Recept Šumavská bramboračka

(Hodnoceno 3x) Pepino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Šumavská bramboračka

Úvod

Bramboračka je skvělá polévka, zvláště pak, pokud použijeme vlastnoručně nasbírané houby. Třeba z hlubokých šumavských lesů. Zvláště na podzim a v zimě vůní zútulní Vaše obydlí a řádně zahřeje, když jsou venku plískanice.

Postup

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na sádle připravíme cibulovou jíšku, zalijeme ji vývarem (nebo vodou) a přivedeme k varu. Vložíme zeleninu a předem namočené sušené houby (nebo samozřejmně čerstvé nebo mražené), osolíme, okořeníme a vařímě doměkka. Brambory můžeme vařit zvlášť a přidat na konci. Na závěr přidáme utřený česnek dle chuti a krátce prohřejeme. Ozdobíme a podáváme nejlépe s domácím chlebem nebo přímo v domácím chlebu.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 21.12.01 vloženo
  • 189567x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 l vývaru
  • 30 g sádla
  • 3 menší brambory
  • čtvrt bulvy celeru
  • 2 petržele
  • 3 mrkve
  • 1 menší cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • hrst lesních hub
  • 1-2 PL hladké mouky
  • majoránka
  • pepř
  • kmín
  • petrželka

Doporučená příloha

  • domácí chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Monulie 15.10.14 20:08

Superrychlá bramboračka, za půlhoďky bylo hotovo.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Mlsny_Honzik 27.2.13 17:42

Bramboračka jak má být!

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.2.13 14:31

Jíšku jsem dělala jen z 1 PL mouky, ono je to pak tak akorát „po našemu“ ;)
Venku sníh a mráz… no, zima, brrr… Ale nad talířem bramboračky… je příjemně, až by člověk pomalu začal věřit, že na světě je přeci jen krásně… ;)

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 5.2.11 12:23

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Šumavská bramboračka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šumavská bramboračka

kanibrk
31 příspěvků 16.10.13 14:02

Skvělá polévka, tenhle recept jsem dostal od jedné staré paní hospodské v hospodě na Kvildě asi před 40 lety. V původním receptu jsou navíc ještě kroupy a jsou tam vynikající :potlesk:.

jeepet
1 příspěvek 15.2.13 22:43
Jíška pro listonošku

:hug: Jistě už děláš jíšky až se z nich práší. :) Jednou zkus na másle, jindy na sádle. Lehce osmažíš nakrájenou cibulku, přidáš 2 lžíce hladké mouky, vařečkou proženeš at se to nepřipálí a po chvíli zaliješ vývarem třeba z masoxu. Nebo jen vodou a pak přidáš masox. Drcený kmín + zeleninu… Všechny zde zminované recepty jsou ÚŽASNÝ! Česnek drcený dávám ke konci vaření a dávám majoránku. A vždy na konec petržílku i celerový list. Možno i libeček. :hug:

Sylvie
2302 příspěvků 14.2.13 11:33

Dělám ze sebe chytrou…myslím osmažené zeleniny.

Sylvie
2302 příspěvků 14.2.13 11:31

Milý casino, děkuji za podporu orestované zeleniny. :-) Také dávám na máslo.

Eja
3871 příspěvků 13.2.13 17:41

Casino :mavam: Vy šprýmaři :mrgreen:
Máslo, cibulka najemno, do barvy dle jídla, které chceme dělat, mouku, mícháme, když začne vše pěnit, postupně zaléváme studenou vodou/vývarem, mícháme…
Tak, a teď na mne někteří vystartují - ale babička mne učila do jíšky studené a do horkého horkou jíšku :mavam:

Zuzka1973
2364 příspěvků 13.2.13 13:37

Z těch komentů jsem se namlsala a už to bublá na plotně ;)
Houby mám z Brdských lesů, loni byly doslova žně.
Více sice používám v kuhyni sádlo, ale do bramboračky jedině máslíčko… a hrstka krupek, aspoň lámanky, nesmí chybět…

@casino tu otázku té holčině dluží zdejší obyvatelé už téměř rok… 8o Řekla bych, že za tu dobu jíšku již dávno zvládá „levou zadní“ :think: :kytka:

casino
4497 příspěvků 13.2.13 12:35
Je to nebe a dudy, pokud se zelenina napřed osmaží...

…já to dělám na kousku MÁSLA :palec:
No, třeba to Pepino vařilo v kotlíku na otevřenom ohni a to je pak dočista jednodušší vařit stylem z jedný vody načisto… :) :mrgreen:

Edit:…a vodpoví už někdo na dotaz stran zásmažky (jíííšky)? :nevim: :)

Příspěvek upraven 13.02.13 v 12:40

Sylvie
2302 příspěvků 13.2.13 12:07

Jak ji dělám já: zaleninu nastrouhám na hrubo na struhadle a s cibulí nejprve osmahnu. Pak teprve přidávám mouku. Dávám také tři stroužky česneku a pomalu vařím. Před dokončením přidám na kostičky nakrájené brambory.

kanibrk
31 příspěvků 13.2.13 10:33

Kdysi hodně dávno byla na Kvildě taková malá hospůdka (celá bílá), kde jsem tuhle bramboračku jedl, recept vyžebral od jedné staré paní hospodské a od té doby ji miluju. Jen tam navíc (podle toho receptu) dávám i kroupy. :) Je skvělá

listonoska
15 příspěvků 20.4.12 20:39

A jak se prosím dělá ta jíška, a nesmějte se mi, jsem zatím malá kuchařinka… :nevim: :oops:

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka-vlaďka

Podle toho, jak jsi popsala svou Šumavskou bramboračku je vidět, že i já jsem jihočeška jako hrom- dělám jí úplně stejně a je to ta nejlepší, kterou jsme kdy jedli- a že jsme jich jedli dost druhů. Název čertovská neznám, u nás se jí říká „Pravá bramborajda“. Měj se prima Jana

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka

Ejo, díky za radu, příště to zkusím. ;o)

Eja
3871 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka

Vlaďko, mňam. Pokud šidím instantní jíškou, tak se mi osvědčilo úplně nakonec po odstavení z plamene přidat kousek máslíčka. :))))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka

Také jsem dnes dělala bramboračku, jihočeskou - do té by mělo přijít nejméně 21 ingrediencí. V Temelíně u babičky se jí říkávalo čertovská: kořenová zelenina, 3 větší brambory rozkrájené na větší kousky, kadeřavá kapusta, nakrájená na úhledné kousky (nebo růžičková kapusta), lze přidat i květák, kousek libečku, kmín, celý pepř (nebo mletý), sůl, 50 g sušených hub předem namočených (v polévce pak při vaření tolik nepění) nebo trojnásobné množství čerstvých, hrst krupek nebo krup, kousek slaniny nebo uzeného bůčku rozkrájené na kostičky; nechat vařit půl hodiny a posléze přidat rozetřený česnek (asi 3 stroužky), majoránku dle chuti (může být i rozkvedlané vajíčko) a zahustit jíškou ze sádla a hladké mouky (2 lžic od každého) - já to ošidila instantní jíškou. Do základu se může přidat i osmahnutá drobně nakrájená cibule. Na talíři ozdobit zelenou petrželkou nebo pažitkou. A když připočtu vodu, dělá mi to přesně „jednadvacet“ ingrediencí. ;o)

Kopretinka
565 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská bramboračka

Pepíno,
dneska jsem si pochutnávala na tvojí bramboračce. Houby jsem měla zavařené, ale jinak stejné do puntíku jako podle tvého receptu :o))

Mňam :o)))

ilon
2 příspěvky 25.1.09 03:43
...

nevím,ale tento recept je přeci velice dobře znám, Vždy polévka vyjde dobře a dá se říct, že může být i pokaždé jiná

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Zeleninová pomazánka

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz