Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Polévka z kořenové zeleniny, brambor, majoránky, pepře, soli, česneku se zahušťuje světlou jíškou, škrobovou moučkou nebo nastrouhaným bramborem. Pro dochucení přidáváme kostku bujónu nebo vývar. Krásnou barvu polévka získá, pokud cibuli v základu nahradíme na másle osmahnutou strouhanou mrkví. Oživit polévku můžeme kapustou, růžičkami květáku, brokolice, krupkami, luštěninami, slaninou, uzeným, sekanou petrželkou, šalotkou či tymiánem. Gurmáni zakončují přípravu polévky tak, že do polévky rozklepnou vejce.
Selská nebo šumavská bramboračka obsahuje houby čerstvé nebo sušené, francouzská pórek, smetanu, sýr a svařené víno. V mléčné nahrazuje vývar mléko. Krémovou polévku získáme rozmixováním surovin za přidání šlehačky.