Recept Selská bramboračka

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Selská bramboračka

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno, vhodíme na rozehřátý tuk a orestujeme. Přidáme zeleninu a orestujeme dozlatova. Přidáme mouku a orestujeme na žlutou jíšku. Zalijeme vodou, přidáme houby (suché povaříme zvlášť asi hodinu v troše vývaru a přidáme do polévky), na kostky nakrájené brambory, drcený kmín, bujónovou kostku a vaříme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Když jsou brambory a zelenina měkké, ochutíme polévku majoránkou promnutou v dlaních, česnekem utřeným se solí, solí a pepřem a doplníme zelenými natěmi. Do polévky můžeme dát vařit vepřové koleno, kosti nebo kousek uzeného. Stačí i jen na kostičky nakrájený a na sádle opečený kabanos.V Podkrkonoší bramboračku doplňují smetanou a octem, jinde jí dochucují paprikou nebo doplňují vaječnými nočky.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 09.03.04 vloženo
  • 16678x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300 g brambor
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 list kapusty
  • 1 pórek
  • 2 stroužky česneku
  • hrst sušených hub nebo několik čerstvých
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 bujónová kostka
  • 1/2 lžičky kmínu
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžíce majoránky
  • petrželová a celerová nať
  • 1 l vody.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 12.01.16 21:24

Když škvařím sádlo, tak potom v tom hrnci dělám tuhle bramboračku, je výborná. Dnes s česnekovými rohlíky bez kynutí.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

vilmusa 26.03.13 11:19

Vyzkousela jsem tuto polevku,v zime je vynikajici

Odkaz na uvaření

pupi 31.07.11 18:25

Tento recept už řadím mezi naše osvědčené. Akorát vynechávám některou zeleninu (dávám obvykle jen petržel a mrkev) a bujón a kmín, je výborná i tak. Krásnou barvu i chuť dodají houby.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Selská bramboračka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
pupi
8 příspěvků 31.07.11 18:25

Tento recept už řadím mezi naše osvědčené. Akorát vynechávám některou zeleninu (dávám obvykle jen petržel a mrkev) a bujón a kmín, je výborná i tak. Krásnou barvu i chuť dodají houby.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selská bramboračka

tak tohle je klasika..babička dělávala bramboračku s veškerými ingrediencemi, které Vás jen napadnou..včetně krup…říkavali jsme jí čertovská polívčička a nejlepší byla s vdolky sypanými mákem..a když si představíte, že nás na ní bylo 6 malých a hladových krků…nestačil ani 10-tilitrový hrnec..

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Houbová smaženice Houbová smaženice
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz