Recept Humr v krému z whisky

manek Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Humrům odlomíme ocasní části a podélně je rozkrojíme na dvě poloviny. Odstraníme vnitřnosti a vyjmeme vcelku maso. Maso pokrájíme na kostky asi 1,5 cm. Opláchneme skořápky a osušíme je. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nasekané šalotky a česnek, přilijeme whisky a svaříme na množství asi 3 lžic. Smícháme obě smetany, citronovou šťávu a mouku a vlijeme do rendlíku k šalotkám. Ma mírném ohni ohříváme za stálého míchání až do dosažení varu. Pak přidáme nakrájené humří maso a prohřejeme – nevaříme! Do připravených skořápek vložíme hotový pokrm, posypeme petrželkou a citronovou kůrou a podáváme.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 26.01.06 vloženo
  • 12788x zobrazeno

Ingredience

  • 2 vaření humři
  • 2 lžíce másla
  • 4 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dcl whisky
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1,5 dcl sladké smetany
  • 1,5 dcl kysané smetany
  • 1 lžička posekané petrželové nati
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Humr v krému z whisky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Humr v krému z whisky

teddybear
89 příspěvků 12.10.09 22:25
Re: Humr v krému z whisky

Na kvalitě whisky právě vždycky záleží až na prvním místě. To přece ví každý chlap.

casino
4497 příspěvků 12.10.09 18:25
Re: Humr v krému z whisky

Je úsměvné, jak na otázku stran Whisky snad?:( položené v nadsázce, ve stejném duchu odpovídáte :o)))

gmp
1603 příspěvků 12.10.09 17:02
Re: Humr v krému z whisky

K této úpravě bych si dovolil doporučit značku whisky gratex. Jedná se o specii, jež snáší velmi dlouhou kuchyňskou úpravu a alkohol z tohoto vyprchává jen velmi zvolna. Velmi doporučuji. Miloš
PS: vhodná i pro celiaky

gmp
1603 příspěvků 12.10.09 15:18
Re: Humr v krému z whisky - Máňo

Máňo, nejde o tu decku co jde do vaření, ale ten zbytek. Ažto zas budeš vařit, dones zbytečky. Miloš

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.10.09 14:18
Re: Humr v krému z whisky - medvídku Teddy!

Nemyslím, že by na kvalitu whisky byly kladené natolik nadměrné požadavky, aby musela být stoletá, sladová, atd… Přece se bude vařit! :D

sveva
751 příspěvků 11.10.09 21:14
Re: Humr v krému z whisky

Humr je humr, ale není krab jako krab. Chatka je vyráběná z nejlepšího druhu „jeho výsosti kraba královského“ loveného v mořích Kamčatky. Rozpětí jeho ‚nožiček‘ je srovnatelné s rozpětím křídel orla. Takovou kvalitu nemá ani krab královský z Baltiku ani ten karibský. Možná Mánek mě opraví nebo upřesní. Takže si vzpomínáme na něco opravdu výborného. Ale dá se bez toho žít a souhlasím s mrtvolkou.
Zdravím.

teddybear
89 příspěvků 11.10.09 03:29
Re: Humr v krému z whisky

Myslím, že krab už se dá v Makru také koupit a netřeba oplakávat konzervovanou Chatku. Navíc humr je opravdu velmi delikátní, mám ho rád jen tak vařeného a politého bílým máslem, případně ještě s upraženou petrželkou.

Mánku, prosím Vás, ta whisky má být sladová nebo lze použít blended? Případně stáří a další požadavky na kvalitu :-)?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.09 00:00
Re: Humr v krému z whisky

Děkuji za ohlasy. V Makru mívají minihumry, mražené a cenově dostupné, 4 kousky vyjdou asi na 750.- kaček. Neříkám, že je to k přežrání, ale pro jednoho to stačí! :D

svato
1439 příspěvků 10.10.09 22:01
Re: Humr v krému z whisky

Bez ohľadu na národnosť a stranícku príslušnosť dotyčného kôrovca mi kraby jednoducho chutia viac, homár je na moju chuť príliš sladký. Ak som (aj) preto barbar, nedá sa s tým nič robiť.

casino
4497 příspěvků 10.10.09 08:51
Re: Humr v krému z whisky

Jo, jo… humr je humr a agitace je agitace, ale jedno z toho sem moc nesedí :o()

mrtvola
1394 příspěvků 10.10.09 07:56
Re: Humr v krému z whisky

No, já jsem relikt bezmála glaciální, každý archeolog zapláče blahem, když vykope můj hnát.
Na Chatku se pamatuju, každý dnes roní slzu, jak byla skvělá a báječná. Asi i byla. Ale kdybych měla brát všechno, jak to leží a běží tenkrát a dnes, beru dnešek. Sice nemáme Chatku, ale nemáme taky koncentráky, vedoucí úlohu strany, kádrováka v každým baráku atd. atd. Tak si raděj koupím humra, i kdybych se měla zruinovat.
Jo a Mánku, ten recept je tuze lákavý, asi to bude stát i za tu humří investici :-).

sveva
751 příspěvků 10.10.09 06:15
Re: Humr v krému z whisky

Toto musí být božské a určitě vyzkoušíme.
Ruská Chatka je výborná krabí konzerva, já si pamatuji dávné ceny, dnes se pohybuje nad 20 €.
Ale humr je humr.
Zdravím

casino
4497 příspěvků 10.10.09 05:38
Re: Humr v krému z whisky

Jóó, Chatka to bylo maso! A za hubičku, protože to lidi neznali a nekupovali :-)
Koncem 70. let tu byl podobný špek - Kryl; jestli se nepletu, tak za 4,–Kčs :-) Jsem asi relikt … :o))

svato
1439 příspěvků 10.10.09 05:30
Re: Humr v krému z whisky

figu, relikt, som trúba

anickav
2904 příspěvků 10.10.09 04:40
Re: Humr v krému z whisky

Relikvia?

svato
1439 příspěvků 10.10.09 03:50
Re: Humr v krému z whisky

Väčšinou to nie je tak celkom jednoduché. Isteže som relikvia, ale pri čítaní som si nostalgicky spomenula na konzervy „chatki“ a nech si hovorí kto chce-čo chce, boli dobré, povedala by som, že o hodne lepšie, ako dnes bežne dostupné (a nie najlacnejšie) veci.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz