.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

Dobrý nápad pro naší troubu. Máme jí s MW i grilem. Určitě vyzkouším. Díky, tisknu.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

no vidíš a na druhou stranu jsou tady na Labužníkovi zastánci vaření v mikrovlnce, pro které je tento recept určený. Rozhodně pokud mám v kuchyni +30°C, nechce se mi rozpalovat trouba a pak se mi paella v mikrovlnce zrovna hodí…
Při +30°C mi zase vadí trouba. A to hodně moc. ;-D

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

paella je moc dobrá jedl jsem, jen by mi vadila ta mikrovlnka. a to hodně moc

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz