Recept Slavnostní humr Termidor
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Položit humra hřbetem nahoru na pracovní desku, vložit špičku velkého, ostrého nože mezi oči humra a rozkrojit ho napůl (můžete so pomost i nůžkama). Vyjmout žaludek (šedý vak za očima) a tmavou ¨žílu¨ běžící po délce ocasu a obojí zahodit. Samička (jikrňačka) má jikry u masa v ocasu a ty se přidávají do omáčky, nebo jako ozdoba pokrmu. Sameček má na stejném místě mlíčí a to se také přidává do omáček. Žlutohnědá tekutina v těle humra se nazývá ¨hořčice) a přidává se do omáček. Vyjmout maso v jednom kuse z ocasu a nakrájet ho na kusy. Vyjmout co nejvíce masa z těla humra, tak jeko z klepet a noh (klepetům napřed opatrně rozbít skořápku a pomocí grilovací jehle vyjmout maso. Z noh osobně maso navybírám a nachávám ne připojené ke skořápce). Opatrně vypláchnou studenou vodou skořápky těla, osušit a uschovat na presentaci. Smíchat mléko, cibuli a bobkový list a přivéct do varu. Rozehřát máslo v kastrolku, zamíchat dovnitř mouku a míchat po 1min. Pomalu za stálého míchání přidávat dovnitř horké mléko, až směs přijde do varu a zhoustne. Sejmout z ohně a zamíchat dovnitř smetanu, sýr a hořčici. Rozpustit máslo navíc na pánvi, přidat šalotky a smažit je po 1min. Přilít víno, přivéct do prudkého varu a vařit za stálého míchání, až se tekutina zredukuje na polovinu. Zamíchat dovnitř bílou omáčku, humra a nechat vše prohřát. Pozor, nepřehřát maso z humra, protože by ztuhlo! Lžičkou vyplnit skořápky humra nádivkou, posypat je sýrem a petrželkou. Položit pod horký gril a grilovat tak dlouho, až se sýr rozpustí a trochu zhnědne. P.S.: Slavnostní jídlo vhodné na Silvestra a kolem vánoc.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
- 08.11.02 vloženo
- 26527x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 2 menší humry každý asi 600-700g, uvařené (koupit uvařené)
- 1 (250ml) hrnek mléka
- 1 cibule na tenké plátky nakrájená
- 1 bobkový list
- 30g (2 lžíce) másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 300ml sladké smetany
- 3/4 hrnku nastrouhaného chutného sýru
- 2 lžičky francouzké hořčice, nebo podobné
- 30g (2 lžíce) másla navíc
- 4 zelené šalotky, na jemno posekané
- 1/2 hrnku suchého, bílého vína
- 2 lžíce nastrouhaného parmesánského sýru
- 1 lžíce posekané, zelené petrželky
Doporučená příloha
Bagetka, lehký zelený salát a sladké desertní bílé víno, nebo šampaňské.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Slavnostní humr Termidor
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Slavnostní humr Termidor