Recept Bramborové knedlíky z horkých brambor (bez vejce) Pro Děti Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborové knedlíky z horkých brambor (bez vejce)

Úvod

Vždy se tradovalo, že knedlík z horkých brambor a ještě k tomu bez vajec uvařiti nelze. A uvařit den předem brambory? Na to obvykle zapomenu :zed: . Znám recept na italské bramborové gnocchi, které jsou právě z těch horkých brambor a mouky. Zkusila jsem tedy knedlík a od té doby jej vařím.

Postup

Brambory oloupeme a vcelku je uvaříme v osolené vodě. Scedíme.

V této fázi již dávám vařit osolenou vodu na vaření knedlíků – zpracování těsta postupuje rychle a knedle se ihned po vytvoření zavářejí do vody.

Horké :cert: brambory nastrouháme (semeleme na masomlýnku nebo důkladně rozdrtíme válečkem na nudle) na jemno. Pracujeme rychle, aby hmota nestačila příliš vystydnout. Nastrouhané brambory osolíme a zasypeme moukou tak, aby vypracovávané těsto nelepilo a zůstalo kypré. Je třeba jej zpracovávat rychle a ne příliš hníst; pak by bylo tuhé. Podle druhu brambor budeme potřebovat na 1 kg brambor přibližně 1/3 – ½ kg mouky. Každé brambory jsou jiné :think: , těsto by nemělo být příliš suché.

Z teplého těsta tvoříme válečky dlouhé cca 12 cm v průměru 4 cm. Takové malé knedlíky dělala moje babička, já jsem se je tak naučila. Ani nám ty větší „nechutnají“ lol . Knedlíky při vyvalování nepodsypávám, vytvořím takové těsto, aby nebylo lepivé a ještě zůstalo měkké, tvárné a nadýchané.

Okamžitě knedlíky zaváříme do již připravené vařící vody. Jemně s nimi pohybujeme, aby se nechytily na dno. Po chvíli knedlíky vyplavou a od té doby vaříme ještě cca 8 minut. Uvařené vyjmeme a necháme před podáváním asi 10 minut odpočinout. Knedlíky se jakoby zatáhnou, utuží. Pak teprve krájíme. Kdybychom je krájeli a podávali okamžitě, knedlíky budou trochu mazlavé.

Obvykle je nechám vychladnout úplně. Pak je krájím na plátky, opékám na sádle do zlatohněda a podávám s osmaženou cibulkou a kusem uzeného :kytka: :srdce: .

Recept je z kategorií: Bramborová jídla Bramborové přílohy Knedlíky Pro alergiky (mléko, vejce)


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.05.14 vloženo
  • 18787x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1 a 1/4 h

Ingredience

  • brambory
  • hrubá mouka
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 27.01.16 17:38

Dnes ke špenátu a přesně dle receptu - jsou velmi dobré! :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 13.05.14 11:18

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Bramborové knedlíky z horkých brambor (bez vejce)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 31.05.14 10:34

8o..uz su dve.. :mrgreen:

 
di
2451 příspěvků 31.05.14 10:26

Dadooa: :potlesk: :mavam:

 
Dadooa
268 příspěvků 31.05.14 09:37

@exczech Tady se hlavy netrhaj za fundovane a dobre rady, ale za hloupost nebo blby kecy ;-)
Tak si vyber ;-)

 
exczech
297 příspěvků 30.05.14 18:38

@birkana Vzdy je lepe se zeptat ;)
Hlavne ze me za to ted nekdo tady neutrhne hlavu ;)

 
birkana
1663 příspěvků 30.05.14 17:57

@exczech, jen jsem nevěděla, jak tomu říkají profesionálové :oops: Raději jsem se zeptala :idea:

 
exczech
297 příspěvků 30.05.14 13:17

@birkana My jsme delali zakladni stock s telecich kosti a zeleniny s dodatkem ruznych koreni a tomamto paste. bylo to vse nejdive osmazene v troube a potom se to pomalu varilo v kotli alespon 24 hodin. po scezeni se to redukovalo na ten demi-glace a cast se zredukovala na ten glace-viand neboli meat glaze. v troube se opekaly jenom ty kosti a zelenina, ostatek se dodaval az do kotle. Tak ja ty popisujes ten postup, to je spravne, je videt ze to znas dobre :)

Příspěvek upraven 30.05.14 v 13:23

 
birkana
1663 příspěvků 30.05.14 08:58

@tlustá bába, něco na tento způsob? Ofoceno z Domácí kuchařky (M. D. Rettigová) :oops:

Příspěvek upraven 30.05.14 v 09:01

 
tlustá bába
1202 příspěvků 30.05.14 08:35

@birkana
Jako velmi hustý sirup a když se to dá do mrazáku, nikdy to nezmrzne na kus ledu, co neukrojíš (tohle i lžičkou). Technologie? Vařit a vařit! Ke konci už neodchází žádná pára - bodejť, když už tam není skoro žádná voda.
Obrázek jen pro srovnání, kolik toho je tak z 10 kg masa, kostičku droždí znáš.

 
birkana
1663 příspěvků 29.05.14 19:23

@exczech, jaká je konzistence na konci redukování glace-viand? V tom jsem amatér, tento neznám :zed:. Já připravuji obyčejný vývar z kostí, vazivových částí, ořezu, zeleniny a koření :think: Je tam jiná technologie výroby? Můj vývar je někdy gelovité konzistence, jindy tekutý - samozřemě je to závislé na množství výchozích surovin, jejich kvalitě (obsah kolagenu) a době tepelné úpravy.

 
Eja
3787 příspěvků 29.05.14 17:11

Držím Ti palce, s jedním/dvěma mrňousy :potlesk: ale holčičky budou mít skvělý vzor :kytka:

Jsme trochu mimo téma, u brknedlíků debata o vývaru :mrgreen:
Moji „polífkoví“ kamarádi v práci zpočátku nechápali, že moje obyčejná hovězí/kuřecí polévka je za studena ve skupenství pevném, resp. gelovitém…po 4-5 hodinách bublání na plotně prostě do druhého dne v lednici zrosolovatí…ale ta chuť… :)

 
exczech
297 příspěvků 29.05.14 15:21

@sliva78 Ja vim ze 36 hodin se zda moc dlouho, ale vetsina se da delat prez noc. Po scezeni zredukovat budto na demi-glace a nebo jeste vice na glace-viand. Ten glace-viand je velmi silna redukce a da se zmrazit k budoucimu pouziti v tvoritku ledovych kostek ve mrazaku. Nezbytna pomucka k priprave vynikajicich omacek :)

 
sliva78
73 příspěvků 29.05.14 13:38

… vyznávám starou školu, preferuju více druhů činností, co už dnešní maminky moc nevyhledávají. Jinak vývar demi-glace jsem dělala jen 2×, je to sice úžasná záležitost, jsem fanda pomalé přípravy jídla, ale 36h je už i na mne moc… vývary dělám, ale krapet rychleji, to přiznávám… ale nevylučuji, že se opět k několikahodinové přípravě vývaru vrátím. Jinak díky, bude další holčička. Moc zdravím :)

 
birkana
1663 příspěvků 29.05.14 13:02

@sliva78, máš pravdu, bramborový (a vůbec jakýkoli) knedlík dnes vaří málokdo - z mladší generace. A my, předdůchodoví, jsme hodnoceni jako dinosauři :lol: dodržující již dávno překonané „rituály“. V mém případě je to zdlouhavá příprava vývaru z kostí :mrgreen:, kdy to probublává a „táhne“ v zimě na kuchyňském sporáku od rána do večera.

Až budeš mít za ten měsíc kluka nebo holčinu, přeji ti: hodně štěstíčka a málo „dřiny“ - a ať jste oba zdraví :kytka: :srdce: :mavam:

 
sliva78
73 příspěvků 29.05.14 12:49

…motto dobrý, svatá pravda :-) Já taky nikde nekritizuji, není to můj styl, ale myslet si a pro sebe hodnotit můžu. Tím, že vařím skoro denně, jsem ráda, když se někde najím bez práce… takže když mi něco uplně chuťově nesedne, taktně mlčím a samozřejmě poděkuju… když mi něco chutná, ráda chválím :-)Když dělám gnocchi, též vejce nedávám… bramborový knedlík, jak už jsem psala v prvním komentáři, dělám stejně z horkých brambor, navíc tam mám jen to vejce a solamyl a brambory vařím ve slupce. Sto lidí, sto chutí… názorů. Asi jde vice už o zmíněnou konzistenci… Cením si, když vlastně někdo domácí bramborový knedlík udělá, ať už je jakýkoliv… v mém okolí se totiž moc lidí s výrobou domácích knedlíků nezatěžuje, takže asi tak. Já za měsíc rodím, mám dvouletou cácorku a stejně si práci v kuchyni neulehčuji a stíhám toho vcelku dost, jde o priority. Reagovala jsem hlavně na výrobu knedlíků z „horkých brambor“, jak je dělám já…

Příspěvek upraven 29.05.14 v 12:53

 
birkana
1663 příspěvků 29.05.14 11:41

@sliva78, aha, konzistence 8o ; já se zase vyhýbám vejcím - kvůli kypřejší konzistenci ;) Stejně jako italské bramborové gnocchi zásadně bez vejce :cert:

P. S. A že si v jiné domácnosti nepochutnáš na bramknedlících? Přečti si motto v mém profilu :jazyk: :lol:

Příspěvek upraven 29.05.14 v 11:45

 
sliva78
73 příspěvků 29.05.14 09:42

… blbě jsem se opravdu nevyjádřila, krupičku zkrátka do bram.kned. nedávám. Řekla jsem pouze, co dělám já (to je to slovo osobně)… nikomu svůj názor nevnucuju a i jsem psala, že jde o věc názoru. Každý je zvyklý na něco jiného, a to je snad v pořádku… já jen, že v málokteré domácnosti si pochutnám na bramborovém knedlíku. A je to i věc konzistence…

 
Dadooa
268 příspěvků 28.05.14 19:19

@sliva78 Nerozumim, proc by se melo vyhybat krupici nebo krupicce v knedlikach. Jsou to jenom jine varianty tehoz. leta letouci delam knedliky z krupicky a jsou super! Tady jsem je nasla taky od @glama http://www. labuznik. cz/recept/bram­borove-rychloknedliky/
Asi si se blbe vyjadrila, nebo tomu nerozumim.

Z Bystran sem zkusila taky, jsou prima, ale zustavam u svych navyknutych.

 
Eja
3787 příspěvků 28.05.14 18:30
Já je budu muset vyzkoušet

Ohlasy v diskusi jsou tak pozitivní, že místo mých oblíbených je vyzkouším.

 
exczech
297 příspěvků 28.05.14 17:43
hruba mouka

@babi Ja si myslim ze „bread flour“ se asi podoba dost hrube mouce a ma vysoky obsah lepku.

 
sliva78
73 příspěvků 28.05.14 16:04

… koukala jsem na ten odkaz na bramborové knedlíky od Bony, pro inspiraci. Každopádně nesouhlasím s tvrzením, že knedlíky jsou s vejcem tvrdší, já je mám jak peří a vejce dávám. Já bych se osobně vyhla v bram. knedlících krupici či krupičce… použije-li se hr. mouka, vše ok, ale to je věc názoru.

 
Ala_V
99 příspěvků 22.05.14 14:42

Opečené bramborové knedlíky s anglickou slaninou, cibulí a česnekem… Někdy dělávám knedlíky jenom kvůli tomu, abych je „pak“ mohla staré takto využít :). Naposledy jsem je dělala bez vajec podle receptu od Bony http://www.labuznik.cz/…ske-prababi/ , byly naprosto úžasné, držely tvar, chuťově výborné. Až nebude čas na vaření brambor předem, vyzkouším tento recept. Díky za inspiraci.

 
sliva78
73 příspěvků 19.05.14 08:47

… co vařím, dělám bramborové knedlíky z horkých brambor, propasíruju přes síto (mám to mačkadlo přímo na brambory)a narozdíl od tohoto receptu dávám navíc jen solamyl a právě vejce dle množství těsta. Lepší bramborový knedlíky neznám… Raději kupuju varný typ brambor na těsto, ale i tak se stává, že je těsto řídké, ale to asi každý zná…

 
babi
6360 příspěvků 15.05.14 22:36

@birkana to vsechno vypada krasne. Davam prednost takovymto gurmanskym skvostum pred flakem masa… tedy ne vzdycky :). Tve panvicce rikam snidane k veceri a naopak. Diky za napady. Na sladke totiz prave moc nejsem 8o

 
tlustá bába
1202 příspěvků 15.05.14 21:03

@birkana
Ze zbabělosti, od té doby, co jsem jeden zlomila, dělám malé šišky. Mají tu výhodu, že jsou uvařené v okamžiku, kdy vyplavou a pak se dají sypat osmaženou strouhankou a nebo mákem.
Ale připomněla jsi mi něco, co jsem neměla už strašně dlouho - opečený knedlík s cibulkou! Napichovat na vidličku a číst si u toho! Jo! :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 14.05.14 09:16

@babi, určitě je vyzkoušej. I s tou moukou, co máš k dispozici. Protože neobsahují vejce (ty knedlíky), která by ovlivnila výsledek, můžeš zkoušet i v malém množství. Držím palce, ať se povedou :kytka: :lol:.

Fotky níže jsou inspirací pro ty, kdo mají (jako já) rádi snídani „na vidličku“ – opékám knedlíky (z minulého dne) i s cibulí na jedné pánvi; oboje je hotovo ve stejný čas :srdce:. To zelené navrchu jsou čerstvé lístky mladého celeru. Jako snídaně je to možná pro někoho ukrutně nezdravé, ale pokrmy tohoto druhu mne naučily snídat. (Při představě vloček či lupínků v mléce nebo jogurtu mi nabíhá husí kůže a kazí se mi dobrá nálada :mrgreen: :mavam: )

 
babi
6360 příspěvků 14.05.14 01:44

@birkana to tedy opravdu musim vyzkouset, ale musim sehnat hrubou mouku, anebo pouzit tu nasi ‚na vsechno‘ (all purpose) :think:

 
birkana
1663 příspěvků 13.05.14 15:15

@Eja, já raději strouhám. Nevěřím si, že bych ty brambory (suché, celé, bez tekutiny) ušťouchala do hladka a hedvábna :think: ; zkusit se to může :idea:

@exczech, složením to škubánky připomíná :srdce:. Moje babička do nich dávala mouku hladkou. Brambory (na rozdíl od tohoto receptu) dala vařit pokrájené. Z uvařených vodu slila do hrnku, do brambor udělala vařečkou otvory až ke dnu hrnce, do nich nasypala mouku. Pak to vše zalila tou oddělenou vodou (přiměřené množství), zakryla poklicí a nechala stát čtvrt hodiny. Pak se vše prošťouchalo (promíchalo), aby byly škubánky hladké bez kousků.

Mě tedy ty s cukrem a mákem nechutnaly ani jako dítěti. Když se ale omastí rozškvařenou slaninou, k tomu kus uzeného… :potlesk:

 
exczech
297 příspěvků 13.05.14 14:41
skubanky

To me pripomina recept na skubanky jak je delala moje babicka s rozdilem ze trocu vody nechala, zasypala moukou a rozstouchala a nechala jeste sparit. Daly se jist na sladko s makem a cukrem a nebo jak uvadis ve svojem receptu druhy den osmazene s cibulkou osmazenou do zlatova. :lol:

Příspěvek upraven 13.05.14 v 14:41

 
ester
288 příspěvků 13.05.14 14:21

Nachci Vás vyděsit, milá Ejo…ale tu předložku bych tam dala, přestože avizujete, že je to metoda šupšup…ušoulám v ruce rovnou z hrnce a prsknu to DO vroucí vody :-)

 
Eja
3787 příspěvků 13.05.14 12:20
Konkurence

Podle mne nejlepších ??? metoda šupšup, horké brambory, jeden hrnec…viz můj diskusní příspěvek…ušoulám v ruce rovnou z hrnce a prsknu do vroucí vody…
Strouhání či válení mne trochu odrazuje, důkladné šťouchání by nestačilo???

Příspěvek upraven 13.05.14 v 15:48

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Tatranské kuře Tatranské kuře
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz