Recept Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem
Jauke Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Skvělý recept na gnocchi, jehož přípravu zvládnete i doma.
Postup
Nejprve si připravíme špenát, pořádně ho propereme ve studené vodě, okapeme, ale nemusíme používat odstředivku, trocha vody co ulpí na lístcích, se nám hodí. Rozpálíme na sucho pánev, vhodíme baby špenát, lehce osolíme a přiklopíme. Takto dusíme, dokud listy nezvadnou, cca 3 -4 minuty. Jakmile je špenát hotový, dáme ho na talíř a necháme pořádně vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibuli a to jak na omáčku, tak do noků. Ještě nakrájíme prosciutto a nastrouháme sýr. Tady se rozhodně hodí vše si pěkně nachystat dopředu. Na másle necháme zesklovatět cibulku do noků a přihodíme prosciutto, jakmile se trochu opeče, osolíme, opepříme a přidáme vyždímaný (budete se divit kolik má v sobě špenát vody) a najemno posekaný špenát. Vše opékáme tři minuty. Nyní dáme stranou opět dokonale vychladnout. Mezitím si nachystáme do mísy mouku, ricottu, strouhaný sýr, muškátový oříšek a žloutky. Když máme špenátovou směs studenou, přidáme k ricottě a vše dobře promícháme na lepivé těstíčko. Těsto by mělo mít velmi hustou konzistenci, ale bude trochu lepit. V této fázi začneme dělat rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji zesklovatíme červenou cibulku, přidáme nakrájená sušená rajčata a poté vlijeme konzervu s rajčaty a přidáme protlak, necháme prohřívat na mírném ohni. Mezitím si z těsta na noky tvoříme malé noky/kuličky. Ideálně to jde s lehounce pomoučněnýma rukama, noky by měly být menší cca 2-3 centimetrové, aby se dobře provařily. Než začneme válet, musíme těstíčko ochutnat, zda není potřeba opepřit, osolit. Poté už jen válíme, válíme a válíme, dokud nemáme kuličky hotové :) Když máme hotovo, dáme je vařit na 3-4 minuty do hrnce s dobře osolenou vroucí vodou. Knedlíčky zhruba po uplynutí času začnou krásně vyplavovat nahoru, takže je ihned vyndáme. Hotovou omáčku už jen promixujeme do hladší konzistence, ochutíme solí, pepřem a přidáme čerstvou bazalku. Nyní už gnocchi servírujeme s omáčkou lehce posypané strouhaným sýrem.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo
- 11.12.15 vloženo
- 4171x zobrazeno
Čas přípravy
- 1
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 400 g baby špenátu
- sůl
- kousek másla
- 1 menší žlutá cibule, velmi na drobno nasekaná
- 100-120 g prosciutta, nasekaná na maličké kostičky
- 200 g ricotty
- 100 g hladké mouky
- 70 g strouhaného sýra Gran Moravia
- špetka muškátového oříšku
- 2 žloutky
- pepř
- 1 konzerva krájených rajčat
- čerstvá bazalka
- pravý italský olivový olej Extra panenský olivový olej
- 1/2 červené cibule, nakrájená na droboučké kostičky
- 1 lžíce dobrého rajčatového protlaku
- 3 sušená rajčata, nakrájená na menší kusy
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.12.15 14:40
Dovolila jsem si do základu omáčky přidat kousek najemno řapíkatého
celeru. Omáčku jsem nijak dojemna nemixovala. Jinak vše podle receptu, nočky
po zcezení bych doporučila nechat chvilku odpočinout, tak dvě minutky.
Jistě by se dalo servírovat vybraně, ale já jsem zvolila hluboký talíř a
lžíci - autor promine… Jeden noček v popředí rozkrojen napůl.
Edit: ty ne moc estetické kousky je Gran Moravia ne strouhaný, ale na jemné
plátky.
Diskuse k receptu Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem
@Eja Já plánuji někdy během ledna nebo února, teď už mám rozplánováno

Ale dala bych si hned, stačilo mi přečíst si seznam ingrediencí a vypadá to velice jedle
@Zuzka1973 já sice stihnu letos, ale ne dnes jak jsem plánovala, v pondělí…
Také se mi recept líbí, letos už vyzkoušet nestihnu, ale jíst hodláme i v tom novém roce, takže ukládám
Mám zásadní výhradu - jsi na Labu už fakt dlouho registrovaný/á ( tipuji Tě spíš na chlapa) a teprve teď první recept
a moc pěkný, hned zítra vyzkouším 
Jen technická připomínka, edit - kontrolovala jsem, jestli mám všechno na zítra doma.
Možná bych v ingrediencích oddělila přehledněji co do noků a co do omáčky.
Příspěvek upraven 11.12.15 v 12:25