Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pepino Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
2 kuřecí stehna i s kůží rozsekáme na 10-12 kousků, vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, tresku na kousky, vše osolíme a lehce opepříme. Mušle (vyloupané i nevyloupané) a chobotničky očistíme pod tekoucí vodou. Chobotničky nakrájíme na kousky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, papriky na proužky, rajčata na osminky, které ještě přepůlíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky. Bobkový list nalámeme na kousky. Ve větší pánvi (paellere) rozpálíme olej, prudce orestujeme po obou stranách celé krevety. Vyjmeme a dáme stranou. Do oleje vložíme kuře a vepřové a opět orestujeme. Lehce zmírníme oheň, přidáme slaninu, necháme částečně rozpustit, vložíme česnek a osmahneme. Přidáme kalamárové kroužky a chobotničky a vše opékáme ještě asi 3-4 minuty. Dodáme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme papriky, rajčata, hrášek a bobkový list. Vložíme vyloupané předvařené mušle a krevety, zalijeme vínem a chvíli restujeme. Posypeme dvěma špetkami oregana a špetičkou šafránu. Poměrně hodně osolíme. Zakápneme šťávou z půlky citronu, zasypeme rýží a promícháme. (to je také naposledy co jsme s paellou míchali). Zalijeme vývarem tak, aby bylo všechno ponořeno, do paelly zapíchneme nastojato neotevřené mušle a vložíme do rozpálené trouby (asi na 180°C). Pečeme ještě asi 35 minut, vsákne-li se vývar, dle potřeby podléváme, až je rýže hotová a tekutina odpařená. Před dohotovením položíme navrch celé opečené krevety, aby se prohřály. Vyndáme z trouby a zkontrolujeme, jestli se všechny otevřely (pokud některá zůstala zavřená vyhodíme ji, je nepoužitelná). Před podáváním posypeme sekanou petrželkou a kromě opečenými krevetami ozdobíme ještě plátky citronu. Paella se podává v pánvi, ve které se připravovala.
Recept je z kategorií: Směsi mas
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Paella Valenciana
@Alis

Jj, vzrůšo muší bejt… Hihi, aspoň
u stolu

Nevím, jaký byl J. Čapek kuchtík, ale toto je (při vší úctě k Pepino) jako by to napsal pro ty svoje mazlíky, aby jim udělal pomyšlení
Byl dnes v TV pořad o Valencii a prý ta prapůvodní paella je z masa králíka, kachny, kuřete a hlemýžďů. Kdo nevěří, ať tam běží…
Ale hlavně, nedělá se v peci, anóbrž na ohni!
No, jak kdo… Já vařím na plotně nebo v krbu (a není to proto, že se pánev do trouby nevměstná), ale ta paní co s ní sdílím stůl i lože, to peče v peci, v kastrolu! Ono to sice vyjde skoro nastejno, ale vždycky se parádně poštengrujeme, když vaří ten druhý
Příspěvek upraven 04.09.13 v 23:11
u tří receptů na Paellu tři odsouzení… Když jsem klikala na třetí recept, přímo jsem očekávala, že jsi konečně našla (našel) správný recept. Zklamání a zároveň zkušenost, že už víme, jak se dle tebe Paella nedělá. Teď už jen netrpělivě čekám na tu nej nej a nejautentičtější Paellu, přidej prosím recept ze svého desetiletého sbírání zkušeností. Díky A.
3 příspěvky 10.6.08 12:23
prava paella valenciana je s kureten,zebirkem veprovim y s kralikem…