Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Zuzka1973 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Už jsem to několikrát vařila a vždy s úspěchem…
Jednou jsem místo mrkve použila i dýni a také to bylo dobré.
Tyto nočky jsou jedním z mála polotovarů, které kupuji…
Noky uvaříme dle návodu na obalu. Pyré - - na oleji zpěníme cibulku a přisypeme k ní mrkev pokrájenou na drobné kostičky, plátečky česneku a bazalku. Podlijeme troškou vody, ale jen tolik, aby stačila k podušení mrkve do poloměkka. Kdy je mrkev poloměkká, stáhneme z ohně, rozmixujeme tyčovým mixérem. Vmícháme protlak a zakysanku, dosolíme, dopepříme... Už pouze prohřejeme za stálého míchání a podáváme s vařenými noky. Pyré by mělo být husté, ne jako omáčka... Možno posypat pažitkou, petrželkou, naťovou cibulkou či sýrem. Kdo rád mastnější, přelije si nočky máslem. Když jsou po ruce hodně zralá rajčata, vynechám protlak a přidám 1 - 2 rajčata.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.6.13 19:47
Původní obrázek přesunut do komentáře… …a sem vloženy nové
fotografie
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Gnocchi s mrkvovým pyré
Na ty Vaše blbé kecy nemám slov.
@Ačraj Pane jo… pěkná ourodička
@M.Suskova Jsem ráda, že jsi se nechala inspirovat, dcera si to jednou dokonce dala i do palačinek, ale nedala nám ochutnat - co si napekla, to si sama snědla a my měli smůlu… Ale podle toho, kolik toho sládovala, tak to muselo být dobré…
@casino Mně se ten příměr líbil… proto jsem si tu část vybrala i k citaci
Dnes k večeři uvařeno, bez bazalky(nemám ji ráda),bez zakysanky(v lednici se nenacházela),nemixováno(nechtělo se mi).Ale moc jsem si pochutnala, s chlebem, bylo to výborné.
Kdyby C. Monet nemaloval, tak by možná dokázal takové fotky…




Nechcete se věnovat fotografování?
Před časem jste se někde zaštiťovala prchlými kolegyněmi Glama a Wydra… Jó, to byla jiná třída! Ty by určitě na takovou průhlednou provokaci nenaskočily
Upřímně řečeno, tipoval jsem, že na to zareaguje nějaká kuchyňka co LABUŽNÍKEM prochází, jen aby se zviditelnila.
Ale že nějaká místní harcovnice?
A že harcovnice vašeho formátu?
Tak to by mě už vůůůbec nenapadlo
Ale ten obrázek je fakt supr!
Příspěvek upraven 12.06.13 v 21:44
@Ačraj jasně
Zuzko, je Ti jistě známo, že DOBROMYSL, je vlastně OREGÁNO, casino to jistě také ví..


To byl jen takový úlet. Kdyby měl někdo zájem - Oregano, Meduňka, Máta peprná, Bukvice lékařská, Tymián, Rozmarýn, atd.na fotku se to ani nevejde
Příspěvek upraven 12.06.13 v 11:18
@casino V podstatě máte pravdu, zní to logiccky a mělo by to tak být… ale… vždy je nějaké „ale“…
No, a mnohdy stejně nemám ani za co… Takže
jsem odkázána na to, co dá zahrada a hospodářství… Nestydím se za to,
že musím sem tam něco nahradit…
Třeba to moje „ale“ je: (cituji od vás)Když je v např. v receptu dobromysl kterou zrovna nemám, tak frčím do marketu, místo toho abych použil oregano, které zrovna mám…
Když máte kam a za co frčet, buďte rád… já nemám mnohdy kam (místní konzum má nejen omezenou prodejní dobu, ale i omezený sortiment) a mnohdy ani čím (díky oční vadě nemám řidičák a busem se mi to nevyplatí
Jiní mají zase to své „ale“ v tom, že recept se jim třeba v základu líbí, ale něco je tam pro ně navíc, co třeba nejí nebo nesmí jíst… V tom případě změnu taky chápu.
Pro di jsem to v odpovědi napsala trochu moc „divoce“, protože tam šlo spíš jí sdělit, že je to jedno, jak si to kdo poupraví, ale už to pak nebude původní recept, zvlášť při tak razantní redukci ingrediencí… Navíc nemám ráda, když někdo něco odsoudí dříve, než to vyzkouší, takže od vás v tomto případě beru jakoukoli kritiku - vy jste vyzkoušel… Vlastně… když tak přemýšlím, vy jste zase jeden z mála, který většinou napřed vyzkouší a pak teprve soudí… Toho si zase cením já.
Díky vám si snad už v budoucnu dám větší pozor a snad už nezapomenu vždy zmínit přesnějí popis ingredincí, konkrétně zde je vážně rozdíl v těch zdrojích protlaku dost znatelný… škoda, že vás nenapaadlo svoje podezření na ten protlak napsat před vařením
Příspěvek upraven 12.06.13 v 08:51
… a nesouhlasím s vámi
@di
souhlasím s TAKE5, ale to co popisujete by byla klasická „mrkvička“! No, „mrkvička“ s česnekem!!! (a bazalkou). Ale pokud by se úvaha „v jednoduchosti je krása,“ dovedla ad absurdum, tak se budeme živit vodou, nejlépe destilovanou
@Zuzka1973
Toto vás necituji, ale takto vás vnímám:
„Dobrý recept, ale dala jsem tam navíc to a ono a udělala to tak a
tak.“
Obdivuji lidi (i ženy
, kteří dokážou s receptem tvůrčím
způsobem pracovat 
když recept DODRŽÍ od A do Z, tak by měl
dospět uvařením k jakémus-takémus uspokojivému výsledku. Já jsem už od
začátku čul jakýsi renonc v tom protlaku a nakonec mě to ani moc
nepřekvapilo… Ale pokud by byl recept napsán tak jak jste ho posléze
poupravila, tak jsem nemusel pozdě bycha honit a jídlo mohlo chutnat
i MAKRONKÁM a nemusely z něho být „celý votrávený“ 
Všiml jsem si, že jste jedna z nemnoha Labužníků co když se chopí receptu, tak ho často „postaví na hlavu“ (naschvál přeháním
Toto já nedokážu! Chybí mi invence! Když je v např. v receptu dobromysl kterou zrovna nemám, tak frčím do marketu, místo toho abych použil oregano, které zrovna mám
Nesouhlasím ale, když se autor receptu vyjádří že: „nikde není psáno, že se to musí dodržet do puntíku, každý máme chutě jiné a proto je i logické, že si každý mí upravit složení dle svého…“ Jistě, jsme svobodní lidé, pište si co chcete a ať si každý dělá co chce… Nevím, zda vás dokážu přesvědčit, ale myslím si, že recept by měl být postaven a napsán tak, aby každý, i úplný tydýt (tedy i casino
EDIT:
A abych nebyl v rozporu s vlastními připomínkami, začal jsem procházet a kde to jen jde tak i doplňovat mnou vložené recepty
Příspěvek upraven 12.06.13 v 00:00
První věta je správně.
A ostatní? Na objížďky nemám čas. Tady je keců všelijakých!
Ano, vykoulela jsem se mimo mísu. Jdu se sprovodit ze světa zvlášť rafinovaným způsobem. Nebo si dám pleťovou masku z mrkvového pyré a ňoky do uší. A jsem v míse zpátky!
@casino Super nápad na servírování, vypadá to hned líp, než to… no, to… jak o tom je notná část týhle diskuze

A předešlé focení, když si přečetly komentáře, mi o hlavu omlátily:
„Dyž sme vám řikaly že to nemá cenu fotit že je to na dvě věci tak ste měl řečí jak koza bobků. A vidite vidite jak to tam ta baba nazvala! A „nic“ tomu neřikala!!!“
@tlustá bába dnes v 20:28
Možná by to chtělo sem tam vložit nějaký
odkaz, že ať nejste za někoho kdo mluví z cesty…
a abych držel Ačraj nastolené téma, tak ať
nejste mimo mííísu 
Jste si si si jista, že jste se trefila do správných komentářů
A Šalamoun, ještě ke všemu!!!


Když jsou takový oblibovatel mrkve a karotky a nemýlím-li se i Viléma Vrabce, Karotku neb mrkev dušenou s koňakem(Carottes au cognac) a Flambovanou karotku (Carottes flambées) znají?
Na mrkvičku by jim nemělo být koňaku líto.
Nemají-li černé na bílém, ráda poskytnu, takovou si dám práci!
@Ačraj
některá jídla jsou vážně „skvěle
fotogenická“ 
@casino snad jen dodatek k tomu rozdílu v chuti domácího a koupeného protlaku: já bych si to s tím nakyslým kupovaným netroufla… domácí je sladký, proto ještě jednou díky za nakopnutí, opravdu mi ten rozdíl v prvním momentě nenapadl
)
Nejlepší varianta je s těmi rajčaty, ale kde je vzít a nekrást… letos nic moc úroda nebude, co nepotloukly kroupy, to zničil ten vytrvalý déšť (i když kam se hrabe pár zničených sazenic a záplavy v nedalekých obcích…
@di ale to už by byl úplně jiný recept… ač také velice dobrý
Jinak nikde není psáno, že se to musí dodržet do puntíku, každý máme chutě jiné a proto je i logické, že si každý mí upravit složení dle svého…
Nám to chutná prostě takto, ale jak už jsem zmínila, vámi nastíněná verze zní také velmi dobře…
Příspěvek upraven 10.06.13 v 11:27
Casino, vidím, že se v tom matláte hezky vy…
a hodně Vás to baví… 
A já, abych si jich usmířila, posílám toto:
http://www.albert.cz/…polevka.html
Je mi v poslední době často vařena, takže vyzkoušena a je opravdu velmi dobrá. Ale možná už ji znají.
Ještě mám vyřídit, že občas dá (manžel), na závěr, do polévky - na špičku nože kari.
NEMATLAL

Ale třeba jste za mala ráda hnětla esenbáčky…
Casino, dobrý nápad,
ale dlaždiči mluví jinak..
Slovo „kadit“, myslím neznají. 
To už si snad nemyslí ani Ačraj!
Tento víkend jsem ze slámy. S tou mou udržuju pravidelný styk i na dálku a včéra jí napsal:
posekl louku, sotva leze; na „oběd“ měl včerejší http://www.labuznik.cz/…ryzova-kase/ zítra http://www.labuznik.cz/…kvovym-pyre/ s bramborem. Mrkva s protlakem…brrrrrrr, no uvidím, ale třeba se pletu… Ahojky
No, jsem nedovtipa, že jsem nezohlednil vámi často ventilovaný DOMÁCÍ PROTLAK!!! A to jsem si po 1. přečtení říkal, že 3PL protlaku moc nekoresponduje s 1-2 rajčaty uvedenými v závěru postupu.
Nu což, stalo se…
Mrkev je sice sladká, ale ne zas až tak, aby přebila kyselost protlaku+zakysanky…
Ve finále jsem tedy trošku přisladil…
A znáte baby:
Jedný MAKRONCE to přišlo moc kyselý…
Druhý moc sladký…
A třetí, prý že je to jak máčka na pizzu…
Nakonec ale kvitovaly s povděkem, že jsem na ňoky kvůli nim vůbec nepoužil mouku.
A zítra u nás bude Mrkvová polífka! S česnekem a bazalkou
Ano, myslí tu fotečku. Tím červeným písmem, to sedělo více, ale abych neurazila
Zuzka to vezme jistě s rezervou

Většinou to první slovo platí…Píšu strašně rychle…Myslím ještě rychleji…
Příspěvek upraven 09.06.13 v 22:29
2452 příspěvků 9.6.13 22:16
Osobně bych to nemixovala vůbec, nechala bych mrkev v původní podobě. Protlak ani zakysanou smetanu bych nedávala. Vzpomeňte si na esme a její „take five“ - v jednoduchosti je krása, ne vždy znamená „čím víc, tím líp“, tenhle recept je naprosto překombinovaný.
Ilustrační četba zde .
A já, pomalá, vypadám jako blbec!!!

Celé odpoledne kolem toho zbaběle chodím, jako kolem horké kaše. Nebo jako kolem toho mého, značně nefotogenického, pyré bramborového.
Ale pregnantněji se to ani vyjádřit nedá.
Možná udělat velmi husté a ulapit ho nějak do tvořítka?
Ach jo, vy mi dáváte!!!
Mně to pyré připadá, jako by se na ten talíř někdo vykadil

@Ačraj myslí pravděpodobně tu mou fotečku…
Edit:
Aha, tak už upravila…
No, evidentně píše rychleji než…
Příspěvek upraven 09.06.13 v 21:49
Casino:Se zavřenýma očima bych to možná i ochutnala
Na pohled to tedy lákavé vůbec není
Něco mně to připomíná… 
Příspěvek upraven 09.06.13 v 21:43
@casino No, když já teď nevím, jestli si jen neděláte ze mě prču…



Ale díky vá mi došla jedna věc… domácí protlak je o dost jemnější chuťově, než ten koupený, proto ta dávka
Musím to poopravit na kupovaný… málokdo se dnes patlá s domácí zásobou protlaku, zapomněla jsem na tuto okolnost
Pokud vám aspoň jen trošku chutnalo, jsem ráda a děkuji za důvěru při volbě receptu
No, když ve společnosti paní casinová vyzvoní, že je jako králík, dámám to pozvedne obočí…
(ale na toho smajlíka co nemá na
gastroforu co pohledávat to nebylo)
No, když potom upřesní že má rád mrkev, tak jim i pánům poklesne
No, když viděl v receptu mrkev + protlak (a že ho není málo!), neudělalo se mu dobře
No, myslel, že to bude horší…
No, lepší to bylo před přidáním protlaku…
No, česneku mu přišlo moc, ale asi i díky tepelné úpravě je ho akorát…
No, bazalky asi i díky tepelné úpravě bylo tak akorát, ale stejně dodatečně dozelenil…
No, myslí si, že ta nechuť byla v jeho hlavě a pokud MAKRONKY (až se po včerejší pařbě zmátoří) snad i dokážou zaostřit, tak k obrázku přibalí i fšechy možné hvězdičky ******
No, za recept neděkuje protože si myslí, že na LABUŽNÍKOVI by měly být především špičkové recepty…
A TOTO JE ŠPICA!
EDITACE
Tu nepodařenou fotečku z UVAŘENO mažu, a přesouvám ji sem, že aby bylo vidět k čemu se Ačraj výše podlaždičsku vyjádřila
Příspěvek upraven 09.06.13 v 22:25
@M.Suskova Jejda
Díky moc, hned ji doplním, nejdůležitější
ingredience a já ji klidně zapomenu napsat… Ještě jednou velký dík a
hezký večer 
Kdepak máme tu mrkev? Ze strachu před mixováním se asi schovala.