Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Polenta známe také jako: kukuřičná krupice
Původ polenty: ItálieRecepty s polentou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Polenta a víno
Kukuřičná polenta je pokrm připravený z kukuřičné mouky či krupice. Kukuřičná kaše polenta je zlatožluté až bílé barvy, je původem z Itálie. Známá je i v balkánských zemích pod názvem palenta, pura nebo kačamak. Často se podává omaštěná a chutná dobře v kombinaci s mlékem. Dříve byla chudinským jídlem určeným pro rolníky. Její vysoký obsah vlákniny, bílkovin, stopových prvků a minerálů skvěle zasytí. Je také zdrojem vitamínů B.
Kukuřičnou mouku koupíte v zataveném sáčku. K dostání je polenta i hotová, ta se krájí na plátky a dále se s ní pracuje. Kukuřičnou polentu je lepší zakoupit vyráběnou v páře a bio kvalitě, než extrudovanou. Zachovává si svou pravou chuť a živiny. Naše česká podoba polenty je spíše pro účely příprav kaší, knedlíků a placek. Záměna by mohla nastat s kuskusem.
Kukuřičnou mouku je potřeba zbavit trpkosti spařením v horké vodě, až poté jí vysypat do vařící osolené vody. Hotová je v momentě, kdy se voda odpaří. Polenta se v kuchyni nejčastěji servíruje jako příloha, ať už k masu, salátu či zelenině. Fantasticky se hodí k sýrům, zejména ke gorgonzole, velmi dobrá je také polenta s čedarem v pomalém hrnci. Polentu můžete vařit, smažit, grilovat, ale každému bude chutnat zajisté i pečená polenta se zeleninou. Slouží i k přípravě různých pokrmů, velmi často se s ní nahrazuje bramborová kaše.
Skladuje se do maximální vlhkosti vzduchu 70%.
Víno volíme podle dalších přísad.