Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
manek Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Humrům odlomíme ocasní části a podélně je rozkrojíme na dvě poloviny. Odstraníme vnitřnosti a vyjmeme vcelku maso. Maso pokrájíme na kostky asi 1,5 cm. Opláchneme skořápky a osušíme je. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nasekané šalotky a česnek, přilijeme whisky a svaříme na množství asi 3 lžic. Smícháme obě smetany, citronovou šťávu a mouku a vlijeme do rendlíku k šalotkám. Ma mírném ohni ohříváme za stálého míchání až do dosažení varu. Pak přidáme nakrájené humří maso a prohřejeme – nevaříme! Do připravených skořápek vložíme hotový pokrm, posypeme petrželkou a citronovou kůrou a podáváme.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Humr v krému z whisky
89 příspěvků 12.10.09 22:25
Na kvalitě whisky právě vždycky záleží až na prvním místě. To přece ví každý chlap.
Je úsměvné, jak na otázku stran Whisky snad?:( položené v nadsázce, ve stejném duchu odpovídáte
)))
K této úpravě bych si dovolil doporučit značku whisky gratex. Jedná se o specii, jež snáší velmi dlouhou kuchyňskou úpravu a alkohol z tohoto vyprchává jen velmi zvolna. Velmi doporučuji. Miloš
PS: vhodná i pro celiaky
Máňo, nejde o tu decku co jde do vaření, ale ten zbytek. Ažto zas budeš vařit, dones zbytečky. Miloš
Nemyslím, že by na kvalitu whisky byly kladené natolik nadměrné požadavky, aby musela být stoletá, sladová, atd… Přece se bude vařit!
Humr je humr, ale není krab jako krab. Chatka je vyráběná z nejlepšího druhu „jeho výsosti kraba královského“ loveného v mořích Kamčatky. Rozpětí jeho ‚nožiček‘ je srovnatelné s rozpětím křídel orla. Takovou kvalitu nemá ani krab královský z Baltiku ani ten karibský. Možná Mánek mě opraví nebo upřesní. Takže si vzpomínáme na něco opravdu výborného. Ale dá se bez toho žít a souhlasím s mrtvolkou.
Zdravím.
89 příspěvků 11.10.09 03:29
Myslím, že krab už se dá v Makru také koupit a netřeba oplakávat konzervovanou Chatku. Navíc humr je opravdu velmi delikátní, mám ho rád jen tak vařeného a politého bílým máslem, případně ještě s upraženou petrželkou.
Mánku, prosím Vás, ta whisky má být sladová nebo lze použít blended? Případně stáří a další požadavky na kvalitu
?
Děkuji za ohlasy. V Makru mívají minihumry, mražené a cenově dostupné, 4 kousky vyjdou asi na 750.- kaček. Neříkám, že je to k přežrání, ale pro jednoho to stačí!
1439 příspěvků 10.10.09 22:01
Bez ohľadu na národnosť a stranícku príslušnosť dotyčného kôrovca mi kraby jednoducho chutia viac, homár je na moju chuť príliš sladký. Ak som (aj) preto barbar, nedá sa s tým nič robiť.
Jo, jo… humr je humr a agitace je agitace, ale jedno z toho sem moc nesedí
()
No, já jsem relikt bezmála glaciální, každý archeolog zapláče blahem, když vykope můj hnát.
.
Na Chatku se pamatuju, každý dnes roní slzu, jak byla skvělá a báječná. Asi i byla. Ale kdybych měla brát všechno, jak to leží a běží tenkrát a dnes, beru dnešek. Sice nemáme Chatku, ale nemáme taky koncentráky, vedoucí úlohu strany, kádrováka v každým baráku atd. atd. Tak si raděj koupím humra, i kdybych se měla zruinovat.
Jo a Mánku, ten recept je tuze lákavý, asi to bude stát i za tu humří investici
Toto musí být božské a určitě vyzkoušíme.
Ruská Chatka je výborná krabí konzerva, já si pamatuji dávné ceny, dnes se pohybuje nad 20 €.
Ale humr je humr.
Zdravím
Jóó, Chatka to bylo maso! A za hubičku, protože to lidi neznali a nekupovali
Jsem asi relikt …
))
Koncem 70. let tu byl podobný špek - Kryl; jestli se nepletu, tak za 4,–Kčs
1439 příspěvků 10.10.09 05:30
figu, relikt, som trúba
2904 příspěvků 10.10.09 04:40
Relikvia?
1439 příspěvků 10.10.09 03:50
Väčšinou to nie je tak celkom jednoduché. Isteže som relikvia, ale pri čítaní som si nostalgicky spomenula na konzervy „chatki“ a nech si hovorí kto chce-čo chce, boli dobré, povedala by som, že o hodne lepšie, ako dnes bežne dostupné (a nie najlacnejšie) veci.