Recepty - gnocchi

Gnocchi známe také jako: ňoky, noky

Původ gnocchi: Itálie

Recepty s gnocchi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pochází z italské kuchyně, kde se vyrábí rozemletím ještě horkých vařených brambor, které se smíchají s vejci a moukou. Ze vniklého těsta se tvoří různé tvary, které se vaří ve vodě, nejlépe s mořskou solí, dokud nevyplavou na povrch. Chutí vzdáleně připomínají bramborový knedlík. Typické české noky, které se používají do polévek, se ale od pravých italských gnocchi liší svým použitím v kuchyni. Gnocchi tvoří základ pokrmu a kombinuje se se zeleninou nebo omáčkami. Správně se název čte ňoky, nikoliv gnoči, noči nebo noky.

 Rady při nákupu

Chlazené gnocchi lepí po uvaření méně než ty sušené. Jsou běžně k dostání v supermarketech, hledejte je v oddělení polotovarů nebo těstovin. Obvykle jsou balené v průhledných plastových sáčcích, na kterých je nápis “Gnocchi“ a některý typický italský motiv, například Šikmá věž v Pise apod. Nezaměňte pravé italské gnocchi s jinými produkty.

 Využití v kuchyni

Příprava gnocchi je velice jednoduchá a rychlá - po vhození do horké vody jsou za tři minuty připravené k úpravě. Chutnají výborně s masem a různými omáčkami. Jsou velice vydatné, takže se často doplňují zeleninou, například brokolicí, kapustou nebo rajčaty. Skvěle se hodí jako příloha i k lehkým rybím či drůbežím masům. Výborné jsou i zapečené gnocchi s rajčaty. V Česku se italské gnocchi připravují se smetanovou, sýrovou, bešamelovou nebo jinou těžkou omáčkou. V restauracích se nejčastěji kombinují gnocchi se špenátem, kuřecím masem, česnekem a smetanou.

 Skladování

Zakoupené gnocchi je třeba skladovat na chladném a suchém místě, nejlépe v plastové či skleněné dóze, která je důkladně utěsněna. Přestože se jedná o trvanlivý produkt, je nutné jej po otevření uchovat v lednici a spotřebovat nejdéle do tří dnů.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz