Recept Salát Olivier (křížený se salátem "Vinaigrette")

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salát Olivier (křížený se salátem

Úvod

Hledala jsem nějaký recept na salát s majonézou a červenou řepou a našla tohle. Pan Lucien Olivier byl francouzský (nebo belgický - zdroje se rozcházejí) šéfkuchař, který někdy kolem roku 1860 vedl restauraci Hermitage v Moskvě. Jeho původní recept na salát Olivier (Francouzi mu říkají ruský) je podobný tomuhle, jen bez řepy a se spoustou ingrediencí, jako jsou humr, langustičky, krevetky, apod. Tak ty jsem prosím vynechala, přidala kuře, z ruského salátu „Vinaigrette“ si vypůjčila řepu a bylo to moc dobré. Hlavně druhý den, pěkně se to rozleželo.

Postup

Cibuli nakrájíme úplně nadrobno, ostatní ingredience na zhruba stejné kostičky, velikosti jak má kdo rád. V míse smícháme nakrájenou zeleninu a maso, přidáme zálivku, dobře promícháme, nakonec přidáme vejce, zase zamícháme a necháme rozležet aspoň hodinu v chladnu.

Recept je z kategorií: Saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 22.10.11 vloženo
  • 5332x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 300 g vařeného kuřecího masa
  • 5 uvařených brambor
  • 2 střední cibule, nejlépe bílé
  • 6 kyselých okurek
  • 3 uvařené mrkve
  • 1 sladké jablko
  • 100 g povařeného zeleného hrášku
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 70 g vařené červené řepy

Zálivka:

  • 5 vrchovatých lžic majonézy
  • 5 vrchovatých lžic kysané smetany
  • 3 lžičky hrubozrnné hořčice
  • sůl, pepř, citrónová šťáva podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salát Olivier (křížený se salátem "Vinaigrette")

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 23.10.11 15:37

Zebulon díky za vložení tohoto receptu, který si zaslouží trochu povídání.
Podobná specialita byla známá již v 16. až 18. století, tehdy ovšem bez majonézy, která přišla později. Salát Olivier stvořil (1860) Lucien Olivier, chef a provozovatel restaurace Ermitage v Petrohradě. Receptura nebyla až do jeho smrti známá a jeho hrob se našel až v roce 2008. Neuvěřitelně bohatý pokrm, od kaviáru přes ryby, humra, lanýže a vařená masa. Úspěch byl obrovský a ruská šlechta během svých zimních pobytů na Riviéře se snažila přemluvit francouzské a italské kuchaře k jeho přípravě.
Složitost receptury byla postupně zjednodušená a v této formě se rozšířila po světě. Brambory, mrkev, hrášek, to je základ. Zdobí se majonézou a vařenými vejci. Přidávají se okurky, měly by být kvašené (ruské malossol), fazolky, kapary, spařená cibule a někdy vařené kuřecí nebo hovězí či dokonce tuňák. Nic se nesmí přehánět.
Názvy jsou zajímavé: Ve Francii Salade Russe nebo Olivier, v Itálii Insalata Russa, Ve Španělsku Ensalada Rusa potom Imperial nebo Castellana (Francovi se ruský nelíbil), v některých částech Německa Polský salát, v Rusku Talijianskaja salata a u nás s přidáním šunky nebo salámu je z toho Vlašský salát, neboli zase italský.
Zdravím.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Jahodový pohár Jahodový pohár
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz