Recept Paella Valenciana

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

2 kuřecí stehna i s kůží rozsekáme na 10-12 kousků, vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, tresku na kousky, vše osolíme a lehce opepříme. Mušle (vyloupané i nevyloupané) a chobotničky očistíme pod tekoucí vodou. Chobotničky nakrájíme na kousky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, papriky na proužky, rajčata na osminky, které ještě přepůlíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky. Bobkový list nalámeme na kousky. Ve větší pánvi (paellere) rozpálíme olej, prudce orestujeme po obou stranách celé krevety. Vyjmeme a dáme stranou. Do oleje vložíme kuře a vepřové a opět orestujeme. Lehce zmírníme oheň, přidáme slaninu, necháme částečně rozpustit, vložíme česnek a osmahneme. Přidáme kalamárové kroužky a chobotničky a vše opékáme ještě asi 3-4 minuty. Dodáme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme papriky, rajčata, hrášek a bobkový list. Vložíme vyloupané předvařené mušle a krevety, zalijeme vínem a chvíli restujeme. Posypeme dvěma špetkami oregana a špetičkou šafránu. Poměrně hodně osolíme. Zakápneme šťávou z půlky citronu, zasypeme rýží a promícháme. (to je také naposledy co jsme s paellou míchali). Zalijeme vývarem tak, aby bylo všechno ponořeno, do paelly zapíchneme nastojato neotevřené mušle a vložíme do rozpálené trouby (asi na 180°C). Pečeme ještě asi 35 minut, vsákne-li se vývar, dle potřeby podléváme, až je rýže hotová a tekutina odpařená. Před dohotovením položíme navrch celé opečené krevety, aby se prohřály. Vyndáme z trouby a zkontrolujeme, jestli se všechny otevřely (pokud některá zůstala zavřená vyhodíme ji, je nepoužitelná). Před podáváním posypeme sekanou petrželkou a kromě opečenými krevetami ozdobíme ještě plátky citronu. Paella se podává v pánvi, ve které se připravovala.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 05.11.01 vloženo
  • 14784x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 kuřecí stehna (asi 0,5kg)
  • 100 g tresky bez kůže
  • 100 g vepřové kýty
  • 80 g kalamárových kroužků
  • 80 g vyloupaných předvařených krevet
  • 80 g vyloupaných předvařených mušlí
  • 80 g chobotniček
  • 4 ks celých tygřích krevet
  • 16 ks nevyloupaných mušlí (nejlépe slávek jedlých)
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g cibule (střední)
  • 160 g rajčat(dvě větší)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 1/2 citronu
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 4 cl olivového oleje (asi 6 lžic)
  • 2 šálky vývaru
  • asi 300 g dlouhozrnné rýže
  • 1 bobkový list
  • špetku šafránu
  • dvě špetky oregána
  • špetku pepře
  • sůl
  • sekaná petrželka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Paella Valenciana

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Paella Valenciana

casino
4494 příspěvků 4.9.13 23:10
Paella Valenciana

@Alis
Nevím, jaký byl J. Čapek kuchtík, ale toto je (při vší úctě k Pepino) jako by to napsal pro ty svoje mazlíky, aby jim udělal pomyšlení :mrgreen:
Byl dnes v TV pořad o Valencii a prý ta prapůvodní paella je z masa králíka, kachny, kuřete a hlemýžďů. Kdo nevěří, ať tam běží… :)
Ale hlavně, nedělá se v peci, anóbrž na ohni!
No, jak kdo… Já vařím na plotně nebo v krbu (a není to proto, že se pánev do trouby nevměstná), ale ta paní co s ní sdílím stůl i lože, to peče v peci, v kastrolu! Ono to sice vyjde skoro nastejno, ale vždycky se parádně poštengrujeme, když vaří ten druhý :) Jj, vzrůšo muší bejt… Hihi, aspoň u stolu :mrgreen: :P

Příspěvek upraven 04.09.13 v 23:11

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Paella Valenciana, marcespain...

u tří receptů na Paellu tři odsouzení… Když jsem klikala na třetí recept, přímo jsem očekávala, že jsi konečně našla (našel) správný recept. Zklamání a zároveň zkušenost, že už víme, jak se dle tebe Paella nedělá. Teď už jen netrpělivě čekám na tu nej nej a nejautentičtější Paellu, přidej prosím recept ze svého desetiletého sbírání zkušeností. Díky A. :-)

marcespain
3 příspěvky 10.6.08 12:23
Re: Paella Valenciana

prava paella valenciana je s kureten,zebirkem veprovim y s kralikem…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz