Recept Slavnostní humr Termidor

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slavnostní humr Termidor

Postup

Položit humra hřbetem nahoru na pracovní desku, vložit špičku velkého, ostrého nože mezi oči humra a rozkrojit ho napůl (můžete so pomost i nůžkama). Vyjmout žaludek (šedý vak za očima) a tmavou ¨žílu¨ běžící po délce ocasu a obojí zahodit. Samička (jikrňačka) má jikry u masa v ocasu a ty se přidávají do omáčky, nebo jako ozdoba pokrmu. Sameček má na stejném místě mlíčí a to se také přidává do omáček. Žlutohnědá tekutina v těle humra se nazývá ¨hořčice) a přidává se do omáček. Vyjmout maso v jednom kuse z ocasu a nakrájet ho na kusy. Vyjmout co nejvíce masa z těla humra, tak jeko z klepet a noh (klepetům napřed opatrně rozbít skořápku a pomocí grilovací jehle vyjmout maso. Z noh osobně maso navybírám a nachávám ne připojené ke skořápce). Opatrně vypláchnou studenou vodou skořápky těla, osušit a uschovat na presentaci. Smíchat mléko, cibuli a bobkový list a přivéct do varu. Rozehřát máslo v kastrolku, zamíchat dovnitř mouku a míchat po 1min. Pomalu za stálého míchání přidávat dovnitř horké mléko, až směs přijde do varu a zhoustne. Sejmout z ohně a zamíchat dovnitř smetanu, sýr a hořčici. Rozpustit máslo navíc na pánvi, přidat šalotky a smažit je po 1min. Přilít víno, přivéct do prudkého varu a vařit za stálého míchání, až se tekutina zredukuje na polovinu. Zamíchat dovnitř bílou omáčku, humra a nechat vše prohřát. Pozor, nepřehřát maso z humra, protože by ztuhlo! Lžičkou vyplnit skořápky humra nádivkou, posypat je sýrem a petrželkou. Položit pod horký gril a grilovat tak dlouho, až se sýr rozpustí a trochu zhnědne. P.S.: Slavnostní jídlo vhodné na Silvestra a kolem vánoc.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 08.11.02 vloženo
  • 21055x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 menší humry každý asi 600-700g, uvařené (koupit uvařené)
  • 1 (250ml) hrnek mléka
  • 1 cibule na tenké plátky nakrájená
  • 1 bobkový list
  • 30g (2 lžíce) másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 300ml sladké smetany
  • 3/4 hrnku nastrouhaného chutného sýru
  • 2 lžičky francouzké hořčice, nebo podobné
  • 30g (2 lžíce) másla navíc
  • 4 zelené šalotky, na jemno posekané
  • 1/2 hrnku suchého, bílého vína
  • 2 lžíce nastrouhaného parmesánského sýru
  • 1 lžíce posekané, zelené petrželky

Doporučená příloha

  • Bagetka, lehký zelený salát a sladké desertní bílé víno, nebo šampaňské.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slavnostní humr Termidor

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Starý recept, nový obrázek, moc děkuji Pepíčku...
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz