Recept Slavnostní humr Termidor

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Slavnostní humr Termidor

Postup

Položit humra hřbetem nahoru na pracovní desku, vložit špičku velkého, ostrého nože mezi oči humra a rozkrojit ho napůl (můžete so pomost i nůžkama). Vyjmout žaludek (šedý vak za očima) a tmavou ¨žílu¨ běžící po délce ocasu a obojí zahodit. Samička (jikrňačka) má jikry u masa v ocasu a ty se přidávají do omáčky, nebo jako ozdoba pokrmu. Sameček má na stejném místě mlíčí a to se také přidává do omáček. Žlutohnědá tekutina v těle humra se nazývá ¨hořčice) a přidává se do omáček. Vyjmout maso v jednom kuse z ocasu a nakrájet ho na kusy. Vyjmout co nejvíce masa z těla humra, tak jeko z klepet a noh (klepetům napřed opatrně rozbít skořápku a pomocí grilovací jehle vyjmout maso. Z noh osobně maso navybírám a nachávám ne připojené ke skořápce). Opatrně vypláchnou studenou vodou skořápky těla, osušit a uschovat na presentaci. Smíchat mléko, cibuli a bobkový list a přivéct do varu. Rozehřát máslo v kastrolku, zamíchat dovnitř mouku a míchat po 1min. Pomalu za stálého míchání přidávat dovnitř horké mléko, až směs přijde do varu a zhoustne. Sejmout z ohně a zamíchat dovnitř smetanu, sýr a hořčici. Rozpustit máslo navíc na pánvi, přidat šalotky a smažit je po 1min. Přilít víno, přivéct do prudkého varu a vařit za stálého míchání, až se tekutina zredukuje na polovinu. Zamíchat dovnitř bílou omáčku, humra a nechat vše prohřát. Pozor, nepřehřát maso z humra, protože by ztuhlo! Lžičkou vyplnit skořápky humra nádivkou, posypat je sýrem a petrželkou. Položit pod horký gril a grilovat tak dlouho, až se sýr rozpustí a trochu zhnědne. P.S.: Slavnostní jídlo vhodné na Silvestra a kolem vánoc.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 08.11.02 vloženo
  • 22970x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 menší humry každý asi 600-700g, uvařené (koupit uvařené)
  • 1 (250ml) hrnek mléka
  • 1 cibule na tenké plátky nakrájená
  • 1 bobkový list
  • 30g (2 lžíce) másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 300ml sladké smetany
  • 3/4 hrnku nastrouhaného chutného sýru
  • 2 lžičky francouzké hořčice, nebo podobné
  • 30g (2 lžíce) másla navíc
  • 4 zelené šalotky, na jemno posekané
  • 1/2 hrnku suchého, bílého vína
  • 2 lžíce nastrouhaného parmesánského sýru
  • 1 lžíce posekané, zelené petrželky

Doporučená příloha

  • Bagetka, lehký zelený salát a sladké desertní bílé víno, nebo šampaňské.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slavnostní humr Termidor

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slavnostní humr Termidor

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Starý recept, nový obrázek, moc děkuji Pepíčku...
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Játra na rožni

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Ořechový koláč Ořechový koláč
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz