Recept Bramborové knedlíky z horkých brambor (bez vejce) Pro Děti Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborové knedlíky z horkých brambor (bez vejce)

Úvod

Vždy se tradovalo, že knedlík z horkých brambor a ještě k tomu bez vajec uvařiti nelze. A uvařit den předem brambory? Na to obvykle zapomenu :zed: . Znám recept na italské bramborové gnocchi, které jsou právě z těch horkých brambor a mouky. Zkusila jsem tedy knedlík a od té doby jej vařím.

Postup

Brambory oloupeme a vcelku je uvaříme v osolené vodě. Scedíme.

V této fázi již dávám vařit osolenou vodu na vaření knedlíků – zpracování těsta postupuje rychle a knedle se ihned po vytvoření zavářejí do vody.

Horké :cert: brambory nastrouháme (semeleme na masomlýnku nebo důkladně rozdrtíme válečkem na nudle) na jemno. Pracujeme rychle, aby hmota nestačila příliš vystydnout. Nastrouhané brambory osolíme a zasypeme moukou tak, aby vypracovávané těsto nelepilo a zůstalo kypré. Je třeba jej zpracovávat rychle a ne příliš hníst; pak by bylo tuhé. Podle druhu brambor budeme potřebovat na 1 kg brambor přibližně 1/3 – ½ kg mouky. Každé brambory jsou jiné :think: , těsto by nemělo být příliš suché.

Z teplého těsta tvoříme válečky dlouhé cca 12 cm v průměru 4 cm. Takové malé knedlíky dělala moje babička, já jsem se je tak naučila. Ani nám ty větší „nechutnají“ lol . Knedlíky při vyvalování nepodsypávám, vytvořím takové těsto, aby nebylo lepivé a ještě zůstalo měkké, tvárné a nadýchané.

Okamžitě knedlíky zaváříme do již připravené vařící vody. Jemně s nimi pohybujeme, aby se nechytily na dno. Po chvíli knedlíky vyplavou a od té doby vaříme ještě cca 8 minut. Uvařené vyjmeme a necháme před podáváním asi 10 minut odpočinout. Knedlíky se jakoby zatáhnou, utuží. Pak teprve krájíme. Kdybychom je krájeli a podávali okamžitě, knedlíky budou trochu mazlavé.

Obvykle je nechám vychladnout úplně. Pak je krájím na plátky, opékám na sádle do zlatohněda a podávám s osmaženou cibulkou a kusem uzeného :kytka: :srdce: .

Recept je z kategorií: Bramborová jídla Bramborové přílohy Knedlíky Pro alergiky (mléko, vejce)


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.05.14 vloženo
  • 19413x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1 a 1/4 h

Ingredience

  • brambory
  • hrubá mouka
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 27.01.16 17:38

Dnes ke špenátu a přesně dle receptu - jsou velmi dobré! :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 13.05.14 11:18

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Bramborové knedlíky z horkých brambor (bez vejce)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 31.05.14 10:34

8o..uz su dve.. :mrgreen:

 
di
2451 příspěvků 31.05.14 10:26

Dadooa: :potlesk: :mavam:

 
Dadooa
268 příspěvků 31.05.14 09:37

@exczech Tady se hlavy netrhaj za fundovane a dobre rady, ale za hloupost nebo blby kecy ;-)
Tak si vyber ;-)

 
exczech
297 příspěvků 30.05.14 18:38

@birkana Vzdy je lepe se zeptat ;)
Hlavne ze me za to ted nekdo tady neutrhne hlavu ;)

 
birkana
1667 příspěvků 30.05.14 17:57

@exczech, jen jsem nevěděla, jak tomu říkají profesionálové :oops: Raději jsem se zeptala :idea:

 
exczech
297 příspěvků 30.05.14 13:17

@birkana My jsme delali zakladni stock s telecich kosti a zeleniny s dodatkem ruznych koreni a tomamto paste. bylo to vse nejdive osmazene v troube a potom se to pomalu varilo v kotli alespon 24 hodin. po scezeni se to redukovalo na ten demi-glace a cast se zredukovala na ten glace-viand neboli meat glaze. v troube se opekaly jenom ty kosti a zelenina, ostatek se dodaval az do kotle. Tak ja ty popisujes ten postup, to je spravne, je videt ze to znas dobre :)

Příspěvek upraven 30.05.14 v 13:23

 
birkana
1667 příspěvků 30.05.14 08:58

@tlustá bába, něco na tento způsob? Ofoceno z Domácí kuchařky (M. D. Rettigová) :oops:

Příspěvek upraven 30.05.14 v 09:01

 
tlustá bába
1209 příspěvků 30.05.14 08:35

@birkana
Jako velmi hustý sirup a když se to dá do mrazáku, nikdy to nezmrzne na kus ledu, co neukrojíš (tohle i lžičkou). Technologie? Vařit a vařit! Ke konci už neodchází žádná pára - bodejť, když už tam není skoro žádná voda.
Obrázek jen pro srovnání, kolik toho je tak z 10 kg masa, kostičku droždí znáš.

 
birkana
1667 příspěvků 29.05.14 19:23

@exczech, jaká je konzistence na konci redukování glace-viand? V tom jsem amatér, tento neznám :zed:. Já připravuji obyčejný vývar z kostí, vazivových částí, ořezu, zeleniny a koření :think: Je tam jiná technologie výroby? Můj vývar je někdy gelovité konzistence, jindy tekutý - samozřemě je to závislé na množství výchozích surovin, jejich kvalitě (obsah kolagenu) a době tepelné úpravy.

 
Eja
3815 příspěvků 29.05.14 17:11

Držím Ti palce, s jedním/dvěma mrňousy :potlesk: ale holčičky budou mít skvělý vzor :kytka:

Jsme trochu mimo téma, u brknedlíků debata o vývaru :mrgreen:
Moji „polífkoví“ kamarádi v práci zpočátku nechápali, že moje obyčejná hovězí/kuřecí polévka je za studena ve skupenství pevném, resp. gelovitém…po 4-5 hodinách bublání na plotně prostě do druhého dne v lednici zrosolovatí…ale ta chuť… :)

 
exczech
297 příspěvků 29.05.14 15:21

@sliva78 Ja vim ze 36 hodin se zda moc dlouho, ale vetsina se da delat prez noc. Po scezeni zredukovat budto na demi-glace a nebo jeste vice na glace-viand. Ten glace-viand je velmi silna redukce a da se zmrazit k budoucimu pouziti v tvoritku ledovych kostek ve mrazaku. Nezbytna pomucka k priprave vynikajicich omacek :)

 
sliva78
73 příspěvků 29.05.14 13:38

… vyznávám starou školu, preferuju více druhů činností, co už dnešní maminky moc nevyhledávají. Jinak vývar demi-glace jsem dělala jen 2×, je to sice úžasná záležitost, jsem fanda pomalé přípravy jídla, ale 36h je už i na mne moc… vývary dělám, ale krapet rychleji, to přiznávám… ale nevylučuji, že se opět k několikahodinové přípravě vývaru vrátím. Jinak díky, bude další holčička. Moc zdravím :)

 
birkana
1667 příspěvků 29.05.14 13:02

@sliva78, máš pravdu, bramborový (a vůbec jakýkoli) knedlík dnes vaří málokdo - z mladší generace. A my, předdůchodoví, jsme hodnoceni jako dinosauři :lol: dodržující již dávno překonané „rituály“. V mém případě je to zdlouhavá příprava vývaru z kostí :mrgreen:, kdy to probublává a „táhne“ v zimě na kuchyňském sporáku od rána do večera.

Až budeš mít za ten měsíc kluka nebo holčinu, přeji ti: hodně štěstíčka a málo „dřiny“ - a ať jste oba zdraví :kytka: :srdce: :mavam:

 
sliva78
73 příspěvků 29.05.14 12:49

…motto dobrý, svatá pravda :-) Já taky nikde nekritizuji, není to můj styl, ale myslet si a pro sebe hodnotit můžu. Tím, že vařím skoro denně, jsem ráda, když se někde najím bez práce… takže když mi něco uplně chuťově nesedne, taktně mlčím a samozřejmě poděkuju… když mi něco chutná, ráda chválím :-)Když dělám gnocchi, též vejce nedávám… bramborový knedlík, jak už jsem psala v prvním komentáři, dělám stejně z horkých brambor, navíc tam mám jen to vejce a solamyl a brambory vařím ve slupce. Sto lidí, sto chutí… názorů. Asi jde vice už o zmíněnou konzistenci… Cením si, když vlastně někdo domácí bramborový knedlík udělá, ať už je jakýkoliv… v mém okolí se totiž moc lidí s výrobou domácích knedlíků nezatěžuje, takže asi tak. Já za měsíc rodím, mám dvouletou cácorku a stejně si práci v kuchyni neulehčuji a stíhám toho vcelku dost, jde o priority. Reagovala jsem hlavně na výrobu knedlíků z „horkých brambor“, jak je dělám já…

Příspěvek upraven 29.05.14 v 12:53

 
birkana
1667 příspěvků 29.05.14 11:41

@sliva78, aha, konzistence 8o ; já se zase vyhýbám vejcím - kvůli kypřejší konzistenci ;) Stejně jako italské bramborové gnocchi zásadně bez vejce :cert:

P. S. A že si v jiné domácnosti nepochutnáš na bramknedlících? Přečti si motto v mém profilu :jazyk: :lol:

Příspěvek upraven 29.05.14 v 11:45

 
sliva78
73 příspěvků 29.05.14 09:42

… blbě jsem se opravdu nevyjádřila, krupičku zkrátka do bram.kned. nedávám. Řekla jsem pouze, co dělám já (to je to slovo osobně)… nikomu svůj názor nevnucuju a i jsem psala, že jde o věc názoru. Každý je zvyklý na něco jiného, a to je snad v pořádku… já jen, že v málokteré domácnosti si pochutnám na bramborovém knedlíku. A je to i věc konzistence…

 
Dadooa
268 příspěvků 28.05.14 19:19

@sliva78 Nerozumim, proc by se melo vyhybat krupici nebo krupicce v knedlikach. Jsou to jenom jine varianty tehoz. leta letouci delam knedliky z krupicky a jsou super! Tady jsem je nasla taky od @glama http://www. labuznik. cz/recept/bram­borove-rychloknedliky/
Asi si se blbe vyjadrila, nebo tomu nerozumim.

Z Bystran sem zkusila taky, jsou prima, ale zustavam u svych navyknutych.

 
Eja
3815 příspěvků 28.05.14 18:30
Já je budu muset vyzkoušet

Ohlasy v diskusi jsou tak pozitivní, že místo mých oblíbených je vyzkouším.

 
exczech
297 příspěvků 28.05.14 17:43
hruba mouka

@babi Ja si myslim ze „bread flour“ se asi podoba dost hrube mouce a ma vysoky obsah lepku.

 
sliva78
73 příspěvků 28.05.14 16:04

… koukala jsem na ten odkaz na bramborové knedlíky od Bony, pro inspiraci. Každopádně nesouhlasím s tvrzením, že knedlíky jsou s vejcem tvrdší, já je mám jak peří a vejce dávám. Já bych se osobně vyhla v bram. knedlících krupici či krupičce… použije-li se hr. mouka, vše ok, ale to je věc názoru.

 
Ala_V
100 příspěvků 22.05.14 14:42

Opečené bramborové knedlíky s anglickou slaninou, cibulí a česnekem… Někdy dělávám knedlíky jenom kvůli tomu, abych je „pak“ mohla staré takto využít :). Naposledy jsem je dělala bez vajec podle receptu od Bony http://www.labuznik.cz/…ske-prababi/ , byly naprosto úžasné, držely tvar, chuťově výborné. Až nebude čas na vaření brambor předem, vyzkouším tento recept. Díky za inspiraci.

 
sliva78
73 příspěvků 19.05.14 08:47

… co vařím, dělám bramborové knedlíky z horkých brambor, propasíruju přes síto (mám to mačkadlo přímo na brambory)a narozdíl od tohoto receptu dávám navíc jen solamyl a právě vejce dle množství těsta. Lepší bramborový knedlíky neznám… Raději kupuju varný typ brambor na těsto, ale i tak se stává, že je těsto řídké, ale to asi každý zná…

 
babi
6360 příspěvků 15.05.14 22:36

@birkana to vsechno vypada krasne. Davam prednost takovymto gurmanskym skvostum pred flakem masa… tedy ne vzdycky :). Tve panvicce rikam snidane k veceri a naopak. Diky za napady. Na sladke totiz prave moc nejsem 8o

 
tlustá bába
1209 příspěvků 15.05.14 21:03

@birkana
Ze zbabělosti, od té doby, co jsem jeden zlomila, dělám malé šišky. Mají tu výhodu, že jsou uvařené v okamžiku, kdy vyplavou a pak se dají sypat osmaženou strouhankou a nebo mákem.
Ale připomněla jsi mi něco, co jsem neměla už strašně dlouho - opečený knedlík s cibulkou! Napichovat na vidličku a číst si u toho! Jo! :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 14.05.14 09:16

@babi, určitě je vyzkoušej. I s tou moukou, co máš k dispozici. Protože neobsahují vejce (ty knedlíky), která by ovlivnila výsledek, můžeš zkoušet i v malém množství. Držím palce, ať se povedou :kytka: :lol:.

Fotky níže jsou inspirací pro ty, kdo mají (jako já) rádi snídani „na vidličku“ – opékám knedlíky (z minulého dne) i s cibulí na jedné pánvi; oboje je hotovo ve stejný čas :srdce:. To zelené navrchu jsou čerstvé lístky mladého celeru. Jako snídaně je to možná pro někoho ukrutně nezdravé, ale pokrmy tohoto druhu mne naučily snídat. (Při představě vloček či lupínků v mléce nebo jogurtu mi nabíhá husí kůže a kazí se mi dobrá nálada :mrgreen: :mavam: )

 
babi
6360 příspěvků 14.05.14 01:44

@birkana to tedy opravdu musim vyzkouset, ale musim sehnat hrubou mouku, anebo pouzit tu nasi ‚na vsechno‘ (all purpose) :think:

 
birkana
1667 příspěvků 13.05.14 15:15

@Eja, já raději strouhám. Nevěřím si, že bych ty brambory (suché, celé, bez tekutiny) ušťouchala do hladka a hedvábna :think: ; zkusit se to může :idea:

@exczech, složením to škubánky připomíná :srdce:. Moje babička do nich dávala mouku hladkou. Brambory (na rozdíl od tohoto receptu) dala vařit pokrájené. Z uvařených vodu slila do hrnku, do brambor udělala vařečkou otvory až ke dnu hrnce, do nich nasypala mouku. Pak to vše zalila tou oddělenou vodou (přiměřené množství), zakryla poklicí a nechala stát čtvrt hodiny. Pak se vše prošťouchalo (promíchalo), aby byly škubánky hladké bez kousků.

Mě tedy ty s cukrem a mákem nechutnaly ani jako dítěti. Když se ale omastí rozškvařenou slaninou, k tomu kus uzeného… :potlesk:

 
exczech
297 příspěvků 13.05.14 14:41
skubanky

To me pripomina recept na skubanky jak je delala moje babicka s rozdilem ze trocu vody nechala, zasypala moukou a rozstouchala a nechala jeste sparit. Daly se jist na sladko s makem a cukrem a nebo jak uvadis ve svojem receptu druhy den osmazene s cibulkou osmazenou do zlatova. :lol:

Příspěvek upraven 13.05.14 v 14:41

 
ester
288 příspěvků 13.05.14 14:21

Nachci Vás vyděsit, milá Ejo…ale tu předložku bych tam dala, přestože avizujete, že je to metoda šupšup…ušoulám v ruce rovnou z hrnce a prsknu to DO vroucí vody :-)

 
Eja
3815 příspěvků 13.05.14 12:20
Konkurence

Podle mne nejlepších ??? metoda šupšup, horké brambory, jeden hrnec…viz můj diskusní příspěvek…ušoulám v ruce rovnou z hrnce a prsknu do vroucí vody…
Strouhání či válení mne trochu odrazuje, důkladné šťouchání by nestačilo???

Příspěvek upraven 13.05.14 v 15:48

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz