Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ryby a plody moře ».
Recepty s sardinkami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sardinky a víno
Sardinková, tedy rybičková pomazánka je oblíbená v České republice i ve skandinávských zemích. Maso ze sardinek je velmi chutné a zdravé, neboť obsahuje dostatek vitaminu D, B, prospěšné Omega3 mastné kyseliny a acetylcholin podporující naši paměť.
Nechcete-li kupovat zajíce v pytli, přečtěte si pečlivě složení. Kromě tradičních konzerv sardinek můžete zakoupit také tzv. „Baltické sardinky“. Ty však obsahují šproty, které jsou na rozdíl od sardinek mnohem menší a tučnější, tudíž jsou pro naši stravu méně vhodné.
Při nákupu čerstvých ryb se informujte, kdy byly dovezeny a jak skladovány. Sardinky mají své specifické aroma, neměly by však zapáchat. Cena se pohybuje kolem 290 Kč za kilogram.
Ze sardinek je vynikající tradiční rybičková pomazánka. Sardinky se však dají i zapéct, grilovat, plnit nebo naopak je použít jako náplň. Doporučujeme grilované sardinky nebo sardinky na olivách a rajčatech. Menší sardinky se připravují vcelku – nemusíte si proto dělat starosti s kucháním. Větší sardinky můžete vykuchat i zbavit páteře, ale není to nutné.
Čerstvé sardinky skladujte při teplotě do 2°C, maximálně do druhého dne. konzervované vydrží v suchu déle než rok. Informaci o spotřebě vždy najdete na spodní straně.
Ke grilované či uzené rybě můžete zvolit zvolte Modrý Portugal. Jinak platí, že k mořským rybám se servírují bílá vína. Sardinky mají tučnější maso, proto si dopřejte Chardonnay nebo Rulandské šedé.