Recepty - humr

Více z Maso ».

Humr

Recepty s humrem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Jak připravit humra  Skladování  Sezóna  Humr a víno  

Jemné maso z těla a zejména z klepet dělá z tohoto korýše luxusní lahůdku, kterou si snadno připravíte i doma. Vyžaduje to jen trochu odhodlání - živého humra totiž musíte hodit do horké vody. Kromě jeho masíčka si můžete pochutnat i na játrech či růžově zbarvených jikrách (pozor, zelené jikry jsou nedovařené).

 Rady při nákupu

Humři se prodávají živí, se svázanými klepety. Jejich tmavě zelenou barvu, zrůžoví až po uvaření. Kupujte u ověřených prodejců ryb a mořských plodů. Počítejte, že menší evropský humr je dražší než větší kanadský humr.

 Využití v kuchyni

Humr se nejčastěji vaří, ale dá se i grilovat, péct či blanšírovat. Před těmito úpravami se humr usmrcuje japonským způsobem, nožem do hlavy.

Humří maso si vychutnáte s citronem, máslem, vínem či čerstvými bylinkami. Dá se servírovat samotně s bagetkou, vyloupat kousky do polévky či z nich připravit humrový nákyp.

 Jak připravit humra

Humra očistěte kartáčem pod studenou vodou a připravte mu dostatečně velký hrnec. Pokud chcete humra servírovat vcelku, přivažte mu předem ocas na plochou dřevěnou vařečku nebo menší dřevěné prkénko. Při vaření totiž ocas stáhne pod sebe. Pak ho vložte i se svázanými klepety do vařícího zeleninového vývaru či osolené vroucí vody s bobkovým listem a cibulí. Držte pokličku, dokud si nebudete jisti, že se humr nehýbe. Kilový humr se vaří přibližně 15-18 minut. Poté ho vytáhněte a nechte chvilku vystydnout. Silným nožem rozřezejte po delší straně klepeta i trup. Pomoct si můžete i louskáčkem na ořechy.

 Skladování

V obchodě dostanete humra v plastovém boxu na ledu. Takto vydrží maximálně dva dny.

 Sezóna

Humr se loví v USA, v Kanadě či ve francouzské Bretani v Atlantickém oceánu. Přesná doba výlovu se liší podle přesné lokality, k dostání je ale téměř po celý rok.

 Humr a víno

K humrovi se hodí suché bílé víno. Doporučujeme Veltlínské zelené, Rulandské bílé i Rulandské šedé či Riesling.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Karbanátky Karbanátky
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz