Recept Dršťková polévka z hlívy

aneb Dršťková polévka z hlívy ústřičné 2

(Hodnoceno 4x) vladalu Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Dršťková polévka z hlívy

Postup

Na rozehřátém oleji osmažíme do zlatova jemně nakrájenou cibuli,přidáme na proužky nakrájenou hlívu ústřičnou.Po chvilce zasypeme paprikou a hned zalijeme asi 1,5 litrem vody,aby se paprika nespálila.Do polévky dále přidáme dvě kostky masoxu,na plátky nakrájený česnek a zabijačkové koření (asi jednu až dvě lžičky) a necháme asi dvacet minut na mírném ohni vařit.Pak rozkvedláme jednu až dvě lžíce hladké mouky va 1/4 litru studené vody a vlijeme do vařící se polévky a ještě asi 5 minut povaříme.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 29.09.06 vloženo
  • 121669x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience

  • 25 dkg hlívy ústřičné
  • 2 větší cibule
  • 2 kostky masoxu
  • 4 až 6 stroužků česneku(možno i více)
  • dle potřeby papriku a zabijačkové koření(nebo majoránku.pepř a sůl)
  • A mouku na zahuštění

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

georgehradec 28.4.15 15:29

Dobrý, fakt dobrý od pravé nerozeznám.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.1.15 10:19

Od pravé k nerozeznání. :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

oldsoft 8.2.14 15:39

Pořád je to dobrota.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

oldsoft 17.11.12 16:12

Je to dobrota.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Dršťková polévka z hlívy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dršťková polévka z hlívy ústřičné 2

georgehradec
394 příspěvků 25.2.17 10:37

O5 jdu do toho!! :P

georgehradec
394 příspěvků 21.10.16 11:28

Pro velký úspěch a protože je to rychlé a dobrééé, tak o5 se vracím a bude oběd! :potlesk:

georgehradec
394 příspěvků 10.3.16 14:51

Jak je hlíva, tak bude polévka. :pankac:

georgehradec
394 příspěvků 17.2.16 16:11

:mavam: Dnes o5 je na pořadu dne a bude to dobrýý!

georgehradec
394 příspěvků 9.5.15 11:21

Hlívy je dost a tak o5 dělám polívku. Musím opakovat „výborné“! :lol:

birkana
1717 příspěvků 1.2.15 08:01

@Petr4780 napsal:
Nezobte se na mě, ale umí tady vůbec někdo vařit bez masoxu?

Možná by bylo vhodné se zde porozhlédnout, než plošně všechny uživatele odsoudíš :evil:

Také nezapomínej na starý dobrý poctivý vývar, který používaly naše babičky. A naprosto bez přidaného glutamátu :potlesk:. Pravda, příprava je poněkud delší, ale ten výsledek za to stojí :palec: Když v receptu vidím masox, automaticky použiju domácí vývar z kostí s bylinkami nebo s domácí vegetou - podobně jako @Zuzka1973 a jiní :mavam:

Zalistuj v Labužníku a najdeš klasický vývar , francouzský masový vývar a vývar na polévku .

Editováno administrátorem dne 4.2.2015 - aktualizace příspěvku

Zuzka1973
2364 příspěvků 31.1.15 20:32

@Petr4780 Neboj… je spousta lidí, kteří vaří bez Masoxu & spol.
Osobně dochucuji jen bylinkami ze zahrádky, ale ne proto, že bych byla ortodoxní protimasoxák… to ne.
Už se dnes dají koupit „kostky“ bez glutamátu a soli…
Ale přijde mi zbytečné ho kupovat, když mám vlastí bylinky jak sušené, tak mražené či naložené.
Masox se dá dobře nahradit libečkem, ale jak už tu padlo: lidé už jsou tak zmateni, že jak v něčem není chuť masoxu, mají podezření, že je kuchař chce ošidit…
Prostě recepty ber s rezervou: kde je psán masox - vynech ho… Dělám to také tak a neztěžuji si :kytka:

daduuja
1149 příspěvků 31.1.15 19:07

@Petr4780 máš moje sympatie a naprostou pravdu, dospěli jsme k tomu, že pokud ve vývaru není masox či jiná syntetická chuť, tak většina lidí řekne, že je to bez chuti.
Na Kopec chodím ráda, je inspirativní, jen v tomto případu mi na 300g hlívy přijde půl pytlíku papriky docela dost, ale asi to bude tím, že kupuju 100 gramovou :-) nebo váženou od Maďarů a ta jíška jen doufám, že není od Knorra? :P

Petr4780
2 příspěvky 31.1.15 18:48

Daduuja - tady nejde o protimasoxový boom. Jídla do kterých se cpe masox, vegeta apod. chutnají všechny stejně, masoxově, vegetově :mrgreen:… Naše babičky vařily bez těchto náhražek a to jídlo chutná úplně jinak, je to všechno jen o pohodlnosti. :dance:

odkaz na polévku z hlívy ústřičné, tohle je recept, jak má být: :D
http://conovehonakopci.cz/?…

Příspěvek upraven 31.01.15 v 18:50

daduuja
1149 příspěvků 31.1.15 18:19

Petře, ten recept je starý devět let, tenkrát ještě nebyl tolik rozšířený protimasoxový boom :-), zkus uvařit bez a určitě si pochutnáš :-)
Osobně si myslím, že bez dochucovadel se dá vařit úplně vpoho :mavam:

Petr4780
2 příspěvky 31.1.15 18:05
Masakr

Nezlobte se na mě, ale umí tady vůbec někdo vařit bez masoxu? Tenhle recept je neskutečné zvěrstvo, bez urážky. :zed: :zed:

Editováno administrátorem dne 4.2.2015 - smazání nevhodného slova

tlustá bába
1212 příspěvků 9.2.14 03:32

Copak o to, ono to jde, dělala jsem ji. Ale nechutná to jako dršťková. Ryzce mají tak specifickou chuť…
Ale dobré to je a dokonce velmi, zkus to!
Kotrč by se u vás nenašel? Nejlepší houbová dršťková je z kotrče.
Zdravím Tě do té veliké dálky! :mavam:

esmeralda
4813 příspěvků 9.2.14 01:20

Také se mi moc líbí, ale hlíva ústřičná tu v lese neroste (alespoň jsem ji tu ještě neviděla. Leda si ji koupit v asijském obchodě.

Tož se ptám: Šlo by to z ryzců? Těch nám tu roste dostatek. Na ty chodíme s nůší.

di
2452 příspěvků 8.2.14 18:50

No, na falešnou dršťkovku z hlívy jsem se teď o víkendu chystala, ale právě odešla dcéra, která mi tu hlívu zabavila, tak zas nic… :-)

Eja
3880 příspěvků 8.2.14 15:48
Oldsofte

Ta z roku 2012 vypadá ale výrazně lépe :think: zřejmě krájení hlívy - na delší proužky napříč, pak to uvařené vypadá jak drštičky :mrgreen:

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné- nudle,

tak jsem Ti docela vděčná, že jsi polévku včera vytáhla do popředí- byla k obědu a opět nás nezklamala. Díky T.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné- děvčata

Jasně, že máte pravdu, já se kaju jak pitomě jsem to napsala! Samozřejmě tam patří- antikarcinogenně, jó jak je vidět i celoživotní zdravotní sestřička je schopná napsat koninu. Já se tak stydíííííím!!! T.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Terrinko, karcinogenní - je látka, která má schopnost povzbudit nebo přímo způsobit rakovinné čili zhoubné dělení buněk. To hlíva opravdu nemá, ba naopak. Obsahuje látky, které působí jako prevence tohoto nežádoucího dělení.

nudle
137 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

diky,terrinko. ted vim vice. dorustajici dite si hraje na etickeho vegetariana, zacinam si zvykat, akorat shanet gumove medvidky bez zelatiny me depta.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Františko, hezky řečeno.. Jen se obávám, že „prospěšné zdraví“ a „karcinogenní“ není jedno a totéž… Ty to víš, já to vím, ví to téměř každý. S důrazem na slovo „téměř“. Ale jinak má takové rozverné, veselé a skotačivé komentáře, že…

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

myslim ze nejlepsi by bylo … muze mit velmi prospesne ucinky na vase zdravi

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Karcinogenní léčivo…??? Proboha…
Snad karcinostatikum, cytostatikum… to by byla lepší slova.

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ten tuhý spodek, který se někdy do pokrmu nehodí, je dobré usušit a pak umlít nebo nastrouhat. Je z toho výborné houbové „koření“.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné- nudle,

hlíva se používá celá a je tak výtečná svou chutí, že by byla i škoda třeba jen kousíček vyhodit, cha,cha, ale fakt. Dávám jí i k dušenému masu a vůbec strkám jí všude, kam to jen jde- zároveň je to karcinogenní léčivo. Měj se! T.

nudle
137 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

polevka byla vynikajici. presto mam otazku k hlive. pouziva se jen hlavicka, nebo jsem ten spodek vyhodila zbytecne?

Tomova
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

polévka je výborná ,může se hlíva nahradit kuřecími žaludky, také dobrá

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Totéž jsem uvařila i z václavek / letos jich roste opravdu požehnaně, ostatně i jako jiné houby / a polévka byla vynikající… ikdyž ten můj frfňal si neodpustil poznámku… že taková dršťková z drštěk…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz