Recept Jak uvařit klasický hovězí vývar

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oprat kosti pod studenou vodou. Vhodit je do vařící vody a povařit je po 2min. Vyjmout kosti, vodu vylít a kosti opláchnout pod studenou vodou. Rozkrojit neoloupané cibule, položit je řeznou stranou dolů na rozpálenou plotýnku, nebo nad mírný oheň a nechat je opražit. Položit kosti a maso oprané pod studenou vodou do hrnce se 4.5 litry studené vody. Přivéct do varu a nepřikryté vařit na pomalém ohni po 2 hodiny. Během vaření sbírat utvořený šum. Vyjmout maso. Přidat cibuli, pórek, celer, mrkve, Bouquet garni přivázat k uchu hrnce a vše osolit. Přikrýt hrnec a vývar vařit další 2 hodiny. Slít vývar nejdříve přes síto a potom přes plátno. Nechat ho vychladnout a dát do chladničky do druhého dne. Sebrat tuk a znovu vývar přelít přes plátno. Vývar se může podávat s různými zavářkami a nějakou bylinkou jako je pažitka, nebo se používá na přípravu jiných polévek, omáček a pokrmů. Maso z vývaru se může na př. použít na přípravu hašé, neho ho podávat s nějakou dušenou zeleninou. Tip: Naporcovat vývar a zmrazit ho pro různá upotřebení.

Recept je z kategorií: Masové polévky

Nahlásit recept

  • 18.04.03 vloženo
  • 67375x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1.8 litru.
  • 900g morkových hovězích kostí asi 7cm dlouhých
  • 2 střední neoloupané cibule
  • 700g libového hovězího masa jako je hrudí, nebo přední maso
  • 1/2 pórku očištěného a opraného, na drobno nakrájeného
  • 1/4 velkého celeru, oloupaného, na drobno nakrájeného
  • 2 střední mrkve, oloupané a na drobno nakrájené
  • Boquet garni (snítka zelené petrželky, tymiánu, bobkový list, stroužek česneku, 10 černých pepřů zabalených do zelené části pórku a svázané motouzkem)
  • sůl podle chuti (se solí pozor, vývar se bude redukovat, přidat opravdu málo soli)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 28.05.14 00:18

Výborný vývar, děkuji za recept.

Diskuse k receptu Jak uvařit klasický hovězí vývar

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak uvařit klasický hovězí vývar - sonas,

já si to myslím také ;o) Děkuji Ti za přečtení receptu…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak uvařit klasický hovězí vývar - jandule,

v tomto receptě vaří francouzský mistr šéfkuchař Paul Bocuse ;o)

sonas
18 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak uvařit klasický hovězí vývar.

Skvělý recept. Díky, babi.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jak uvařit klasický hovězí vývar.

Klasický hovězí vývar, jako základ polévek je lepší připravit bez zeleniny, resp. ve dvou etapách. Napřed několik hodin (asi tak 5-6) vařit hovězí kosti a maso (ořez) ne prudkým varem, spíše „táhnout“. Někdo tento polotovar připravuje bez soli, někdo mírně osolí. Poté zcedit a nechat zchladit. Sebrat tuk, rozehřát a teprve pak dát vařit se zeleninou. Takto připravený hovězí vývar se dá dělat do zásoby a podle potřeby použít.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Kuře na medu Kuře na medu
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz