Recept Jak uvařit klasický hovězí vývar

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oprat kosti pod studenou vodou. Vhodit je do vařící vody a povařit je po 2min. Vyjmout kosti, vodu vylít a kosti opláchnout pod studenou vodou. Rozkrojit neoloupané cibule, položit je řeznou stranou dolů na rozpálenou plotýnku, nebo nad mírný oheň a nechat je opražit. Položit kosti a maso oprané pod studenou vodou do hrnce se 4.5 litry studené vody. Přivéct do varu a nepřikryté vařit na pomalém ohni po 2 hodiny. Během vaření sbírat utvořený šum. Vyjmout maso. Přidat cibuli, pórek, celer, mrkve, Bouquet garni přivázat k uchu hrnce a vše osolit. Přikrýt hrnec a vývar vařit další 2 hodiny. Slít vývar nejdříve přes síto a potom přes plátno. Nechat ho vychladnout a dát do chladničky do druhého dne. Sebrat tuk a znovu vývar přelít přes plátno. Vývar se může podávat s různými zavářkami a nějakou bylinkou jako je pažitka, nebo se používá na přípravu jiných polévek, omáček a pokrmů. Maso z vývaru se může na př. použít na přípravu hašé, neho ho podávat s nějakou dušenou zeleninou. Tip: Naporcovat vývar a zmrazit ho pro různá upotřebení.

Recept je z kategorií: Masové polévky

Nahlásit recept

  • 18.04.03 vloženo
  • 67861x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1.8 litru.
  • 900g morkových hovězích kostí asi 7cm dlouhých
  • 2 střední neoloupané cibule
  • 700g libového hovězího masa jako je hrudí, nebo přední maso
  • 1/2 pórku očištěného a opraného, na drobno nakrájeného
  • 1/4 velkého celeru, oloupaného, na drobno nakrájeného
  • 2 střední mrkve, oloupané a na drobno nakrájené
  • Boquet garni (snítka zelené petrželky, tymiánu, bobkový list, stroužek česneku, 10 černých pepřů zabalených do zelené části pórku a svázané motouzkem)
  • sůl podle chuti (se solí pozor, vývar se bude redukovat, přidat opravdu málo soli)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 28.5.14 00:18

Výborný vývar, děkuji za recept.

Diskuse k receptu Jak uvařit klasický hovězí vývar

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jak uvařit klasický hovězí vývar

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak uvařit klasický hovězí vývar - sonas,

já si to myslím také ;o) Děkuji Ti za přečtení receptu…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak uvařit klasický hovězí vývar - jandule,

v tomto receptě vaří francouzský mistr šéfkuchař Paul Bocuse ;o)

sonas
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak uvařit klasický hovězí vývar.

Skvělý recept. Díky, babi.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak uvařit klasický hovězí vývar.

Klasický hovězí vývar, jako základ polévek je lepší připravit bez zeleniny, resp. ve dvou etapách. Napřed několik hodin (asi tak 5-6) vařit hovězí kosti a maso (ořez) ne prudkým varem, spíše „táhnout“. Někdo tento polotovar připravuje bez soli, někdo mírně osolí. Poté zcedit a nechat zchladit. Sebrat tuk, rozehřát a teprve pak dát vařit se zeleninou. Takto připravený hovězí vývar se dá dělat do zásoby a podle potřeby použít.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz