Recept Šumavská bramboračka

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šumavská bramboračka

Úvod

Bramboračka je skvělá polévka, zvláště pak, pokud použijeme vlastnoručně nasbírané houby. Třeba z hlubokých šumavských lesů. Zvláště na podzim a v zimě vůní zútulní Vaše obydlí a řádně zahřeje, když jsou venku plískanice.

Postup

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.

Na sádle připravíme cibulovou jíšku, zalijeme ji vývarem (nebo vodou) a přivedeme k varu. Vložíme zeleninu a předem namočené sušené houby (nebo samozřejmně čerstvé nebo mražené), osolíme, okořeníme a vařímě doměkka.

Brambory můžeme vařit zvlášť a přidat na konci. Na závěr přidáme utřený česnek dle chuti a krátce prohřejeme.

Ozdobíme a podáváme nejlépe s domácím chlebem nebo přímo v domácím chlebu.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 21.12.01 vloženo
  • 156346x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 l vývaru
  • 30 g sádla
  • 3 menší brambory
  • čtvrt bulvy celeru
  • 2 petržele
  • 3 mrkve
  • 1 menší cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • hrst lesních hub
  • 1-2 PL hladké mouky
  • majoránka
  • pepř
  • kmín
  • petrželka

Doporučená příloha

  • domácí chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Monulie 15.10.14 20:08

Superrychlá bramboračka, za půlhoďky bylo hotovo.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Mlsny_Honzik 27.02.13 17:42

Bramboračka jak má být!

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.02.13 14:31

Jíšku jsem dělala jen z 1 PL mouky, ono je to pak tak akorát „po našemu“ ;)
Venku sníh a mráz… no, zima, brrr… Ale nad talířem bramboračky… je příjemně, až by člověk pomalu začal věřit, že na světě je přeci jen krásně… ;)

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 05.02.11 12:23

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Šumavská bramboračka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
kanibrk
31 příspěvků 16.10.13 14:02

Skvělá polévka, tenhle recept jsem dostal od jedné staré paní hospodské v hospodě na Kvildě asi před 40 lety. V původním receptu jsou navíc ještě kroupy a jsou tam vynikající :potlesk:.

 
jeepet
1 příspěvek 15.02.13 22:43
Jíška pro listonošku

:hug: Jistě už děláš jíšky až se z nich práší. :) Jednou zkus na másle, jindy na sádle. Lehce osmažíš nakrájenou cibulku, přidáš 2 lžíce hladké mouky, vařečkou proženeš at se to nepřipálí a po chvíli zaliješ vývarem třeba z masoxu. Nebo jen vodou a pak přidáš masox. Drcený kmín + zeleninu… Všechny zde zminované recepty jsou ÚŽASNÝ! Česnek drcený dávám ke konci vaření a dávám majoránku. A vždy na konec petržílku i celerový list. Možno i libeček. :hug:

 
Sylvie
2302 příspěvků 14.02.13 11:33

Dělám ze sebe chytrou…myslím osmažené zeleniny.

 
Sylvie
2302 příspěvků 14.02.13 11:31

Milý casino, děkuji za podporu orestované zeleniny. :-) Také dávám na máslo.

 
Eja
3783 příspěvků 13.02.13 17:41

Casino :mavam: Vy šprýmaři :mrgreen:
Máslo, cibulka najemno, do barvy dle jídla, které chceme dělat, mouku, mícháme, když začne vše pěnit, postupně zaléváme studenou vodou/vývarem, mícháme…
Tak, a teď na mne někteří vystartují - ale babička mne učila do jíšky studené a do horkého horkou jíšku :mavam:

 
Zuzka1973
2057 příspěvků 13.02.13 13:37

Z těch komentů jsem se namlsala a už to bublá na plotně ;)
Houby mám z Brdských lesů, loni byly doslova žně.
Více sice používám v kuhyni sádlo, ale do bramboračky jedině máslíčko… a hrstka krupek, aspoň lámanky, nesmí chybět…

@casino tu otázku té holčině dluží zdejší obyvatelé už téměř rok… 8o Řekla bych, že za tu dobu jíšku již dávno zvládá „levou zadní“ :think: :kytka:

 
casino
4462 příspěvků 13.02.13 12:35
Je to nebe a dudy, pokud se zelenina napřed osmaží...

…já to dělám na kousku MÁSLA :palec:
No, třeba to Pepino vařilo v kotlíku na otevřenom ohni a to je pak dočista jednodušší vařit stylem z jedný vody načisto… :) :mrgreen:

Edit:…a vodpoví už někdo na dotaz stran zásmažky (jíííšky)? :nevim: :)

Příspěvek upraven 13.02.13 v 12:40

 
Sylvie
2302 příspěvků 13.02.13 12:07

Jak ji dělám já: zaleninu nastrouhám na hrubo na struhadle a s cibulí nejprve osmahnu. Pak teprve přidávám mouku. Dávám také tři stroužky česneku a pomalu vařím. Před dokončením přidám na kostičky nakrájené brambory.

 
kanibrk
31 příspěvků 13.02.13 10:33

Kdysi hodně dávno byla na Kvildě taková malá hospůdka (celá bílá), kde jsem tuhle bramboračku jedl, recept vyžebral od jedné staré paní hospodské a od té doby ji miluju. Jen tam navíc (podle toho receptu) dávám i kroupy. :) Je skvělá

 
listonoska
15 příspěvků 20.04.12 20:39

A jak se prosím dělá ta jíška, a nesmějte se mi, jsem zatím malá kuchařinka… :nevim: :oops:

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka-vlaďka

Podle toho, jak jsi popsala svou Šumavskou bramboračku je vidět, že i já jsem jihočeška jako hrom- dělám jí úplně stejně a je to ta nejlepší, kterou jsme kdy jedli- a že jsme jich jedli dost druhů. Název čertovská neznám, u nás se jí říká „Pravá bramborajda“. Měj se prima Jana

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka

Ejo, díky za radu, příště to zkusím. ;o)

 
Eja
3783 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka

Vlaďko, mňam. Pokud šidím instantní jíškou, tak se mi osvědčilo úplně nakonec po odstavení z plamene přidat kousek máslíčka. :))))

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka

Také jsem dnes dělala bramboračku, jihočeskou - do té by mělo přijít nejméně 21 ingrediencí. V Temelíně u babičky se jí říkávalo čertovská: kořenová zelenina, 3 větší brambory rozkrájené na větší kousky, kadeřavá kapusta, nakrájená na úhledné kousky (nebo růžičková kapusta), lze přidat i květák, kousek libečku, kmín, celý pepř (nebo mletý), sůl, 50 g sušených hub předem namočených (v polévce pak při vaření tolik nepění) nebo trojnásobné množství čerstvých, hrst krupek nebo krup, kousek slaniny nebo uzeného bůčku rozkrájené na kostičky; nechat vařit půl hodiny a posléze přidat rozetřený česnek (asi 3 stroužky), majoránku dle chuti (může být i rozkvedlané vajíčko) a zahustit jíškou ze sádla a hladké mouky (2 lžic od každého) - já to ošidila instantní jíškou. Do základu se může přidat i osmahnutá drobně nakrájená cibule. Na talíři ozdobit zelenou petrželkou nebo pažitkou. A když připočtu vodu, dělá mi to přesně „jednadvacet“ ingrediencí. ;o)

 
Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka

Pepíno,
dneska jsem si pochutnávala na tvojí bramboračce. Houby jsem měla zavařené, ale jinak stejné do puntíku jako podle tvého receptu :o))

Mňam :o)))

 
ilon
2 příspěvky 25.01.09 03:43
...

nevím,ale tento recept je přeci velice dobře znám, Vždy polévka vyjde dobře a dá se říct, že může být i pokaždé jiná

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz