Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Gnocchi známe také jako: ňoky, noky
Původ gnocchi: ItálieRecepty s gnocchi Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Pochází z italské kuchyně, kde se vyrábí rozemletím ještě horkých vařených brambor, které se smíchají s vejci a moukou. Ze vniklého těsta se tvoří různé tvary, které se vaří ve vodě, nejlépe s mořskou solí, dokud nevyplavou na povrch. Chutí vzdáleně připomínají bramborový knedlík. Typické české noky, které se používají do polévek, se ale od pravých italských gnocchi liší svým použitím v kuchyni. Gnocchi tvoří základ pokrmu a kombinuje se se zeleninou nebo omáčkami. Správně se název čte ňoky, nikoliv gnoči, noči nebo noky.
Chlazené gnocchi lepí po uvaření méně než ty sušené. Jsou běžně k dostání v supermarketech, hledejte je v oddělení polotovarů nebo těstovin. Obvykle jsou balené v průhledných plastových sáčcích, na kterých je nápis “Gnocchi“ a některý typický italský motiv, například Šikmá věž v Pise apod. Nezaměňte pravé italské gnocchi s jinými produkty.
Příprava gnocchi je velice jednoduchá a rychlá - po vhození do horké vody jsou za tři minuty připravené k úpravě. Chutnají výborně s masem a různými omáčkami. Jsou velice vydatné, takže se často doplňují zeleninou, například brokolicí, kapustou nebo rajčaty. Skvěle se hodí jako příloha i k lehkým rybím či drůbežím masům. Výborné jsou i zapečené gnocchi s rajčaty. V Česku se italské gnocchi připravují se smetanovou, sýrovou, bešamelovou nebo jinou těžkou omáčkou. V restauracích se nejčastěji kombinují gnocchi se špenátem, kuřecím masem, česnekem a smetanou.
Zakoupené gnocchi je třeba skladovat na chladném a suchém místě, nejlépe v plastové či skleněné dóze, která je důkladně utěsněna. Přestože se jedná o trvanlivý produkt, je nutné jej po otevření uchovat v lednici a spotřebovat nejdéle do tří dnů.