Recept Nebeský dort (lit.)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

„Jestli začnete péct cvrčky a žížaly, opustím místo oslavy!“, durdila se madame Soňa a vybalovala ze sta obalů koláč k narozeninám. „Poslouchejte, jak takový koláč vzniká a nedávejte se unést cizokrajnými nesmysly, kterými se tu vytahujete jen pro jejich neobvyklost. U nás mu říkají nebeský dort a měl by se jíst na bílém ubruse s kyticí karafiátů a za zvuků smyčcového orchestru v radostné náladě. U ohně a v hrubé mužské společnosti je to nemožné. Kdyby jste byli kavalíři …“ „Madame, dáte příliš na zevnějšek, ale oškrabte trochu zašpiněný peníz a objeví se vám stříbro. Záleží vám víc na políbení ruky než na mé veselé povaze, která se skrývá za několika nadávkami?“ obhajoval nás Gigi před zástupkyní něžného pohlaví. „Mně je milejší pořádné selské jídlo na dubovém stole než vznešené menu na křišťálových podnosech a při povrchních mudrlantských řečech zprava a zleva, po kterém zůstávám hladový a toužím po kouřem vonící polentě u ohniště.“ „Nejste hoden ani ochutnat můj moučník. Tento koláč se musí jíst stejně pečlivě a s rozvahou, s jakou byl jemnocitně připraven. Uvidíte. Nejdříve těsto: 750 gramů másla se utře se 4 žloutky do pěny, smíchá se s dvěma celými vejci, 400 gramy cukru a 750 gramy mouky a nechá se stát v chladu. Dortový plech se vymaže, těsto se na něj natenko nanese nožem. Na tento podklad přijde vrstva ze šesti bílků; na ni jako třetí vrstva se nasype mandlová hmota, která se připraví z 250 gramů sladkých sloupnutých a nastrouhaných mandlí, smíchaných se 150 gramy cukru, troškou vanilky, troškou skořice, nastrouhanou kůrou z jednoho citrónu a dvěma lžičkami citrónové šťávy. Toto trojvrstevné těsto se upeče do světle hněda a opatrně se přesune na prkénko. Poslyšte, Gigi, anebo jste jen jedlík masa? Upečte ČTYŘI takovéto kusy po sobě a nechte je dvanáct hodin stát. Až pak ušlehejte dotuha litr smetany se sto gramy cukru, troškou vanilky a hltem rumu. A teď dostane dort definitivní formu, a to tak, že upečené složky položíme na sebe, pravda, se silnou vrstvou šlehané smetany mezi nimi. Horní vrstvu vy jako umělci ozdobíte polevou mnohem originálněji, než se to povedlo mně.“ vypsáno z krásné literatury – JAKOB FLACH - MINESTRA

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 29.03.04 vloženo
  • 7520x zobrazeno

Ingredience

  • viz postup přípravy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nebeský dort (lit.)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz