Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
vladalu Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na rozehřátém oleji osmažíme do zlatova jemně nakrájenou cibuli,přidáme na proužky nakrájenou hlívu ústřičnou.Po chvilce zasypeme paprikou a hned zalijeme asi 1,5 litrem vody,aby se paprika nespálila.Do polévky dále přidáme dvě kostky masoxu,na plátky nakrájený česnek a zabijačkové koření (asi jednu až dvě lžičky) a necháme asi dvacet minut na mírném ohni vařit.Pak rozkvedláme jednu až dvě lžíce hladké mouky va 1/4 litru studené vody a vlijeme do vařící se polévky a ještě asi 5 minut povaříme.
Recept je z kategorií: Speciální polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dršťková polévka z hlívy ústřičné 2
O5 jdu do toho!!
Pro velký úspěch a protože je to rychlé a dobrééé, tak o5 se vracím a bude oběd!
Jak je hlíva, tak bude polévka.
Hlívy je dost a tak o5 dělám polívku. Musím opakovat „výborné“!
@Petr4780 napsal:
Nezobte se na mě, ale umí tady vůbec někdo vařit bez masoxu?
Možná by bylo vhodné se zde porozhlédnout, než plošně všechny uživatele odsoudíš
Také nezapomínej na starý dobrý poctivý vývar, který používaly naše babičky. A naprosto bez přidaného glutamátu
. Pravda, příprava je poněkud delší, ale ten
výsledek za to stojí
Když v receptu vidím masox, automaticky
použiju domácí vývar z kostí s bylinkami nebo s domácí vegetou -
podobně jako @Zuzka1973
a jiní 
Zalistuj v Labužníku a najdeš klasický vývar , francouzský masový vývar a vývar na polévku .
Editováno administrátorem dne 4.2.2015 - aktualizace příspěvku
@Petr4780 Neboj… je spousta lidí, kteří vaří bez Masoxu & spol.
Osobně dochucuji jen bylinkami ze zahrádky, ale ne proto, že bych byla ortodoxní protimasoxák… to ne.
Už se dnes dají koupit „kostky“ bez glutamátu a soli…
Ale přijde mi zbytečné ho kupovat, když mám vlastí bylinky jak sušené, tak mražené či naložené.
Masox se dá dobře nahradit libečkem, ale jak už tu padlo: lidé už jsou tak zmateni, že jak v něčem není chuť masoxu, mají podezření, že je kuchař chce ošidit…
Prostě recepty ber s rezervou: kde je psán masox - vynech ho… Dělám to také tak a neztěžuji si
1150 příspěvků 31.1.15 19:07
@Petr4780 máš moje sympatie a naprostou pravdu, dospěli jsme k tomu, že pokud ve vývaru není masox či jiná syntetická chuť, tak většina lidí řekne, že je to bez chuti.
nebo váženou od Maďarů a ta jíška jen
doufám, že není od Knorra? 
Na Kopec chodím ráda, je inspirativní, jen v tomto případu mi na 300g hlívy přijde půl pytlíku papriky docela dost, ale asi to bude tím, že kupuju 100 gramovou
2 příspěvky 31.1.15 18:48
Daduuja - tady nejde o protimasoxový boom. Jídla do kterých se cpe masox, vegeta apod. chutnají všechny stejně, masoxově, vegetově
… Naše babičky vařily bez těchto náhražek
a to jídlo chutná úplně jinak, je to všechno jen o pohodlnosti. 
odkaz na polévku z hlívy ústřičné, tohle je recept, jak má být:
http://conovehonakopci.cz/?…
Příspěvek upraven 31.01.15 v 18:50
1150 příspěvků 31.1.15 18:19
Petře, ten recept je starý devět let, tenkrát ještě nebyl tolik rozšířený protimasoxový boom
, zkus uvařit bez a určitě si pochutnáš 

Osobně si myslím, že bez dochucovadel se dá vařit úplně vpoho
2 příspěvky 31.1.15 18:05
Nezlobte se na mě, ale umí tady vůbec někdo vařit bez masoxu? Tenhle recept je neskutečné zvěrstvo, bez urážky.

Editováno administrátorem dne 4.2.2015 - smazání nevhodného slova
Copak o to, ono to jde, dělala jsem ji. Ale nechutná to jako dršťková. Ryzce mají tak specifickou chuť…
Ale dobré to je a dokonce velmi, zkus to!
Kotrč by se u vás nenašel? Nejlepší houbová dršťková je z kotrče.
Zdravím Tě do té veliké dálky!
4813 příspěvků 9.2.14 01:20
Také se mi moc líbí, ale hlíva ústřičná tu v lese neroste (alespoň jsem ji tu ještě neviděla. Leda si ji koupit v asijském obchodě.
Tož se ptám: Šlo by to z ryzců? Těch nám tu roste dostatek. Na ty chodíme s nůší.
2452 příspěvků 8.2.14 18:50
No, na falešnou dršťkovku z hlívy jsem se teď o víkendu chystala, ale právě odešla dcéra, která mi tu hlívu zabavila, tak zas nic…
Ta z roku 2012 vypadá ale výrazně lépe
zřejmě krájení hlívy - na delší proužky
napříč, pak to uvařené vypadá jak drštičky 
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
tak jsem Ti docela vděčná, že jsi polévku včera vytáhla do popředí- byla k obědu a opět nás nezklamala. Díky T.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Jasně, že máte pravdu, já se kaju jak pitomě jsem to napsala! Samozřejmě tam patří- antikarcinogenně, jó jak je vidět i celoživotní zdravotní sestřička je schopná napsat koninu. Já se tak stydíííííím!!! T.
Terrinko, karcinogenní - je látka, která má schopnost povzbudit nebo přímo způsobit rakovinné čili zhoubné dělení buněk. To hlíva opravdu nemá, ba naopak. Obsahuje látky, které působí jako prevence tohoto nežádoucího dělení.
137 příspěvků 25.1.09 03:43
diky,terrinko. ted vim vice. dorustajici dite si hraje na etickeho vegetariana, zacinam si zvykat, akorat shanet gumove medvidky bez zelatiny me depta.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Františko, hezky řečeno.. Jen se obávám, že „prospěšné zdraví“ a „karcinogenní“ není jedno a totéž… Ty to víš, já to vím, ví to téměř každý. S důrazem na slovo „téměř“. Ale jinak má takové rozverné, veselé a skotačivé komentáře, že…
myslim ze nejlepsi by bylo … muze mit velmi prospesne ucinky na vase zdravi
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Karcinogenní léčivo…??? Proboha…
Snad karcinostatikum, cytostatikum… to by byla lepší slova.
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Ten tuhý spodek, který se někdy do pokrmu nehodí, je dobré usušit a pak umlít nebo nastrouhat. Je z toho výborné houbové „koření“.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
hlíva se používá celá a je tak výtečná svou chutí, že by byla i škoda třeba jen kousíček vyhodit, cha,cha, ale fakt. Dávám jí i k dušenému masu a vůbec strkám jí všude, kam to jen jde- zároveň je to karcinogenní léčivo. Měj se! T.
137 příspěvků 25.1.09 03:43
polevka byla vynikajici. presto mam otazku k hlive. pouziva se jen hlavicka, nebo jsem ten spodek vyhodila zbytecne?
1 příspěvek 25.1.09 03:43
polévka je výborná ,může se hlíva nahradit kuřecími žaludky, také dobrá
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Totéž jsem uvařila i z václavek / letos jich roste opravdu požehnaně, ostatně i jako jiné houby / a polévka byla vynikající… ikdyž ten můj frfňal si neodpustil poznámku… že taková dršťková z drštěk…