Recept Salát Olivier (křížený se salátem "Vinaigrette")

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salát Olivier (křížený se salátem

Úvod

Hledala jsem nějaký recept na salát s majonézou a červenou řepou a našla tohle. Pan Lucien Olivier byl francouzský (nebo belgický - zdroje se rozcházejí) šéfkuchař, který někdy kolem roku 1860 vedl restauraci Hermitage v Moskvě. Jeho původní recept na salát Olivier (Francouzi mu říkají ruský) je podobný tomuhle, jen bez řepy a se spoustou ingrediencí, jako jsou humr, langustičky, krevetky, apod. Tak ty jsem prosím vynechala, přidala kuře, z ruského salátu „Vinaigrette“ si vypůjčila řepu a bylo to moc dobré. Hlavně druhý den, pěkně se to rozleželo.

Postup

Cibuli nakrájíme úplně nadrobno, ostatní ingredience na zhruba stejné kostičky, velikosti jak má kdo rád. V míse smícháme nakrájenou zeleninu a maso, přidáme zálivku, dobře promícháme, nakonec přidáme vejce, zase zamícháme a necháme rozležet aspoň hodinu v chladnu.

Recept je z kategorií: Saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 22.10.11 vloženo
  • 5401x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 300 g vařeného kuřecího masa
  • 5 uvařených brambor
  • 2 střední cibule, nejlépe bílé
  • 6 kyselých okurek
  • 3 uvařené mrkve
  • 1 sladké jablko
  • 100 g povařeného zeleného hrášku
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 70 g vařené červené řepy

Zálivka:

  • 5 vrchovatých lžic majonézy
  • 5 vrchovatých lžic kysané smetany
  • 3 lžičky hrubozrnné hořčice
  • sůl, pepř, citrónová šťáva podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salát Olivier (křížený se salátem "Vinaigrette")

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 23.10.11 15:37

Zebulon díky za vložení tohoto receptu, který si zaslouží trochu povídání.
Podobná specialita byla známá již v 16. až 18. století, tehdy ovšem bez majonézy, která přišla později. Salát Olivier stvořil (1860) Lucien Olivier, chef a provozovatel restaurace Ermitage v Petrohradě. Receptura nebyla až do jeho smrti známá a jeho hrob se našel až v roce 2008. Neuvěřitelně bohatý pokrm, od kaviáru přes ryby, humra, lanýže a vařená masa. Úspěch byl obrovský a ruská šlechta během svých zimních pobytů na Riviéře se snažila přemluvit francouzské a italské kuchaře k jeho přípravě.
Složitost receptury byla postupně zjednodušená a v této formě se rozšířila po světě. Brambory, mrkev, hrášek, to je základ. Zdobí se majonézou a vařenými vejci. Přidávají se okurky, měly by být kvašené (ruské malossol), fazolky, kapary, spařená cibule a někdy vařené kuřecí nebo hovězí či dokonce tuňák. Nic se nesmí přehánět.
Názvy jsou zajímavé: Ve Francii Salade Russe nebo Olivier, v Itálii Insalata Russa, Ve Španělsku Ensalada Rusa potom Imperial nebo Castellana (Francovi se ruský nelíbil), v některých částech Německa Polský salát, v Rusku Talijianskaja salata a u nás s přidáním šunky nebo salámu je z toho Vlašský salát, neboli zase italský.
Zdravím.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Chilli con carne Chilli con carne
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz