Recept Paella mořská (MW+grill)

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Všichni víme, že paella má mnoho a mnoho variant, já předkládám tu, kterou jsem sama na sobě včera odzkoušela. Je možné přidat i jinou zeleninu, rozhodně platí nepsané pravidlo: minimálně 3 druhy masa a nesypat sýrem, pokapat citronem!!!! Spaříme v sítku rýži. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme v něm papriku (nakrájená na menší kousky), až začne místy hnědnout anebo černat. Pak vsypeme rýži spolu s jemně nakrájenou cibulí. Rýži osmažíme, zalijeme vařící vodou osolíme a přidáme šafrán (plus Colorante). Vše přesuneme do nádoby na mikrovlnné vaření (použití do 200°C) a nepřikryté vaříme na 600 W po dobu 8-10 minut. Jednou nebo dvakrát promícháme. Potom přidáme slávky, a mraženou zeleninu a vaříme 10 minut (270 W) anebo 8 minut (350 W) napřed přikryté a pak nepřikryté, Jednou nebo dvakrát promícháme. Do takto připravené rýže vmícháme 1/2 na kousky natrhaného masa z tuňáka a 1/2 krevet a rýži přemístíme do nízké nádoby vhodné pod gril (rýže by měla být na výšku asi jen 2 cm), posypeme 1/2 masa z tuňáka a 1/2 krevet a zapékáme pod grilem 6-8 minut (záleží na tom, jak hřeje). Podáváme ozdobené řezy citronu a) jako jednotlivé porce na talíři, b) celou zapékací nádobu doprostřed stolu). Španělé tento pokrm připravují ve velké, kulaté pánvi a mnohdy zapékají v pecích. Pánev se jmenuje paella a její velikost závisí na počtu porcí. Já sama jsem viděla připravovat paellu v metrové pánvi (a to jsou i větší). Místo slávek a krevet můžete použít směs mořských plodů (jsou tam i chobotničky a někdy i olihně nebo kalamáry, v tom případě doporučuju hlavonožce připravovat už od prvopočátku, tedy osmažit už s paprikami ....). Zásada pro vaření v mikrovlnné troubě: správná nádoba pro vaření i s tukem je použitelná až do 200°C nebo 230°C a nádoba se může plnit max. do 2/3 objemu, víko nesmí být pevné (někdo přikrývá propíchanou folií do mikrovlnných trub, s tím ale nemám zkušenosti). Všem přeju dobrou chuť!!!

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 04.01.05 vloženo
  • 11316x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 - 40 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1 hrnek rýže (250 ml)
  • 1,5 hrnku vařící vody
  • 1 menší cibule
  • 1 červená kapie
  • olivový olej rafinovaný (ne Extra Virgen)
  • až 150 g slávek jedlých loupaných (zmražených)
  • 1 plechovka tuňáka v oleji (ne drť)
  • 150 g krevet (zmražených)
  • 250 g mražené zeleniny mrkev, hrášek, kukuřice
  • (možno přidat i trochu fazolí z plechovky anebo uvařených)
  • sůl
  • šafrán (plus trošku španělského barviva Colorante – kdo má)
  • řezy citrónu na ozdobu a ochucení

Doporučená příloha

  • bílé víno suché

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Paella mořská (MW+grill)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Paella mořská (MW+grill)

merluza
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

Ta pánev s dvěma uchy se jmenuje paellera. Paella je jídlo, které se v ní připravuje, venku na otevřeném ohni.

Labužník Alicia
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

Paelu jsem připravovala i z kuřecího masa, přidala sušená rajčata( které si sama nasuším a natěsnám s bazalkou a oliv. olejem do sklenic. Je to OK.)
Kousky kuřete postupně opeču do zlatova a pak je nechám v teple. Do výpeku nakrájím na kolečka cibuli,červenou papriku a posléze pikantní klobásu-nejlépe španělskou. Smažím asi 5 minut, přidám prolisovaný česnek2-4 str., kaenský pepř,papriku. Vrátím kuře do pánve a přidám nasekaná rajčata( konzerva), ale nejlepší jsou sušená.Přidáme vařicí vodu a necháme10 min. táhnoutOsolíme, opepříme, vyndáme opět kuře a přidáme rýži ke středu pánve a po deseti min. opět vložíme kuře a můžeme přidat pár krevet.Poslední pří:,–(ou je hrášek, který zatlačíme do šťávyProvaříme. Zatřeseme pánví a po uvaření necháme jídlo 5 minut přikryté. Podáváme s kousky pokrájeného citronu.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

Dobrý nápad pro naší troubu. Máme jí s MW i grilem. Určitě vyzkouším. Díky, tisknu.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

no vidíš a na druhou stranu jsou tady na Labužníkovi zastánci vaření v mikrovlnce, pro které je tento recept určený. Rozhodně pokud mám v kuchyni +30°C, nechce se mi rozpalovat trouba a pak se mi paella v mikrovlnce zrovna hodí…
Při +30°C mi zase vadí trouba. A to hodně moc. ;-D

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Paella mořská (MW+grill)

paella je moc dobrá jedl jsem, jen by mi vadila ta mikrovlnka. a to hodně moc

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz